Faceti cunostinta cu 4 comunitati Drage

0 Comment
347 Views

Proiectul Drag de Satul Meu este in plina desfasurare, iar cei mici au inceput deja sa ne trimita din lucrarile lor. Mai mult, ne-am bucurat sa le vedem raspunsurile la intrebarea principala a proiectului : Ce te face sa-ti fie drag de satul tau ?

Prima data ajungem la copiii din Botosani, judet unde avem doua scoli implicate. Si nu orice scoli, aici am reusit sa gasim un mediu unde se lucreaza constant pentru a le oferi copiilor cel mai bun cadru de dezvoltare, sanse egale si o pregatire temeinica pentru a le asigura reusita in viata. Dar haideti sa aflam putin mai multe despre cele doua scoli implicate.

Scoala Primara „Anastasie Basota” din localitatea Cucorani, a fost inaugurata in data de 15 septembrie 1923 si a avut initial 263 elevi. In zilele noastre insa, s-au mai schimbat lucrurile si Scoala nu mai are atat de multi copii. Aceasta face parte din structura Scolii gimnaziale “Mihai Eminescu” Ipotesti, unde datorita numarului redus de elevi, se invata in regim simultan.

Fiind o zona in care oportunitatile sunt limitate din punct de vedere profesional, unii parinti aleg sa lucreze in alte localitati si deseori in alte tari. Asadar, desi frecventa elevilor este buna, numarul acestora variaza functie de domiciliul familiilor.

Profesorii sunt foarte implicati si le inspira si celor mici acest interes pentru activitatile scolare, competitii diverse prin colaborari.  Tot cadrele didactice sunt cele care se implica activ si constant in atragerea de contributii  materiale pentru a imbogati scoala cu cele necesare (carti, echipamente sportive, bani).

Lucrarile elevilor din Cucorani sunt mereu pline de culoare, creativitate, adevarate lucrari de arta ale iscusitilor artisti, ce sunt sustinuti de cadrele didactice deosebite, care nu inceteaza sa ne uimeasca prin tot ceea ce fac.

Cei mici se mandresc cu radacinile lor si ne-au impartasit ceea ce ii leaga de satul din care provin. Astfel, sintagma “drag de satul meu” capata valente foarte variate: culesul de mere rosii ca focul, pere zemoase si dulci, struguri aromati;  alesul de ciuperci in padure si zmeura; mersul cu tata la camp cu caruta cu cai; datul cu sania pe derdelusul din deal si jocurile copilariei (leapsa, capra neagra, ascunselea); precum si muncile zilnice pe care cei mici le fac alaturi de familie.

 

 

Ajungem si in localitatea din Stancesti, aproape de Cucorani, in Scoala nr 2 Stancesti. La inceput, scoala a fost particulara si a devenit de stat in anul 1865. Cladirea in care se invata astazi a fost construita in anul 1978 si dispune de un teren nou pentru educatie fizica si o biblioteca. In prezent, este inclusa intr-un proiect de consolidare, renovare si modernizare.

Elevii din Scoala nr. 2 Stancesti se simt atasati de comunitatea locala, mostenirea culturala si il au ca model pe luceafarul poeziei romanesti – Mihai Eminescu, cel ce a dat culturii universale o opera de mare valoare artistica.

Incet, dar sigur, ajungem si la cea de-a treia scoala, situata in Veresti, judetul Suceava. Scoala Gimnaziala a fost infiintata in 1978, iar acum este locul unde invata 340 de copii. Profesorii, mandri de scoala lor, ne-au povestit ca generatia actuala participa constant la concursuri judetene, nationale si internationale

La intrebarea Ce ma face sa-mi fie Drag de satul meu, elevii din Veresti au trimis raspunsuri variate si au dat dovada de foarte multa creativitate. Una dintre activitatile care ii face sa fie atasati de sat este alergatul descult prin iarba, iar o alta este sa bata mingea pana la lasarea intunericului. Comunitatea locala este una foarte unita, ce inspira caldura si ii indeamna pe cei mici sa revina cu drag in sat.

Am ajuns si la a 4-a scoala implicata, cea din Batrani Prahova, ce a fost atestata documentar in anul 1871. In anul scolar 1972-1973 scoala avea inscrisi 310 elevi, ce erau educati de 6 invatatori si 6 profesori.

Elevii si cadrele didactice din Scoala Batrani, beneficiaza de o biblioteca cu peste 8000  de volume, de un cabinet de informatica, iar finantarea se face prin bugetul de stat si din surse aditionale provenite din sponsorizari, donatii.

Cei mici au mentionat ca obiceiurile si traditiile locale constituie unul din motivele pentru care le este drag de sat, pe langa linistea si clinchetul pe care il fac clopotele atunci cand se intorc animalele de la pascut.

In plus, elevii se simt foarte legati de satul natal pentru ca este o comunitatea de oameni harnici, prietenosi,ce convietuiesc intr-o zona frumoasa de munte cu aer curat si peisaje deosebite: Dragostea de sat nu se pierde!

  

Ne bucuram sa lucram cu oameni atat de implicati, ce inspira educatie in fiecare zi, ce se ocupa neobosit pentru ca cei mici sa aiba acces la cultura, instruire si provocari noi ce le stimuleaza creativitatea, lucrul in echipa si dezvoltarea.

Profesorii sunt cei care, adesea doar prin forte proprii, reusesc sa imbunatateasca sistemul de invatamant si sa creeze noi sanse pentru copiii din mediul rural.

Proiectul Dar de Satul Meu, este co-finantat de Start ONG, urmareste sa aduca in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuie la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educatie, sanatate, mediu, social si cultural. Valoarea totala a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitara destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.


O Lume mai Buna alaturi de Ecoxtrem

Va mai aduceti aminte de bucuria facuta celor 30 de...