Premiera internațională a monologurilor realizate de copii la Atelierele ROCultural
În fața unui auditoriu online de 50 de oameni din România, Irlanda, Spania și Dubai, am prezentat în premieră – putem spune internațională – monologurile realizate de cei 30 de copii la finalul Atelierelor ROCultural. Le puteți viziona pe canalul Youtube al asociației.
Copiii au ieșit în fața lumii întregi plini de personalitate, încrezători și liberi să se exprime reușind să sintetizeze fiecare, în câteva zeci de secunde, experiența a 3 luni de ateliere. Mai mult, așa cum spune Katia Pascariu, actrița cu har și de pedagog, care i-a îndrumat, „Ce-au avut de făcut a fost foarte greu pentru că au avut nu numai de interpretat, dar și de creat conținutul, au avut de regizat și de creat imagine. Au fost, fiecare dintre ei, o echipă întreagă de artiști, de profesioniști, de tehnicieni, de tot ce a fost nevoie ca să realizeze un asemenea material. Felicitările mele, sunt în admirația lor totală.”
Într-un articol dedicat am povestit tot ce s-a întâmplat în seria de 10 ateliere pe teme de patrimoniu, scriere creativă, fotografie și actorie și care a dus la aceste minunate și sincere monologuri.
Copiii și profesorii lor coordonatori au mai organizat între timp și evenimente finale în fiecare comunitate participantă. Despre ele puteți citi aici.
Acum, la ultimul și cel mai de anvergură eveniment, care încheie seria de Ateliere ROCultural, ne-am bucurat de o audiență foarte mare, dornică să afle ce și cum am făcut. În primul rând au fost prezenți copiii și profesorii lor coordonatori, alături de specialiștii care au susținut atelierele. Apoi au venit și alte doamne profesoare coordonatoare ale Cluburilor CELS. Prin prezența a încă 3 profesoare românce aflate în diaspora (în Spania și Dubai) am extins cu mult cei 3600 de km inițiali virtual acoperiți, dintre Piscu-Galați și Cork-Irlanda.
Ne-a onorat și prezența multor participanți din instituții cu care avem, sau sperăm să începem, o bună colaborare: Oana Ursache – Secreat de Stat și colegi de cabinet de la Departamentul Românii de Pretutindeni, Cătălina Chendea – Ministerul Educației, Andreea Dobre – PEPCO România, Monica Tănase – life.ro, Mirela Stana – Radio România Cultural., Anamaria Macovei – INCFC.
Larisa Popescu a prezentat pe scurt proiectul ROCultural, spunând că totul este despre adaptare, creativitate și împreună. A mulțumit în mod deosebit profesorilor, acei oameni minunați prin care ajungem la copii, fără de care nu am putea să organizăm aceste ateliere: Ana Maria Petrea din Piscu – Galați, Lăcrămioara Teodorescu din Faraoanele – Vrancea, Oana Burticioaia din Vaideeni – Vâlcea, Daniela Răveanu din Corlățel – Mehedinți și Mihaela Drăgan împreună cu Liana Ghidel din Cork – Irlanda.
Katia Pascariu a deschis vizionarea monologurilor povestind ce a urmărit în cadrul celor 2 ateliere de actorie (realizate printr-o serie de 7 întâlniri):
“Sunt câteva lucruri pe care le urmăresc când lucrez cu tineri, cu adolescenți, pe care le stimulez și dezvolt prin diverse exerciții care țin de teatru. Pe de o parte să încurajez un lucru specific muncii mele: spiritul de echipă și lucrul în echipă și înțelegerea propriului rol în cadrul unui grup. Pe de altă parte, prin descoperirea propriului rol într-o echipă, fiecare ajunge și la o dezvolare individuală. Am combinat aceste mize ale mele cu mizele proiectului: de a crea conexiunea între tineri din diverse locuri, de a depăși barierele de limbă și pe cele din online și de a lega toată munca asta depusă în cadrul tuturor atelierelor, de-a o pune în ordine. În același timp i-am provocat să mai poată spună și arăta și ceva nou. A fost o provocare la care ei au reacționat foarte foarte bine. Și, ca de fiecare dată, și noi învățăm de la ei, așa cum sperăm ca și ei au ce să învețe de la noi.”
Și iată că a reușit să-i facă să spună lucuri atât de sincere cum nu cred că aud prea des nici profesorii la școală și nici măcar părinții acasă.
În ordinea de pe hartă, de la est la vest, monologurile vizionate au fost din:
Piscu – Galați “Sunt mult mai deschisă la dialog și pot să-mi transmit ideile și opiniile fără teama de a fi criticată”
Faraoanele – Vrancea „Am continuat să comunic cu Andrei din Corlățel și am aflat lucruri noi pe care nu le știam despre acea zonă. M-a făcut curioasă așa că la vară le-am propus părinților să mergem la Corlățel și, de ce nu, să-l cunoaștem în realitate și pe Andrei.”
Vaideeni – Vâlcea „În unele momente din aceste ateliere m-am simțit dezamăgită pentru că ceilalți făceau lucrurile mult mai bine ca mine. Dar apoi a început să-mi placă acest lucru deoarece am realizat că am ce învăța de la acele persoane și că în viață nu poți să fii în toate domeniile cel mai bun.”
Corlățel – Mehedinți „Am fost la ROCultural / dar nu a fost în zadar. / Oameni noi am cunoscut, / am discutat, / am dezbătut. / Am făcut ateliere, / toate mi-au făcut plăcere. / Am cercetat, am studiat, / chiar și teatru am jucat.”
Cork – Irlanda “M-am născut în România și am venit aici acum 6 ani. Când am aflat de acest proiect nu am fost prea entuziasmat să particip având în vedere că sunt mai mare decât toți copiii din această grupă având 16 ani și jumătate și am crezut că activitățile mă vor plictisi sau nu vor fi pe măsura așteptărilor mele. Mi-am dat seama că nu a fost chiar așa de rău: am cunoscut alți copii români, am avut posibilitatea să vorbesc și să scriu românește mai mult, mai ales prin acel atelier de scriere creativă. A fost o provocare pentru mine să compun în limba română pentru prima oară un haiku. Am stat mult și m-am gândit cum să găsesc cuvintele care să se potrivească. Nu a fost chiar așa de simplu dar am căutat cuvintele în dicționare și până la urmă a ieșit ceva frumos: Acasă, noi toți / Când suntem în vacanță / Totul e bine.”
După vizionarea materialelor realizate de copii au curs impresiile. După cum pe parcursul atelierelor comunicarea s-a dezghețat și a prins aripi, la fel și acum, copiii parcă nu s-ar mai fi oprit din povestit. Au fost molipsitori așa că toți participanții ne-au spus și scris o sumedenie de mesaje. În încheiere, drept concluzii, vă lăsăm o mică parte dintre ele:
Cătălina Chendea, Inspector, Ministerul Educaței: „Vreau să te felicit și să-ți mulțumesc că mi-ai făcut seara minunată. De fapt cei mici mi-au făcut seara minunată. Mulțumesc Katia, ai făcut o treabă extraordinară cu ei, ai reușit să-i faci să înflorească. Pentru că sunt convinsă că ei erau la fel de minunați și înainte să-i vedem noi, dar tu i-ai ajutat să ne arate și nouă. Asta e singura diferență. Acuma știm și noi 🙂 Larisa, draga mea, felicitări încă o dată și s-o ții tot așa. Nu știu cum reușești, din nimic faci minuni și Doamne-ajută, să continui!”
Katia Pascariu: “Ce cred că e iar foarte important la aceste proiecte e că ele nu încearcă să creeze trasee cu final. Din contră, mi se pare că de fiecare dată ele încearcă să deschidă și apetit și curiozitate și să creeze relații între noi și idei pentru proiecte noi și copiii să descopere lucruri despre ei și lucruri pe care ar putea să le facă mai departe … La final simți mai degrabă cât de multe lucruri noi se pot face… De la un punct încolo altcineva le poate prelua și duce mai departe. Și cred că e fantastic.”
Mihaela Drăgan, profesor coordonator Cork – Irlanda: “Colaborarea copiilor a fost minunată! Pentru asta am și intrat în proiect, cu mare entuziasm. Drumul a fost cu multe obstacole, în primul rând acest decalaj de fus orar, teste, teze.., nu a fost ușor. Dar lucrând în echipă am învățat multe lucruri. Comunicarea este foarte importantă. Copiii din Irlanda au avut ceva temeri în privința comunicării în română dar le-au depășit. Vorbind cu părinții lor am aflat că acești copii ai noștri din Irlanda își doresc foarte mult să vorbească mai mult românește, își doresc foarte mult să revină în România în vacanță, printre prietenii din România, printre cei dragi. Si chiar dacă au avut aceste probleme de exprimare în limba română, ei simt totuși românește. Asta pot să vă asigur.
George Melnic, tatăl Annei din Irlanda: “În primul rând aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru efort, sunteți cu 2 ore în față, deja e 8.. Marele avantaj al proiectului din punctul meu de vedere și sunt sigur că și soția mă aprobă, a fost faptul că Anna a avut ocazia să vorbească română, să-și îmbunătățească vocabularul, după cum a spus și ea, pentru că între noi nu știu dacă folosim mai mult de 400 de cuvinte în română. În al 2-lea rând interacțiunea cu ceilalți o ajută să vadă și ce a lăsat în urmă în România, și, nu în ultimul rând (cu toate că nu stă foarte mult în fața calculatorului), sunt bucuros că a stat în fața calculatorului cu alt scop decât să se joace. Nu în ultimul rând am observat că în urma proiectelor și a taskurilor (am uitat cuvântul în română) a descoperit fotografia mai nou, și avem o întreagă colecție din weekend-ul acesta de la o grădină zoologică de lângă noi. Si a mai descoperit diverse alte aplicații pe care le-a folosit ca să-și completeze proiectele pe care le-a avut. Noi vă mulțumim pentru tot efortul din nou.“
Eleonora, din Dubai: „Felicitări copiilor și coordonatorilor! Copiii se remarca printr-o sensibilitate aparte, transmit o emoție puternica și demonstrează multa încredere în calitatile lor. E un act de mare curaj pentru copiii din Irlanda sa participe la astfel de proiecte. … Copiii din Diaspora au un mare dezavantaj întrucât ei nu au timp se exerseze limba română și nici un context natural care să le faciliteze comunicarea. De aceea școlile românești în Diaspora sunt importante, sa creeze un mediu de exersare a limbii materne și sa construiască punți de comunicare cu România.”
Anișoara Vrînceanu din Piscu – Galați: „Felicitări, este minunat când se depășesc barierele emoționale și spațiale, astfel elevii noștri prind încredere în ei, devin încrezători în potențialul lor. Fiecare atelier a dezvoltat calitățile fiecărui copil, a creat multe oportunități. Multumim organizatorilor !”
Mihaela Ghinea: „Copiii au reușit să redea prin imagini, gesturi și cuvinte frumoase, o lume minunată plină de iubire și frumos. Respect și admirație pentru creativitate, implicare, comunicare.”
Ileana Covaci de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: „Felicitări, copii de pretutindeni! Aveți tot timpul din lume să vă alegeți singuri pasiunea care vă place cel mai mult din acest atelier. Sunt convinsă că ați dobândit amintiri minunate împreună! Mulțumim pentru invitație organizatorilor!”
Oana Burticioaia din Vaideeni – Vâlcea: „Mă bucur că am avut șansa să participăm și să lucrăm cu celelalte comunități. A fost un proiect plin de voie bună, creativitate și muncă. Copiii au dobândit încredere în forțele proprii și dorința de a se implica și în alte proiecte! Mulțumim LUME BUNĂ!”
Laura Hritcu, profesoară în Spania: „Un plus pentru stimularea creativității, autocunoașteri și a autoevaluării. Acest proiect lasă deschisă șansa unor prietenii sincere, a regăsirii de noi modele, dar cel mai important este că au găsit noi metode de instruire, diferite de metodele tradiționale.”
Lăcrămioara Teodorescu din Faraoanele – Vrancea: „Copiii au reușit să fie naturali, să depășească orice barieră! Au fost minunați cu toții! Mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi! Participarea la acest proiect a fost o șansă oferită copiilor din mediul rural.”
Daniela Răveanu din Corlățel – Mehedinți: „Încă o data s-a demonstrat că dincolo de programe, catalog, note, există energia care se transmite către și de la copii, iar datorită vouă această energie a fost încărcată cu iubire, căldură, bucurie. Mulțumim pentru tot.”
Proiectul ROCultural este realizat de Asociația Lume Bună și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.