Asociația Lume Bună duce mai departe experiența celor 10 ani de activitate în zona de educație nonformală prin cultură și construiește un spațiu unic:

Platforma ROCultural de resurse oferite comunităților (ROC)

pe care o dedică elevilor, profesorilor, școlilor, companiilor și comunităților românești de la noi și din diaspora.

Platforma ROCultural, Resurse Oferite Comunităților, este un spațiu unic în zona de educație nonformală prin cultură. Cele mai variate resurse – materiale, idei, cunoștințe experiențe, ghiduri de implementare – vor fi semințele unor întâlniri între copii, profesori, specialiști în educație culturală, comunități locale și companii care vor să ajute. Totul va fi canalizat pe 3 direcții: ProiecteEducație și Resurse . Proiect co-finanțat de Administația Fondului Cultural Național (AFCN)

Calatorie Educativa in Lumea Satului (CELS) a pornit in anul scolar 2011-2012 ca proiect pilot prin TIA (Tineret in Actiune), fiind finantat prin fonduri europene. Scopul a fost crearea unei legaturi intre rural si urban prin activitati socio-educative pentru copiii cu varste cuprinse intre 6-11 ani. Am dezvoltat si extins acest proiect an de an prin Competitia Club Activ CELS si numeroase ateliere de creativitate si programe pe termen mai lung, cum sunt cele din seria Creativ la Sat.

In perioada martie-septembrie 2020, 120 de copii din 7 scoli rurale au fost – depasind toate obstacolele aduse de pandemia de Covid 19 – dramaturgi, regizori, scenografi, actori si organizatori ai propriilor spectacole de teatru care valorifica potentialul cultural local. Proiectul este derulat de Asociatia Lume Buna si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Inceput in anul scolar 2018-2019 cu peste 200 de copii din 11 scoli din toata Romania, proiectul a ajuns in 2020 la a 3-a editie. Din Prahova pana in Botosani sau de la Vrancea la Valcea toti profesorii coordonatori au indrumat redactiile de juniori sa realizeze revista comunitatii, punand accentul pe trei mari teme: traditii si mestesuguri, oameni de valoare si viata la sat.

Aflat la a 2-a editie in 2020, proiectul a pornit in 2019 cu 80 de copii din 4 scoli membre in Cluburi ACTIV CELS, care au facut schimb de informatii despre traditiile, obiceiurile si sufletul locului natal prin colete creative. Copiii sunt astfel incurajati sa descopere istoria locului natal, sa o exprime cat mai creativ si sa o transmita – printr-un colet – catre scoala prietena, din alta regiune a tarii.

Copiii din comuna Corlățel cu părinții plecați la muncă în străinătate, adună 1000 de oameni ca să transforme 100 de doruri în 10 repere ale lui ACASĂ. Marchează fizic un traseu al identității comunei lor și primesc 30 de biciclete pentru a-l inaugura printr-o ștafetă în care kilometrii străbătuți împreună îi apropie simbolic de cei aflați departe.

Peste 120 de liceeni din București și-au oferit voluntar cunoștințele și i-au îndrumat la câteva materii pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor: 130 de elevi de gimnaziu (câțiva și din ciclul primar) din 10 școli de la sate pentru care pandemia a îngreunat și mai mult procesul învățării.

Vocea Ta Vocea Copiilor (VTVC) este un concurs de creativitate, inceput in anul 2012, adresat copiilor cu varsta cuprinsa intre 6-14 ani, la nivel national, structurat pe durata intregului an scolar in doua editii (septembrie-ianuarie si februarie-iunie). Participantii trimit desene, colaje, eseuri, poezii pe baza temelor propuse in prealabil.

“Drag de Satul meu”, a fost implementat in 15 comunitati din 12 judete pe o perioada de 3 luni (octombrie – decembrie 2019), interval in care s-au desfasurat 16 evenimente culturale – pentru a pune în evidenta patrimoniul cultural local, implicarea comunitatii si creativitatea copiilor.