Asociația Lume Bună duce mai departe experiența celor 10 ani de activitate în zona de educație nonformală prin cultură și construiește un spațiu unic:

Platforma ROCultural de resurse oferite comunităților (ROC)

pe care o dedică elevilor, profesorilor, școlilor, companiilor și comunităților românești de la noi și din diaspora.

Calatorie Educativa in Lumea Satului (CELS) a pornit in anul scolar 2011-2012 ca proiect pilot prin TIA (Tineret in Actiune), fiind finantat prin fonduri europene. Scopul a fost crearea unei legaturi intre rural si urban prin activitati socio-educative pentru copiii cu varste cuprinse intre 6-11 ani. Am dezvoltat si extins acest proiect an de an prin Competitia Club Activ CELS si numeroase ateliere de creativitate si programe pe termen mai lung, cum sunt cele din seria Creativ la Sat.

In perioada martie-septembrie 2020, 120 de copii din 7 scoli rurale au fost – depasind toate obstacolele aduse de pandemia de Covid 19 – dramaturgi, regizori, scenografi, actori si organizatori ai propriilor spectacole de teatru care valorifica potentialul cultural local. Proiectul este derulat de Asociatia Lume Buna si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Aflat la a 2-a editie in 2020, proiectul a pornit in 2019 cu 80 de copii din 4 scoli membre in Cluburi ACTIV CELS, care au facut schimb de informatii despre traditiile, obiceiurile si sufletul locului natal prin colete creative. Copiii sunt astfel incurajati sa descopere istoria locului natal, sa o exprime cat mai creativ si sa o transmita – printr-un colet – catre scoala prietena, din alta regiune a tarii.

Inceput in anul scolar 2018-2019 cu peste 200 de copii din 11 scoli din toata Romania, proiectul a ajuns in 2020 la a 3-a editie. Din Prahova pana in Botosani sau de la Vrancea la Valcea toti profesorii coordonatori au indrumat redactiile de juniori sa realizeze revista comunitatii, punand accentul pe trei mari teme: traditii si mestesuguri, oameni de valoare si viata la sat.

Vocea Ta Vocea Copiilor (VTVC) este un concurs de creativitate, inceput in anul 2012, adresat copiilor cu varsta cuprinsa intre 6-14 ani, la nivel national, structurat pe durata intregului an scolar in doua editii (septembrie-ianuarie si februarie-iunie). Participantii trimit desene, colaje, eseuri, poezii pe baza temelor propuse in prealabil.

“Drag de Satul meu”, a fost implementat in 15 comunitati din 12 judete pe o perioada de 3 luni (octombrie – decembrie 2019), interval in care s-au desfasurat 16 evenimente culturale – pentru a pune în evidenta patrimoniul cultural local, implicarea comunitatii si creativitatea copiilor.