O privire de ansamblu a proiectului “Coletul Creativ la Sat”
Iata-ne in ultima luna de implementare a proiectului Coletul Creativ la Sat – moment in care privim cu drag fotografiile si filmuletele pline de emotie ce reflecta activitatile desfasurate in cele 8 luni – in cele 4 comunitati – pentru cei 84 copiii beneficiari.
Parteneriatul cu cele 4 cluburi CELS din satele Sinca Veche- Brasov, Liebling -Timis, Batrani- Prahova si Cucorani si Stancesti -Botosani – a insemnat: colaborare intre scoli, prietenie intre copii, descoperirea unor traditii locale si a specificului cultural din alte parti ale tarii, comunitati stranse in jurul unui eveniment realizat de copii, sub indrumarea profesorilor implicati in proiect.
Inainte de implementarea proiectului la nivel local si la finalul activitatilor desfasurate in cele 4 scoli copiii beneficiari au primit cate un chestionar pentru a-l completa cu intrebari specifice, pentru a identifica nivelul stimei de sine, al comunicarii eficiente cu ceilalti, al gandirii creative si gandirii critice. De ce aceste categorii? Pentru ca scopul proiectului a fost sa-i faca pe copii sa fie deschisi la diversitate, sa descopere comunitati diferite de-ale lor, sa invete sa accepte si argumenteze opiniile colegilor, sa fie creativi, implicati si sa-si dezvolte spiritul de echipa si acceptare.
Conform datelor analizate s-a observat ca nivelul stimei de sine in randul beneficiarilor a inregistrat o crestere de 43%, abilitatea de a comunica eficient cu ceilalti a crescut in proportie de 60%, iar competenta de a gandi creativ a fost dezvoltata in proportie de 75%.
„Coletul Creativ la Sat” a reprezentat un proiect realizat de copii pentru copii, un model de buna practica pentru invatarea istoriei si geografiei locale. Au fost implicare, munca si emotie. Au fost fluturi in stomac care s-au eliberat vazand bucuriile celorlalti. Copiii au pus in valoare elementele culturale specifice ca si grup, comunitate, zona geografica. A fost o sansa pentru a se bucura impreuna de un moment al asteptarii, al daruirii, al pregatirii unei bucurii. A fost o sansa de a castiga increderea adultilor, de a demonstra ca pot organiza chiar ei (copii de 10-14 ani) un eveniment cultural. A fost o sansa de a cunoaste alti copii din alta zona si de a descopri legaturi ce ii pot uni. A fost o experienta noua prin care copiii din cele patru localitati au trecut spre implinirea lor ca oameni, in gasirea identitatii sociale si culturale” Elena Spiridon, cadru didactic la Scoala Sinca Veche – Brasov
In comunitatea din Sinca Veche cel mai mare impact a fost „imbunatatirea capacitatii de comunicare verbala cu ceilalti – si de cooperare” – ce a crescut cu 75% fata de momentul de inceput al proiectului. Club CELS din Sinca Veche fiind infiintat inca din 2014 – si desfasurand constant activitati de dezvoltare a creativitatii si stimei de sine – acesti 2 indicatori inregistrand valori mai mici comparativ cu celelalte 3 scoli implicate in proiect.
In comunitatea din Liebling (jud. Timis), datele analizate au aratat ca nivelul stimei de sine a inregistrat o crestere cu 63%, capacitatea de a comunica verbal cu ceilalti colegi 62% si 72% sunt mai creativi.
„Tabara urbana CELS din cadrul proiectului Coletul Creativ la Sat – a oferit elevilor din mediul rural oportunitatea sa calatoreasca la oras, tocmai in capitala. Echipa Asociatiei “Lume Buna” a facut ca sejurul nostru sa fie unul de vis, atat pentru noi, cat si pentru copilasi. Pentru elevii mei a fost pentru prima data cand au luat masa intr-un cadru festiv. Tot pentru prima data au fost cazati intr-un hotel. Prezentarea evenimentului mi-a incantat sufletul. M-am simtit rasfatata si rasplatita pentru munca depusa. Este pentru prima data cand cineva depune mult efort pentru recompensarea dascalilor. Noi suntem obisnuite ca efortul nostru sa nu fie observat sau sa ni se inmaneze niste diplome. Inchei parafrazand o mamică ” va multumim pentru ceea ce faceti pentru acesti copii care nu sunt vipuri” Valentina Papp – cadru didactic Scoala Liebling TIMIS
Mergand mai departe cu analizele in satul Batrani (jud. Prahova) observam ca nivelul stimei de sine a avut o creștere pentru 49%, pe cand capacitatea de comunicare a inregistrat 80% si 83% s-au considerat mai creativi. Ultimele doua procente sunt cele mai ridicate din randul celor patru comunitati, iar pentru asta dna Mihaela Moraru (cadru didactic in scoala Batrani Prahova) ne spune ca „proiectul chiar a fost o provocare atat in randul elevilor cat si in ceea ce ma priveste. Copiii au fost entuziasmati din start de numele proiectului, starnindu-le foarte tare curiozitatea si creativitatea. A fost implicare 100% inca din prima clipa, cand ne-am sfatuit ce anume trebuie sa contina acest colet pentru copiii din Botosani, incat sa starnim dragoste si prietenie reciproca. Totusi, evenimentul final a fost apogeul, deoarece ne-am bucurat de reusita si satisfactii alaturi de parinti, autoritati locale si colegi.”
Analizand comunitatea Cucorani-Stancesti (jud. Botosani), cea care a primit coletul de la comunitatea din Batrani, vom observa stima de sine are un procentaj de 54%, comunicarea 24% si gandirea creativa 65%.
Cristina Hriscu – cadru didactic in Scoala Cucorani Botosani – povesteste ca proiectul a starnit implicarea la nivelul intregii comunitatii, deoarece „fiecare parinte, dupa ce a aflat despre ce este vorba in noul proiect, si-a ajutat copilul cu informatii, materiale utile, a participat la unele activitati premergatoare trimiterii coletului, au fost incantati de copilul lor ca este invatat ce sa scrie intr-o felicitare, intr-un jurnal al prieteniei, sa prepare cu mana lor o prajiturica sau cum sa aranjeze o masa intr-un mod festiv. Totusi cel mai important pentru ei a fost sa isi descopere satul natal prin prispa propriilor ‚cautari’ si ‚descoperiri’, pe care le-au asezat pe toate intr-un colet si l-au dus la posta. De asemenea, invitatii participanti la evenimentul de prezentare au fost placut surprinsi cate informatii de suflet se pot descoperi si cate emotii te pot coplesi la deschiderea unui colet primit de la cineva drag.”
In concluzie, elevii au fost incantati sa descopere „comorile” localitatilor natale si dornici sa organizeze evenimentul de prezentare a comunitatilor prietene, activitati ce au dus la cresterea increderii in sine si a comunicarii interpersonale. Este important ca elevii sa fie provocati sa isi exerseze creativitatea prin activitati practice si sa lucreze impreuna pentru a dezvolta spiritul de echipa, perseverenta, toleranta si increderea in fortele proprii.
Proiectul Coletul Creativ la Sat – co-finantat AFCN – aflat la prima editie – a adus un plus de bucurie si motivatie copiilor si profesorilor direct beneficiari si a aratat ca Educatia prin Cultura are darul de a aduna comunitatile impreuna si de a adauga valoare in viata culturala a satului- fapt pentru care ne dorim sa asiguram contuitatea si scalabilitatea lui si in alte sate la nivel national.