Drag de comunitatile din Sinca Veche si Persani

0 Comment
361 Views

Ajungem astazi in judetul Brasov, acolo unde avem 2 comunitati implicate in proiectul “Drag de Satul Meu” prin Scoala Gimnaziala “Gheorghe Sincai” din Sinca Veche si Scoala Gimnaziala Persani.

Sa-ncepem, asadar, cu cateva informatii despre aceste meleaguri. Sinca Veche este renumita pentru Manastirea Rupestra – un vechi lacas de cult sapat in piatra, situat sub Dealul Plesu. Acesta este cunoscut si sub denumirea de “Templul Ursitelor”, avand o vechime de aproximativ 7000 ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat “Templul Alb” din Insula Serpilor.

Scoala Gimnaziala “Gheorghe Sincai” este cea mai mare din Tara Fagarasului si are un numar foarte mare de proiecte derulate  intr-o unitate de invatamant din mediul rural. Cu toate eforturile depuse de cadrele didactice si comunitatea locala, rata abandonului scolar in ultima perioada a ajuns la zero, iar odata ce au absolvit, elevii au urmat fie scoli profesionale sau licee in Brasov.

La intrebarea Ce te face sa iti fie Drag de satul tau, elevii din Sinca au raspuns variat cu accente pe magia locului, pe calitatea deosebita a satenilor – care sunt buni si gospodari, importanta bisericii si scolii in comunitate, peisajele placute presarate de vegetatie de munte si animale mult indragite de cei mici.

Din spusele lor, este un taram de poveste, cu radacini dintre cele mai vechi, de care se simt profund legati fiind descris ca haios prin asezare si voios prin agitatia zilnica: masini, oameni.

Se mai face referire si la iubire, Sinca Veche fiind un sat “cu inima pana la cer, iubitor si ordonat, amuzant si distractiv” deopotriva.

La mai putin de 10km distanta de localitatea Sinca Veche, se afla satul Persani, ce face parte din comuna Sinca Veche si include o statiune balneoclimaterica sezoniera de interes local pe raul cu acelasi nume.

Situat in inima tarii, locul gazduieste si Biserica Sfintii Arhangheli, recunoscuta ca monument istoric; Pestera Mare de la Meresti, in al carui pamant stravechi au fost descoperite resturi de ceramica apartinand primei Epoci a fierului (Hallstatt). Interesant, nu-i asa?

Comunitatea surprinde de asemenea, odata ce descoperim istoria  infiintarii Scolii, care a avut loc in secolul al XVIII din Fondul pentru Scoala al Regimentului T de granita din vremea imparatesei Maria Tereza. Cadrele didactice din localitate au trecut prin multe impreuna cu intreaga comunitate, luptandu-se cu abandonul scolar si sperand ca pe viitor sa se alature cat mai multi copii, avand in vedere cresterea ratei natalitatii din zona.

Copiii sunt inspirati de profesorul coordonator, care sustine ideea ca nicicand nu esti prea in varsta pentru jocuri si intotdeauna ai ce invata din inocenta celor mici.

Proiectul Drag de Satul Meu i-a provocat pe elevi sa se gandeasca mai atent la ce ii leaga de locul natal, sa descopere cele mai placute aspecte ale comunitatii si sa dea frau liber creativitatii in exprimare.

Astfel, s-au nascut colaje, desene, activitati ce au legat colectivul si au umplut sala de clasa de culoare si bucurie. Au lucrat impreuna si au descoperit ca au in comun si bucuria de a fi parte din comunitate, de a descoperi traditiile locale.

Cu fiecare proiect, ajungem sa experimentam noi valente ale valorilor pe care le promovam si sa fim surprinsi de creativitatea si implicarea cadrelor didactice ce aleg sa participe impreuna cu elevii din scoli.

Dascalii sunt cei care se ocupa neobosit sa le asigure copiilor din mediul rural accesul la cultura, ii provoaca sa se intoarca la radacini si sa duca mai departe traditiile si obiceiurile prin atelierele si activitatile aplicate pe temele propuse de Asociatia Lume Buna.

Proiectul Drag de Satul Meu, este finantat de Start ONG, urmareste sa aduca in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuie la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.

 

 

 


Evenimentul de premiere al implicării liceenilor în proiectul MOV

Ziua de 14 iulie 2021 a fost despre implicare,  despre...