Ce facem pentru conștientizarea risipei alimentare, alături de Mega Image

0 Comment
442 Views

Astăzi, 29 septembrie, este Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare. Așa că, pentru a sărbători această zi, vrem să vă povestim din culisele colaborării noastre cu Mega Image România. Cum prevenim risipa alimentară, alături de Mega Image România, în trei comunități rurale: Faraoanele – județul Vrâncea, Bătrâni – județul Prahova, Șinca Veche – județul Brașov.  

Cum au fost distribuite sute de tone de alimente persoanelor și comunităților în nevoie

De peste 10 ani, Mega Image România a inițiat un program intern de prevenire a risipei alimentare și susținerea persoanelor care provin din medii defavorizate. Demersurile și eforturile lor sunt de un real ajutor, mai ales pentru comunitățile din mediul rural.

Ajutorul lor vine sub forma alimentelor care au termen scurt de valabilitate și care, distribuite în comunități prin intermediul partenerilor, primesc o nouă viață. Sunt alimente care ajută familiile numeroase să le asigure copiilor o masă caldă, sunt alimente care ajută copiii cu situații dificile financiare sau familiale să se bucure de o alimentație variată. Cel mai important, sunt alimente care hrănesc și construiesc speranța într-o lume mai bună.  

Impactul programului Mega Image crește cu fiecare an, care susține numeroase comunități cu alimente din lanțul lor de magazine. Mai mult, numai anul trecut au distribuit peste 935 de tone de alimente cu ajutorul ONG-urilor locale. O cantitate impresionantă, nu-i așa?

Acest rezultat deosebit este posibil datorită colaborării dintre Mega Image România și peste 100 de parteneri locali: ONG-uri, cantine sociale, asociații, adăposturi pentru animale și organizații umanitare.

Ne bucurăm sincer că și noi suntem unul dintre ONG-urile partenere ale Mega Image. Pentru că vrem să vă arătăm și impactul avut în comunitățile beneficiare, am rugat 3 profesori dragi, implicați de peste 2 ani în proiectele Asociației Lume Bună, să ne descrie experiența lor în cadrul programului de prevenire a risipei alimentare derulat de Mega Image România.

Poveștile a 3 profesori și impactul ajutorului primit de la Mega Image România

  1. Cum a fost experiența preluării alimentelor oferite de Mega Image România până acum? Ce a mers bine și usor, unde ar fi nevoie de îmbunătățiri și dacă ați avut până acum provocari, cum le-ați depășit?

Lăcrămioara Teodorescu, Faraoanele – județul Vrâncea: Într-o lume în care fiecare se gândește doar la el, noi am reușit să descoperim oameni cărora le pasă și  de cei de lângă ei. Prin intermediul Asociației Lume Bună, am fost puși în legătură cu cei de la Mega Image, care, dorind să evite risipa de alimente, au sprijinit copiii de la școala noastră care aveau nevoie de aceste produse, dar care nu și le permiteau întotdeauna din cauza situației financiare nu tocmai bune.

M-am oferit voluntar pentru a ridica aceste produse și a le distribui copiilor care aveau nevoie. Cea mai mare provocare a fost să îmi organizez timpul pentru gestionarea și distribuția alimentelor preluate de la Mega Image, pentru a ajunge în condiții optime la copii și familiile lor, în termenul de valabilitate. Bucuria copiilor când primeau produsele era satisfacția pe care o aveam pentru că puteam fi liantul  dintre Mega Image și cei care aveau nevoie de alimente.

Mihaela Savu, Bătrâni – județul Prahova: Pentru mine nu a fost greu deloc să merg la Mega Image Măneciu, Prahova, la 25 de km de localitate cu autoturismul personal. Știam că în ziua următoare voi citi pe fețele copiilor bucurie, entuziasm și fericire. De fiecare dată procuram punguțe din magazin și sortam toate produsele astfel încât fiecare copil să primească în mod egal, echilibrat. Colaborarea noastră a fost foarte frumoasă cu personalul magazinului care se bucurau la rândul lor când le trimiteam fotografii cu copiii care intrau în posesia produselor. Aspecte negative nu am întâmpinat, ba din contră, totul a decurs prompt, produsele diversificate și de calitate.

  1. Aveți povești despre persoanele/familiile care au primit aceste alimente? Povești din care să reiasă ajutorul și impactul pozitiv al campaniei?

Elena Spiridon, Șinca Veche – județul Brașov: Mulțumesc! Da, voi începe cu acest cuvânt magic, deoarece e musai să fie primul în discursul meu. Spun asta deoarece cineva dintre cei care au se apleacă asupra altora care nu au, în cazul de față celor din rural. Un număr de copii din Șinca Veche l-au așteptat pe Moș Crăciun și acesta a fost trimis la ei de Mega Image. Și ce bucurie a fost când la porțile lor a lăsat Moșul dulciuri de calitate!

Apoi au venit multe rechizite și termosuri și curtea s-a umplut de lumina culorilor de pe ele. Și acum, după un an, sunt purtate cu drag de copiii care și-au scutit părinții de a le mai cumpăra. Ceilalți se uită cu jind la ei, dar na, cine s-a implicat în activități, a primit.

Și cum să nu folosești expresia ca în colinda locurilor ,,Trăiască! Trăiască! Trăiască Mega Image!”

Lăcrămioara Teodorescu, Faraoanele – județul Vrâncea: Un exemplu pe care vi-l pot da este cazul unei familii cu 4 copii, care locuiesc într-o fostă fermă. Părinții, deși nu au serviciu, muncesc cu ziua pentru a le asigura micuților cele necesare. Bineînțeles, veniturile lor nu sunt pe măsura cerințelor, iar produsele primite (fructe, legume, pâine, carne, dulciuri) i-au ajutat foarte mult. Exemplele sunt multe. Îmi vine acum în minte și cazul familiei cu 7 copii, unde tatăl lucrează cu ziua, iar mama abia s-a angajat, cu salariul minim pe economie. Orice lucru este folositor, cu atât mai mult cu cât copiii nu absentează și au rezultate bune la învățătură. Acestea sunt doar două exemple, însă majoritatea copiilor au nevoie de aceste produse deoarece părinții lucrează cu ziua sau sunt crescuți de un singur părinte.

Mihaela Savu, Bătrâni – județul Prahova: Ne-a bucurat foarte tare faptul că am colaborat și pe timpul vacanței, prilej de a ne vedea și de a ne alina dorul de alții. În clasa mea este o fetiță care face parte dintr-o familie săracă. M-a impresionat faptul că de fiecare dată colegii ei renunțau la câte un produs și îl dădeau Adrianei, care se bucura enorm având încă 3 frățiori acasă. Ea a răspuns prezent de fiecare dată când ne întâlneam pentru a livra produsele, ceea ce m-a bucurat foarte mult.

  1. Ce sugestii aveți pentru o comunitate din rural care ar vrea să se implice în acest program și nu are experiență cu acest gen de proiecte? La ce să fie atentă și de ce să țină cont?

Lăcrămioara Teodorescu, Faraoanele – județul Vrâncea: Aș recomanda tuturor comunităților din rural care doresc să se implice în astfel de campanii, să o facă! Astfel pot întinde o mână de ajutor celor care au nevoie, evitând risipirea alimentelor. Singurul lucru de care ar trebui să se țină cont este grija cu care sunt selectate produsele, copiii fiind foarte sensibili. Și faptul că produsele trebuie distribuite imediat.

Mihaela Savu, Bătrâni – județul Prahova: Ca sugestii pe care le putem da: în primul rând să păstreze o colaborare frumoasă cu personalul magazinului, să răspundă cu prezența la invitația lor de a intra în posesia produselor, să țină cont de un echilibru în sortarea produselor, astfel încât fiecare elev să primească diversificat și să imortalizeze reacțiile elevilor care manifestă bucurie imensă la primirea darurilor Mega Image, așa cum le numim noi.

Mulțumim echipei Mega Image România pentru implicarea și dăruirea vostră!

Este lăudabilă ințiativa celor de la Mega Image și le mulțumim pe această cale pentru bucuria adusă copiilor. Totodată mulțumim Lume Bună pentru inițierea acestui proiect și pentru toate lucrurile frumoase făcute pentru copiii din mediul rural. Lăcrămioara Teodorescu, Faraoanele – județul Vrâncea

Mulțumim din suflet pentru colaborarea cu Mega Image. Este o experiență frumoasă abia așteptată de copii. În zona noastră puterea financiară nu este una foarte bună, iar Mega Image a reușit să facă minuni mai ales în rândul copiilor care nu au o situație financiară prea bună. Vă mulțumim pentru colaborare și sperăm că vom continua acest proiect.

P.S. Copiii m-au întrebat deja ,,Când apare Mega Image”? Mihaela Savu, Bătrâni – județul Prahova

Iar eu închei cu același cuvânt magic, MULȚUMESC! Elena Spiridon, Șinca Veche – județul Brașov

Profităm și noi de această ocazie și MULȚUMIM echipei Mega Image România. Cel mai frumos impact în urma colaborării noastre sunt poveștile copiilor, familiilor și comunităților beneficiare. Poveste cu poveste, construim o lume mai bună.

De asemenea, MULȚUMIM profesorilor implicați în program pentru răbdarea, energia și exemplul inedit oferit în comunitate. Sunteți un exemplu de dăruire și implicare pentru noi toți.


Teodora Dragoi Pop - alaturi de noi pentru o Lume mai Buna

Ne bucuram de fiecare data cand intalnim oameni pasionati care...

ECDL Romania - Echipa care conduce educatia in directia IT

Ne dorim ca toate persoanele care lucreaza zilnic la o...