Cum a fost Conferința de final a proiectului Antibullying Cultural în Diaspora și Rural
Miercuri, 12 octombrie, ora 17:00, la Cărturești Verona, a avut loc Conferința proiectului Antibullying Cultural în Diaspora și Rural.
Bun venit tuturor! Suntem oameni foarte dragi în acest eveniment și mă bucur tare mult că suntem împreună. Încă o bucurie în plus este că suntem pe viu și nu în online. Ca o familie care se simte bine împreună în aceste ore. – Larisa Popescu, președinte Asociația Lume Bună
Și chiar așa a fost! A fost o bucurie să avem alături de noi prieteni, susținători, profesori, copii, toți oameni dragi. Nici nu-i de mirare că momentele conferinței au curs natural, cu emoții constructive și cu mulțumire interioară.
Haideți să vă ghidam prin desfășurătorul evenimentului și să vă povestim câteva impresii din timpul conferinței:
După momentul de Bun Venit, am prezentat video-ul proiectului Antibullying Cultural în Diaspora și Rural. Video-ul este un rezumat vizual al momentelor cheie din proiect: contextul proiectului, momente din atelierele online de dezbatere și artă teatrală (coordonate de Katia Pascariu și Mihaela Michailov), momente din atelierele online de introspecție și analiză a fenomenului de bullying (coordonate de Oana Hanganu) și momente din cele 7 evenimentele locale organizate de comunitățile implicate. Pentru a vizualiza video-ul, puteți intra pe contul de youtube al Asociației Lume Bună sau puteți apăsa AICI.
Apoi, am vrut să oferim mai multe informații despre contextul și rezultatele proiectului.
Pe scurt, am făcut o scurtă recapitulare:
– Proiectul Antibullying Cultural în Diaspora și Rural s-a desfășurat în perioada martie-octombrie 2022 cu scopul de a promova incluziunea, diversitatea, toleranța şi combaterea fenomenului de bullying.
– Am ajuns la 124 de copii din rural şi diaspora (Irlanda şi Spania) și 36 de profesori, prin 12 ateliere online interactive (club de lectură, debate, artă dramatică, exprimare vizuală) cât și offline (în cadrul Caravanei Magia Educației la Sat, organizată în Faraoanele – județul Vrancea și Vaideeni – județul Vâlcea).
A urmat momentul celor 3 speakeri invitați și o discuție pornind de la tema: Trei perspective asupra fenomenului de bullying:
- Perspectivă din proiect:
Speaker: Oana Hanganu – trainer tematica “bullying” în cadrul proiectului;
Despre bullying, copiii au învățat puțin mai structurat la atelierele mele. Am oferit foarte multe informații despre tipuri de bullying, despre ce trebuie să facă dacă ei sau anumiți colegi sunt în situații de genul acesta. Toți copiii au fost autentici, toți copiii au fost creativi. Eu sunt sigură că ei, copiii, sunt ambasadorii schimbării în comunitățile și în școlile lor. Cred că e nevoie ca proiectele de genul acesta să continue! – Oana Hanganu
- Perspectivă din sistemul de educație:
Speaker: Irina de Hillerin – psiholog, profesor consilier școlar la CMBRAE
(Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională)
Am avut ocazia să fiu consilier școlar și în Bucureștiul din Rahova și în Bucureștiul ultra central și pot să vă spun că suferința e la fel de mare. E adevărat, se poate manifesta ușor diferit. Și ca soluție pe care eu am găsit-o, până în momentul acesta cel puțin, a fost să mă întorc către ce resurse are fiecare copil și, până la un punct, funcționează să începi să îl înveți pe copil să-și disciplineze gândurile, emoțiile. Soluția mea este să pornim din interior, să învățăm mai întâi noi despre emoțiile noastre. De asta e importantă educația și de asta ceea ce faceți voi mi se pare extraordinar. – Irina de Hillerin
- Perspectivă din poziția sponsorului:
Speaker: Bogdana‑Cristiana Popa – Comunicare CSR, Kaufland România;
Noi avem la Kaufland România undeva la 120 de proiecte pe an, cu 8 milioane de euro investite anual. Pe educație investim aproximativ 2 milioane de euro pentru că educația este, într-adevăr, un pilon foarte important pentru noi. Ce ne-a plăcut foarte mult la propunerea voastră a fost abordarea de educație prin cultură. Aici am găsit cele două domenii îmbinate într-un mod foarte natural și frumos. Sunt convinsă că ce ați sădit voi acum, îi va ajuta pe copii și pe viitor, pe toate planurile. – Bogdana‑Cristiana Popa
Mai mult, un moment important a fost și prezentarea Ghidului de Proiect – un document cu pași concreți și activități detaliate ce pot fi desfășurate în unitățile școlare, din România sau diaspora, în vederea prevenirii și combaterii bullying-ului. Ghidul este un ajutor pentru orice profesor, din țară sau diaspora, care își dorește schimbare în bine, dar nu știe cum și de unde să înceapă. Puteți găsi ghidul AICI.
De asemenea, invitații prezenți la eveniment au putut admira o parte din Vision Board-urile realizate de copiii beneficiari ai proiectului, în cadrul atelierelor de introspecție și analiză coordonate de Oana Hanganu. Pentru a vedea întreaga expozitie cu toate creațiile copiilor beneficiari, vă invităm cu drag în perioada 10 – 30 octombrie la Biblioteca Metropolitană București, Filiala George Coșbuc, la expoziția proiectului Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural.
La finalul conferinței, ne-am bucurat să auzim și o parte dintre profesorii coordonatori și copiii implicați în proiect.
Cel mai mare lucru pe care l-ați putut face în acest proiect a fost că s-a pus degetul pe rană. Și care este rana? Într-o lume în care violența este la rang de cinste, faptul că noi am venit cu acest proiect și le-am explicat ce urme pot lăsa aceste acțiuni de bullying, au făcut copiii noștri niște purtători de cuvânt pentru colegii lor. Elena Spiridon – profesor coordonator Șinca Veche, Brașov
Fiecare proiect din cadrul acestei asociații, ADOR să particip la el. Mereu o întreb pe doamna bibliotecară când o să mai avem proiecte cu asociația dvs și pur și simplu mă simt bine, mă simt confortabil să particip la ele și să aflu lucruri noi. Pentru că fiecare proiect în care m-am implicat a fost o oportunitate să cresc, întotdeauna am acumulat câte ceva. Pur și simplu, a cunoaște înseamnă a avea putere. Și nu numai puterea de a obține note mari, ci puterea de a relaționa, de a înțelege, de a empatiza. Pentru că până la urmă și prin asta se combate bullying-ul: să știi să reacționezi, să știi să ai un comportament astfel încât celălalt să-și dea seama că bullying-ul nu are nici un scop. Elena, elev beneficiar, Piscu – Galați
E așa o stare de emoție pentru mine, acesta fiind ultimul proiect cu dvs. Nu mai sunt în cadrul gimnazial, sunt în cadrul liceal, și e un lucru total diferit. Mă bucur că am avut oportunitatea de a participa la acest proiect cu antibullying. Acesta m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt moral și să pot realiza și eu ce se întâmplă în jurul meu. Și dacă o persoană este criticată, jignită verbal sau altceva, să pot ajuta și jignitorul și persoana care primește bullying-ul. Să nu se creeze un bullying major. Gheorghiță, elev beneficiar, Șinca Veche – Brașov
MULŢUMIRI
Proiectul a fost posibil datorită unui mix de prieteni și susținători ai Asociației Lume Bună, toţi ingrediente esențiale în acest proiect. Cu această ocazie: mulțumim AFCN pentru încrederea oferită în co-finanțarea proiectului Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural, mulțumim Kaufland România pentru parteneriatul nostru în acest proiect, mulțumim Asociația Corint Pro Educație și Mega Image pentru donațiile de carte, mulțumim BMB București pentru găzduirea expoziției de ansamblu a întregului proiect, mulțumim Cărturești pentru găzduirea conferinței de final de proiect, mulțumim Centrul de Teatru Educațional REPLIKA pentru implicarea directă în proiect prin atelierele facilitate de Mihaela Mihailov și de Katia Pascariu. Mulțumim și prietenilor de la ECDL ROMANIA și Editura Corint pentru premiile oferite în timpul evenimentului.
Cu ajutorul vostru, proiectul a pornit în lume și creează în continuare legături de prietenie și de frumos.
Înainte de a încheia articolul, vrem să mulțumim în mod special profesorilor coordonatori și copiilor implicați. Sunteți un exemplu de implicare, dăruire și creativitate ! Vă mulțumim !
Conferința a fost interesantă și instructivă.