EDU FOTO CULTURAL – Ateliere creative cu participanți din diaspora și comunitățile rurale românești

0 Comment
433 Views

Artă fotografică, artefacte, Patrimoniu cultural, jocuri de cunoaștere, tradiții, leapșa, brainstorming în echipe şi mult, mult entuziasm – cam așa s-au desfășurat primele 2 luni de EDU FOTO Cultural, pe parcursul celor 14 ateliere. Copiii din 6 comunități rurale din România alături de cei din 2 comunități din diaspora (Irlanda și Spania), au fost împărțiți în 4 grupe şi au interacționat creând legături frumoase. Provocările lansate i-au purtat pe cei 70 de copii implicați pe calea poveștilor din bătrâni, legate de străbuni, datini şi locurile de baștină.

Cunoaștere și Patrimoniu Cultural

Primul atelier a fost despre cunoaștere a copiilor din comunitățile implicate, care deși diferite, sunt legate de același dor de plaiurile natale, de straiele bunicilor, sau de clinchetul clopoțeilor în zile de sărbătoare. Toate aceste trăiri, emoții, valori culturale atât de dragi sufletelor noastre, ajung să fie exprimate privitorilor prin arta fotografică.

Tot în primul atelier am explorat împreună noțiunea de Patrimoniu Cultural și copiii au identificat elemente personale și definitorii pentru comunitățile lor, iar cu ajutorul Larisei s-au trecut în revistă tipurile de patrimoniu. Astfel copiii au aflat că Patrimoniul poate fi imaterial – reprezentat de expresii și tradiții, limbaj, literatură, artă culinară, ritualuri, dansuri populare; sau material – identificat prin 2 categorii: mobil (artizanat, costume naționale, manuscrise, opere de cultură populară, război de țesut) și imobil (monumente, biserici, gravuri, inscripții, case tradiționale).

Ce mi-ar plăcea să includă fotografiile mele din EDU FOTO Cultural? Poate elemente de Patrimoniu material sau mai degrabă imaterial? Copiii au răspuns provocării, iar marea majoritate a optat pentru fotografierea Patrimoniului material, urmată în alegeri de cel imaterial. Pentru că ne place să fim creativi si să încurajăm lectura am mai adăugat o variantă – aceea a ilustrației de carte. Cum intregrăm ilustrația în tematica proiectului? Simplu, lucrând la o grafică ce poate deveni copertă pentru o carte citită și apreciată de copiii ce aleg aceasta variantă.

O poveste prin ochi de copil

Prin proiectul EDU FOTO Cultural 70 de copii din 6 sate (Șinca Veche Brașov, Piscu Galați, Corlățel Mehedinți, Sinești Iași, Faraoanele Vrancea, Vaideeni Vâlcea) și 2 comunități din diaspora (Cork Irlanda și Spania) au pornit să arate lumii obiectele culturale și tradițiile locale. Străchini, porturi populare, biserici, icoane, pleduri, monumente, ouă încondeiate, ștergare, mori de apă, obiecte de cult, dansuri populare, tradiții ale Sărbătorii Paștelui, plaiuri și persoane dragi, toate sunt aduse în prim plan și poveștile lor sunt exprimate prin arta fotografică.

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte și, mai mult decât atât, ne poate ajuta să exprimăm emoții, sentimente, să retrăim amintiri dragi. Alexandra a structurat atelierul astfel ca elevii să descopere pas cu pas la ce poate folosi o fotografie și care sunt regulile de care trebuie ținut cont pentru a realiza imagini de poveste. Copiii au identificat mesajele pe care le poate transmite o fotografie și  cu toții au fost de acord că pozele sunt modalitatea prin care ne putem întoarce iar și iar la amintiri dragi, ne putem exprima emoțiile, putem vedea evoluția unor locuri și chiar a oamenilor:

Am putea sa le păstram undeva, iar peste câțiva ani le putem vedea. Cum am fost noi in trecut. –  Teodora

Eu cred că se folosesc pentru a te inspira pentru a face artă, de exemplu, daca vrei de natură sau de animale, de ce vrei. Amintiri. – Ștefan

Putem face poze, de exemplu la un câmp și peste câțiva ani să facem iar o fotografie și să vedem diferența dintre înainte și acum. (…) Am fost la pădure cu bunicul meu și am făcut poze când eram mai mică și acum 2/3 luni. Bunicul meu a plantat copacii și după ei au crescut și am făcut poze înainte și după (…) la diferență de 2/3 ani cred. – Miruna

Eu cred că fotografiile sunt foarte importante, fiindcă poți să îți amintești de ce vrei tu, de ceva care ți-a plăcut. – Sofia

De cele mai multe ori fotografiile imortalizează momentele importante și deseori acestea dovedesc că acele lucruri s-au întâmplat. De exemplu de-a lungul istoriei de când s-a descoperit fotografia, fie non-color, fie color, s-au întâmplat foarte multe lucruri; și fotografia a ajutat la atestarea acestora. – Rareș

Putem sa împărtășim și cu ceilalți ceea ce vedem. – Iulia

Reprezintă o modalitate de a analiza istoria oarecum și de a vedea evoluția lucrurilor și chiar a oamenilor în timp. – Andreea

Pentru a împărtăși cu alte persoane momente frumoase din viața noastră, sau unele obiective turistice din zona noastră. (…) Și pentru a imortaliza anumite momente frumoase din viața noastră. – Alexia

Atunci când facem o poză putem exprima emoțiile care ne cuprind în acel moment, cum ar fi când facem o poză la apus probabil simțim fericire, alteori când facem o poză când plouă probabil suntem triști. Diferă. – Maria

Putem avea diferite poze cu persoane dragi. Chiar atunci când le pierdem ne putem aduce aminte de momentele fericite petrecute cu acele persoane. – Bianca

Au urmat discuții despre editare foto, Photoshop, puncte de interes, personajul principal, Canva, regula treimilor, portrete sau ce ne transmit anumite imagini și câte și mai câte, fiecare elev cu imaginația, creativitatea proprie, a născocit o poveste drăguță sau un titlu simpatic.

Artă fotografică

Fotografia este arta de a surprinde exteriorul prin intermediul camerei, pentru a crea o imagine anume. O mare parte din EDU FOTO Cultural este reprezentată de fotografie și cuprinde Ateliere de tehnică fotografică completate de Photovoice – prin care le dăm o voce imaginilor create, adăugam emoție și povestea din spatele fiecărei fotografii.

Alexandra a lansat provocarea Arată-mi în 10 fotografii ce îți place la viața din satul tău, iar copiii s-au pus pe treabă și au fotografiat de zor. Fiecare elev și-a ales o singură imagine pe care a prezentat-o în următorul atelier.

Pe lângă fotografiile prezentate, copiii au povestit despre fiecare imagine aleasă, una mai captivantă decât cealaltă și s-au sfătuit cu Alexandra legat de mesajul cel mai potrivit pentru fiecare fotografie ce va fi prezentă în expoziția locală de la finalul anului școlar. Am aflat cu mare bucurie despre elementele specifice comunităților implicate, cum sunt: obiceiul de sânziene de la Vaideeni, conform căruia fetele adună sânziene și le împletesc în coronițe pe care le ascund la izvor, iar băieții trebuie să le găsească;  Moara cu apă din Ohaba – prima moară din Țara Făgărasului, datina oălor încondeiate, sau că iarna se strâng cete de baieți neînsurați si colindă casele, luând fetele nemăritate la dans; Fântâna de la Gheorghești – construită în anul 1968, fiind folosită ca popas decătre copiii care mergeau la școală; despre Monumentul Eroilor locali – unde se depun coroane în fiecare an de Înălțare; Balul portului popular din Șinca Veche, iar sarmalele, cozonacul și plăcinta cu mere sunt preferatele atunci când vine vorba de bunătăți.

Atunci când vorbim despre Coperta unei cărți, de regulă ne referim la elemente vizuale, la ilustrațiile care de cele mai multe ori sunt desenate si au legătură cu subiectul cărții. Noi am mers puțin mai departe cu seria provocărilor în EDU FOTO Cultural și le-am propus copiilor combinarea ideii de fotografie cu desenele. Mai exact: se pot folosi fotografiile făcute ca suport pe care să se suprapună diverse desene. Aici intervine partea creativă! Iar copiii au avut de ales între a printa fotografia pentru a desena direct pe ea, schimbând complet imaginea sau a folosi programe gratuite online de editare foto.

Pentru a trasa legătura dintre ilustrație si Patrimoniul cultural, se poate fie alege o carte scrisă de un autor roman, sau o fotografie cu o imagine de Patrimoniu care prin editare capătă o altă identitate și devine coperta une noi cărți.

Așa arată lumea mea

Odată aleasă tema, fie că este Patrimoniul cultural mobil, imobil sau ilustrația de carte, fiecare copil a pregătit fotografii ce vor fi prezente la evenimentul local EDU FOTO Cultural in care copiii vor povesti despre experienta prin proiect si vor expune creatiile cele mai relevante.

Pentru transpunerea temei în imagini reușite, s-au discutat și reamintit criteriile pe care trebuie să le aplice copiii, iar Alexandra i-a ghidat în alegerea celui mai personal și potrivit titlu pentru fiecare imagine discutată. Poveștile copiilor ne-au aratat universal lor și ne-au entuziasmat și abia așteptăm să vedem expozițiile din comunitățile locale ale celor 6 sate și 2 comunități din diaspora, cât  și cea de la BMB București Filiala George Coșbuc, unde vom avea o expoziție de ansamblu a întregului proiect ce va include toate creațiile realizate de copiii beneficiari.

EDU FOTO CULTURAL este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

CONTACT:

Dacă acest material este de interes pentru dv. și îl preluați, vă rugăm să ne trimiteți link-ul la contact.lumebuna@gmail.com


Cum au fost cele 8 luni de EDU FOTO Cultural

Cum au fost cele 8 luni de EDU FOTO Cultural...

Cum a fost în tabăra EDU FOTO Cultural

Emoții, bucuria revederii și multe multe experiențe noi pentru copii...