120 de copii de la sate vor fi dramaturgi, regizori, scenografi, actori si organizatori ai propriilor spectacole de teatru

0 Comment
344 Views

7 scoli din satele Cucorani (Botosani), Stancesti (Botosani), Sinca Veche (Brasov), Liebling (Timis), Corlatel (Mehedinti), Drajna (Prahova) si Piscu (Galati) se intrec in a valorifica potentialul cultural local prin crearea si punerea in scena a unor scurte piese de teatru, in cadrul proiectului de educatie non-formala Scena Creativ la Sat. Proiectul coordonat de Asociatia Lume Buna si co-finantat de AFCN este implementat prin Cluburile Activ CELS.

Pe parcursul a sapte intalniri saptamanale care au loc in perioada martie-iunie 2020, cei 120 de copii din cele 7 scoli participante, indrumati de inimosii profesori coordonatori, vor face totul: de la gasirea ideii pe care o vor transpune intr-o piesa/sceneta, compunerea textului dramatic, asumarea diferitelor roluri (in piesa si organizatorice), construirea costumelor si a decorurilor/recuzitei, regizarea piesei si pana la organizarea spectacolului final la care vor invita intreaga comunitate locala. Acest eveniment are deja traditie fiind mult asteptat in satele ale caror scoli inscrise în Club Activ CELS, participa de cativa ani in proiectele noastre.

In contextul pandemiei cu noul Coronavirus, credem ca putem traversa mai usor aceasta perioada dificila in care fizic nu ne putem apropia, daca ramanem activi si conectati la nivel sufletesc si intelectual prin preocupari comune, educative. Chiar daca scolile sunt inchise, avem solutia pentru a continua: copiii-dramaturg vor lucra de acasa la texte (pret de 3 ateliere) si se vor consulta intre ei si cu profesorii la telefon/whatsapp sau prin email. Dupa Paste, la prima intalnire a grupurilor vor finaliza impreuna textele si vor trece la punerea in scena.

Incurajati fiind si de actorul Cuzin Toma, un prieten al proiectului nostru si cunoscut publicului larg mai ales pentru rolul Firicel din serialul “Las Fierbinti”, copiii au toate sansele sa produca piese cu adevarat memorabile.

Cuzin este un om foarte implicat in tot ceea ce face, un om care a pornit dintr-un sat din Gorj, a experimentat multe meserii si a urmat 2 facultati pana a ajuns pe marile scene si ecrane. Aceasta pentru ca a inteles de mult care sunt principalele ingrediente ale reusitei pe care, cu toata simpatia, le transmite si copiilor care participa la Scena Creativ la Sat:

  • Nu cred in noroc si talent, cred in munca. Daca stii, ti se intampla. Ca sa stii, trebuie sa fii curios si sa inveti.
  • Pe langa educatie, foarte importanta este cultura, ea iti deschide orizontul, iti da solutii la rezolvarea problemelor. Cultura te invata sa te cunosti si sa te accepti. Te scapa de frustrari si complexe, iti arata ca nimic nu e imposibil, iti da curajul de a incerca.
  • Oamenii fara cultura sunt fara perspectiva. Daca vrei sa vezi pe geam, sterge-l! Nu-i suficient sa ai geam ca sa vezi prin el…

Curiozitatea este combustibilul care alimenteaza motorasele a sute de copii. Pune in miscare rotite din minte si din suflet. Din perseverenta si intelegerea faptului ca din greseli inveti, ca nu trebuie sa-ti fie frica de ele, ba din contra, se nasc idei marete si ies lucruri frumoase.

“Ne dorim ca in acest proiect copiii sa invete, practicand, o sumedenie de notiuni noi, sa fie inventivi, creativi si responsabili asumandu-si sarcini precise si rezolvand o serie de probleme care, inerent, apar pe parcurs. In plus, vor persevera in parcurgerea mai multor etape, pentru ca, la sfarsit, sa aiba bucuria si implinirea ca au reusit sa duca la capat, impreuna, un lucru important. Suntem convinsi ca, asa cum s-a intamplat si in proiectele noastre anterioare, in urma Scenei Creativ la Sat isi vor dezvolta si spiritul de echipa, abilitatile de comunicare si vor avea mai multa incredere in fortele proprii. De asemenea, prin valorificarea specificului cultural si a traditiilor locale in aceste piese de teatru, vor deveni constienti si mandri de apartenenta lor.”, spune Larisa Popescu, presedintele Asociatei Lume Buna

Continuitatea este un element definitoriu al proiectelor noastre gandite pe termen lung. Faptul ca un proiect se intinde pe mai multe saptamani, combinat cu faptul ca multe cluburi functioneaza deja de cativa ani la rand, duce la rezultate remarcabile.

Prin implementarea proiectelor si a sesiunilor de formare pe care le oferim, profesorii coordonatori ai Cluburilor CELS isi extind, an de an, competentele in sfera educatiei non-formale, intra intr-o retea de oameni cu aceleasi preocupari prin care fac schimburi de experienta. Nu in ultimul rand, satisfactia este completata si de notorietatea adusa de aparitiile in presa si social media, precum si de prezentarea proiectelor in cadrul festivalurilor FIEDU si Proetnica.

Profesorii coordonatori din proiectul Scena Creativ la Sat, sunt: Valentina Papp – Liebling (Timis), Silvia Raveanu – Corlatel (Mehedinti), Ana Maria Petrea – Piscu (Galati), Elena – Spiridon – Sinca Veche (Brasov), Loredana Tudorache – Stancesti (Botosani), Cristina Hriscu – Cucorani (Botosani) si Anda Tatarciuc – Drajna (Prahova). Dorim sa multumim pentru dedicare tuturor profesorilor implicati in proiectele noastre.

Cuzin Toma este un cunoscut actor de film si teatru, renumit mai ales pentru rolul Firicel din serialul Las Fierbinti. A experimentat multe meserii (electrician, miner, dansator… ) si a urmat 2 facultati (Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, Facultatea de Educatie Fizica si Sport si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L.Caragiale”, Facultatea de Teatru, ambele din Bucuresti) pana si-a gasit vocatia si a devenit actor, unul dintre cei mai cunoscuti din Romania. A jucat in peste 50 de filme de scurt si lungmetraj (Morometii 2 – regia Stere Gulea, Aferim- regia Radu Jude, Comoara – regia Corneliu Porumboiu) si seriale TV si 17 piese de teatru, in prezent fiind actor la Teatrul Mic din Bucuresti.

Scena Creativ la Sat are o genealogie bogata care se intinde pe 9 ani. Inceputurile dateaza din 2011, atunci cand Asociatia Lume Buna a pornit Calatoria Educativa in Lumea Satului (CELS), proiect care a creat o legatura intre urban si rural, prin activitati de animatie socio-educative. De la an la an numarul scolilor participante a crescut, si astfel am infiintat Cluburile Activ CELS prin care implementam proiecte tot mai complexe. Le-am reunit in seria “Creativ la Sat” care a debutat in 2018 cu Revista Creativ la Sat ajunsa acum la a 3-a editie (in care fiecare scoala produce o revista locala) si Coletul Creativ la Sat, la a 2-a editie (in care cate 2 scoli fac schimb de zestre prin colete pe care si le expediaza reciproc). La premierea anuala a celor mai activi si implicati 7 profesori coordonatori ai Cluburilor, evaluam activitatea din anul anterior, schimbam idei si punem la cale, impreuna, tema pentru anul viitor. Asa s-a nascut, in iulie 2019, Scena Creativ la Sat, care este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).


Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...

Gala MOV3 – Povești, Impresii, Momente de ținut minte

Să începem cu începutul: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? Noi,...