Drag de comunitatile din Piscu si Vaideeni

0 Comment
350 Views

Proiectul Drag de Satul Meu ne-a purtat prin mai multe comunitati rurale din tara, iar astazi am ajuns la Piscu – Galati si Vaideeni – Valcea: sunteti pregatiti sa descoperim impreuna cele 2 comunitati si cee ace ii face pe cei mici sa le fie drag de locurile natale? Perfect, sa incepem!

Comuna Piscu este o asezare straveche de oameni gospodari, agricultori si pescari, atestata documentar la 1445 si ridicata la rang de targ in secolul al XVI-lea datorita asezarii pe mareledrum de comert al Moldovei.

Scoala Gimnaziala din Piscu si-a facut aparitia la momentul in care scrierea se facea in lada de nisip, constituind una dintre cele mai vechi institutii educationale din sudul Moldovei. Aceasta poarta numele primului invatator din unitate, in semn de pretuire fata de cel care a fost Dimitrie Luchian.

Actuala echipa de cadre didactice este una tanara din punct de vedere al varstei si este foarte deschisa la cerintele comunitatii locale, precum si a nevoilor sociale. Odata cu implicarea in proiect, a devenit din ce in ce mai clar ca intotdeauna gasim ceva nou de explorat atunci cand vine vorba despre a-ti cunoaste locurile natale.

Intrebarea Ce te face sa iti fie drag de satul tau a primit multe raspunsuri de la elevii scolii Dimitrie Luchian, care au subliniat legatura fata de loc, cele 2 scoli, familie, prieteni, traditii, portul popular si cele 3 biserici.

Un simbol deosebit al satului, statuia lui Stefan cel Mare din centru, ce a fost ridicata in semn de multumire pentru alegerea numelui localitatii de catre voievod.

Ne indreptam acum catre judetul Valcea si ajungem in localitatea Vadeeni, asezare atestata documentar in secolul al XVI sub denumirea de Vai de Ei.

Important de retinut: din suprafata totala de 15759 hectare, 10000 sunt acoperite de paduri! Comunitatea este inchegata de aceasta iubire fata de natura si medul inconjurator, ce si-a pus amprenta asupra copiilor care pretuiesc padurea, animalele si traditiile locale.

Vaideeni este presarat de numeroase biserici si include multiple elemente de patrimoniu etnocultural: Centrul etnografic Vaideeni, arhitectura traditionala specifica zonei “Oltenia de sub munte”, costumul popular in 2 culori, prelucrarea artistica a lemnului si a lanii.

Scoala Gimnaziala Vaideeni a fost infiintata in anul 1839 ca unitate coordonatoare, avand in subordine si celelalte scoli de pe raza comunei.

Un element foarte important din comunitate, il constituie apropierea fata de natura, precum si sentimentul de a ocroti padurea si plantele din zona.

Ca raspuns la intrebarea Ce te face sa iti fie drag de satul tau, elevii au trimis desene combinate cu descrieri elaborate in scris si au mentionat: portul popular si saculetul de Vaideeni, localnicii, familia si prietenii, animalele si plantele, peisajele, aerul curat si traditiile.

Suntem intotdeauna bucurosi sa descoperim noi aspecte despre tara noastra, mici detalii care prind viata odata ce ne familiarizam cu traditiile si obiceiurile speifice fiecarei asezari rurale. In cadrul celor 2 comunitati din Piscu si Vaideeni, copiii sunt inspirati de familie si dascali sa descopere, sa pretuiasca si sa duca mai departe obiceiurile din partea locului.

Prin demararea Drag de satul meu, Asociatia Lume buna contribuie la expunerea particularitatilor din mediul rural si ii provoaca pe participanti sa revina la valorile stravechi, ce ii definesc in comunitate.

Proiectul Dar de Satul Meu, este finantat de Start ONG si urmareste sa aduca in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuie la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.

 

 


Evenimentul de premiere al implicării liceenilor în proiectul MOV

Ziua de 14 iulie 2021 a fost despre implicare,  despre...