Conferință final de proiect Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural

0 Comment
421 Views

Miercuri, 12 octombrie, ora 17:00, la Cărturești Verona, va avea loc Conferința proiectului Antibullying Cultural în Diaspora și Rural.

Proiectul Antibullying Cultural în Diaspora și Rural s-a desfășurat în perioada martie-octombrie 2022 cu scopul de a promova incluziunea, diversitatea, toleranța şi combaterea fenomenului de bullying.

Am ajuns la 124 de copii din rural şi diaspora (Irlanda şi Spania) și 36 de profesori, prin 12 ateliere online interactive (club de lectură, debate, artă dramatică, exprimare vizuală) cât și offline (în cadrul Caravanei Magia Educației la Sat, organizată în Faraoanele – județul Vrancea și Vaideeni – județul Vâlcea).

CONTEXT: De ce şi de unde a pornit ideea proiectului?

„Aproape trei sferturi (72%) dintre elevi s-au confruntat cu agresiuni (bullying) îndreptate împotriva lor cel puțin o dată în ultimul an, însă doar 40% dintre respondenți au avut curajul să își recunoască postura de victimă” arată primul studiu sociologic realizat la nivel național de Asociația Telefonul Copilului (decembrie 2019) – Față în față cu fenomenul bullying.

Mai mult, diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populaţiei conform Raportului al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României. 2001/2002 şi 2015/2016

Astfel, în urma discuțiilor cu profesorii implicați în proiectele anterioare ale Asociației Lume Bună, a reieșit faptul că interesul pentru tematica fenomenului de bullying există atât în rural cât și în diaspora. Interesul profesorilor, alături de statistici, ne-au motivat să aducem în prim plan tematica descoperirii și combaterii fenomenului de bullying prin proiectul Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural.

DESFĂŞURARE: Programul conferinței

Conferința va prezenta, printr-un scurt video al proiectului, momente din cadrul atelierelor online și momente din cadrul celor 7 expoziții culturale organizate de copiii beneficiari, sub îndrumarea profesorilor coodonatori, pe tema combaterii bullying-ului.

Vor urma momente de discuție și dezbatere alături de invitații surpriză ai evenimentului despre impact, bune practici și soluții.

Un moment important va fi și prezentarea Ghidului de Proiect – un document cu pași concreți și activități detaliate ce pot fi desfășurate în unitățile școlare, din România sau diaspora, în vederea prevenirii și combaterii bullying-ului. Ghidul este un ajutor pentru orice profesor, din țară sau diaspora, care își dorește schimbare în bine, dar nu știe cum și de unde să înceapă.

În final, vom discuta despre moduri de continuare a proiectului și vom facilita un dialog între invitații prezenți fizic la eveniment și profesorii din rural și diaspora prezenți online, prin zoom.

Evenimentul este cu intrare libera și invităm cu această ocazie persoanele interesate să afle mai multe despre parcursul, impactul și posibilitățile de continuare ale proiectului Antibullying Cultural în Diaspora și Rural.

De asemenea, invitații prezenți la eveniment vor putea admira o parte din Vision Board-urile realizate de copiii beneficiari ai proiectului, în cadrul atelierelor de introspecție și analiză coordonate de Oana Hanganu (trainer, consilier dezvoltare personală, coach). Pentru a vedea întreaga expozitie cu toate creațiile copiilor beneficiari, vă invităm cu drag în perioada 10 – 30 octombrie la Biblioteca Metropolitană București, Filiala George Coșbuc, la expoziția proiectului Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural.

ANALIZA DE IMPACT: Care a fost impactul proiectului?

Pentru a măsura impactul proiectului au fost folosite două chestionare auto-administrate, aplicate înainte de începerea și după finalizarea atelierelor dedicate elevilor participanți în proiect.

Expunerea elevilor din proiect la situații din zona bullying-ului este cauzată de un nivel general ridicat de violență în școli. Peste jumătate dintre elevii chestionati au trecut în ultimele luni printr-o experiență de agresiune specifică bullying-ului.

Deși majoritatea elevilor declară că știu cum să identifice situațiile de bullying și cum să intervină, există un procent semnificativ de elevi care ar vrea să beneficieze de mai mult sprijin în acest sens.

Cu privire la nivelul de participare și implicare în proiect, 89% dintre elevi au declarat că au participat la toate sau aproape toate întâlnirile iar 92% dintre participanți au raportat un nivel ridicat de implicare în activitățile proiectului.

Proiectul a fost primit foarte bine în rândul elevilor, fapt demonstrat de rata ridicată de participare la activități, de nivelul ridicat de implicare și de aprecierile pozitive cu privire la efectele participării în cadrul proiectului (de exemplu: creștere încrederii în sine, interacțiunea constructivă cu elevi din alte școli, dezvoltarea creativității, îmbunătățirea cunoștințelor privind intervenția în situații de bullying).

MULŢUMIRI: Cine sunt partenerii şi susţinătorii acestui proiect?

Proiectul este posibil datorită unui mix de prieteni și susținători ai Asociației Lume Bună, toţi ingrediente esențiale în acest proiect. Cu această ocazie: mulțumim AFCN pentru încrederea oferită în co-finanțarea proiectului Antibullying Cultural în Diaspora şi Rural, mulțumim Kaufland România pentru parteneriatul nostru în acest proiect, mulțumim Asociația Corint Pro Educație și Mega Image pentru donațiile de carte, mulțumim BMB București pentru găzduirea expoziției de ansamblu a întregului proiect, mulțumim Cărturești pentru găzduirea conferinței de final de proiect, mulțumim Centrul de Teatru Educațional REPLIKA pentru implicarea directă în proiect prin atelierele facilitate de Mihaela Mihailov și de Katia Pascariu.

Cu ajutorul vostru, proiectul a pornit în lume și creează legături de prietenie și de frumos.
Ne bucurăm să îl creștem împreună!


EDU FOTO CULTURAL - Ateliere creative cu participanți din diaspora și comunitățile rurale românești

Artă fotografică, artefacte, Patrimoniu cultural, jocuri de cunoaștere, tradiții, leapșa,...