6 piese de teatru au prins viață în proiectul Scena Creativ la Sat

1 Comment
414 Views

Anul acesta, proiectul “Scena Creativ la Sat” al Asociatiei Lume Buna co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, s-a desfasurat in totalitate atipic, sub semnul pandemiei de Covid-19.

Cu toate acestea, etapa cu etapa, cu totii ne-am adaptat si am reusit sa facem lucruri la care, inainte, nici nu visam! Vise la propriu si la figurat, devenite realitate! Cum asa? Aflati din povestea celor 6 povesti puse in scena de talentatii copii din 7 scoli, impreuna cu profesorii lor coordonatori.

In martie a inceput proiectul iar Cluburile Activ CELS au reusit sa se mai inatalneasca fata-in-fata, la scoala, o data sau de doua ori. Atunci copiii au pus la cale subiectul viitoarei lor piese de teatru care avea sa valorifice o bucata de traditie sau de obicei, de tipologii ori situatii locale. Lumea satului ar fi trebuit sa participe si la serbarea de final de an, ea insasi devenita un eveniment mult-asteptat in comunitatile in care Clubul fiinteaza de cativa ani. Nu a fost sa fie asa, dar, poate mai mult, piesele si-au luat zborul prin aceste fire digitale nevazute pana hat-departe… in lumea-ntreaga. Dar au avut cale lunga de strabatut, cu multe incercari pe parcurs, pana a izbandi.

Pe perioada starii de urgenta copiii au scris scenariile. Aici puteti citi despre cum au depasit cu bine aceasta perioada, ce subiecte au gasit pentru piesele lor, cum au ajuns la ele si alte momente vesele.

La sfarsitul anului scolar insa, punerea in scena mult dorita nu a mai putut avea loc. Inceperea cursurilor in septembrie, in continuare sub semnul  incertitudinii, a dus la un teatru-film. Ideile de adaptare a scenariilor au prins contur inca din vacanta, pentru ca multi dintre copii au ramas in legatura si pe perioada verii. Din august si pana la sfarsitul lunii septembrie, piesele au fost filmate de profesori. Solutiile gasite au variat de la intalnirea fizica a actorilor si jucarea propriu-zis a piesei pana la interpretari audio ilustrate cu fotografii si desene.

Asa cum ne spun Rebeca Tut, Antonia Firescu si Gabriel Biliutz, cativa din membrii cei mai activi ai Clubului din Liebling, Timis, “Acest proiect a fost o experienta placuta. Am muncit mult, dar cu mult drag. | Prin aceste activitati am invatat multe lucruri noi, de aceea ma simt mult mai indemanatica. | A fost o experienta placuta deoarece am cunoscut oameni noi, am invatat multe lucruri utile  si m-a ajutat sa trec mai usor peste perioada carantinei. | Mi s-a parut uimitor pentru ca am cutreierat lumea imaginatiei, lumea povestilor.”

Si iata ca toamna a adus culegerea roadelor creativitatii si imaginatiei puse la lucru, perseverentei, increderii ca pana la urma “totul va fi bine”. Ne mandrim cu 6 scurte piese de teatru. Nu sunt perfecte, sunt insa facute cu drag, implicare, din inima, intr-o perioada in care multi altii ar fi renuntat. Valoarea lor a fost recunoscuta deja iar una a devenit chiar model pentru altii, dupa cum veti putin mai incolo.

Urmarindu-le veti rade, va veti pune intrebari (chiar filosofice), veti descoperi traditii sau cate ceva din psihologia copiilor in pandemie, chiar si o latura SF. Atat de diverse si originale le sunt abordarile.

Va invitam sa le descoperiti pe toate pe canalul youtube al Asociatiei Lume Buna

Felicitam din suflet echipele din fiecare sat, scoala si Club CELS:

  • Nunta in Oltenia – Corlatel (Mehedinti) – un schimb de replici in versuri, ilustrate printr-o colectie impresionanta de fotografii legate de nunti traditionale si contemporane, presarate si cu cantece si voie buna.
    Profesor coordonator: Silvia Raveanu
  • Un martian pe pamant – Cucorani si Stancesti (Botosani) – ei sunt primii care s-au mobilizat inca din timpul verii si au pus in scena, fizic, piesa creata de ei, in scoala din Cucorani. Ingeniozitatea costumelor si ideea SF nu vor trece neobservate, mai ales ca au reusit sa le combine si cu … jocurile copilariei.
    Profesor coordonator Cucorani: Cristina Hriscu
    Profesor coordonator Stancesti: Loredana Tudorache
  • Unde o fi mama…? – Drajna (Prahova) aici vedem de la cap la coada o adevarata punere in scena, cu decoruri special construite (in sala de sport), costume bine potrivite si interpretari care nu de putine ori te fac sa razi si sa te minunezi cum de le-a iesit atat de bine. Probabil ca si pasiunea pentru teatru si experienta indelungata a profesorului coordonator dna. Anda Tatarciuc a contribuit la reusita spectacolului.
    Profesor coordonator: Anda Tatarciuc
  • In lumea povestilor – Liebling (Timis) – cea mai larga distributie, 16 copii care s-au intrecut in a-si da replicile in versuri: feti frumosi si ilene cosanzene, zane, craiese, printi si printese. Din pacate marele Carnaval pus la cale nu a mai putut avea lor, astfel incat copii s-au inregistrat si si-au ilustrat replicile cu propriile lor fotografii, ca sa arate cat de bine au intrat in pielea personajelor indragite. Cum altfel, cand indemnul dnei profesoare este sa „Iubiti povestile copii, ele n-eaduc doar bucurii, din ele multe invatam, ce e rau putem sa indreptam”
    Profesor coordonator: Valentina Papp
  • Jianul modern – Piscu (Galati)  aici copiii s-au intalnit in spatiul privilegiat al bibliotecii. Probabil ca, influentati fiind de atatea carti din jurul lor, au creat aceasta piesa-dezbatere, o reinterpretare filosofica, moderna a Jianului.
    Profesor coordonator: Ana Maria Petrea
  • “Distanta” Visul copiilor in pandemie – Sinca Veche (Brasov) aici greutatile mai mari si-au spus cuvantul iar copiii nu au reusit sa se intalneasca fizic. Au facut tot posibilul pentru a-si inregistra audio interpretarile atat de convingatoare si a le ilustra cu desene proprii
Profesor coordonator: Elena Spiridon

Au castigat chiar o recunoastere internationala datorita ideii originale, participand cu scenariul piesei la un concurs de gen la Chisinau. Au primit o Diploma de mentiune „pentru creativitate si imaginatie” impreuna cu o scrisoare de felicitare semnata de 5 importanti oameni de teatru din Republica Moldova (4 regizori si un critic): “Am ramas cu totii impresionati de activitatea dumneavoastra, de faptul ca ati avut initiativa de a scrie o piesa de teatru si de faptul ca elevii s-au mobilizat si s-au implicat in aceasta munca frumoasa, dar si dificila, care necesita imaginatie si rabdare. Am citit-o cu mare interes, dorind sa aflam ce gandesc si ce simt copiii de astazi. Am fost miscati de sinceritatea scenelor si, mai ales, de scena visului. Totodata am remarcat acuratetea textului, respectarea conventiilor si rigorilor de structurare si formatare a unui text care face parte din genul dramatic, fapt ce se datoreaza probabil doamnei profesoare. La cateva licee din Chisinau exista o interesanta activitate in cadrul cercurilor dramatice conduse inclusiv de actori si regizori profesionisti. Am vrea sa le propunem textul <<Distanta!>>. “ 

Este minunat cand un proiect prinde asa aripi inca din stadiul de lucru! Credem ca asemenea incurajari pot deveni o motivatie nu numai pentru echipa din Sinca Veche, dar chiar pentru toti cei implicati in Scena Creativ la Sat.

In incheiere si noi, echipa Lume Buna am facut tot posibilul pentru a le rasplati cat mai bine pe acesti copii minunati si a le arata ca au fost la inaltime! Alaturi de partenerii nostri fara de care acest proiect nu ar fi existat – co-finantatorul, Administratia Fondului Cultural National, sponsorii ECDL Romania, Farmec Romania, Editura Corint, Aura Ion Foundation, actrita Katia Pascariu de la Centrul de teatru educational REPLIKA si Florina Dumitrache – am pregatit pachete destinate celor 120 de copii si 7 profesori in care am pus: carti beletristice de la Editura Corint pentru toti cei 120 de copii implicati, iar pentru participantii la Tabara CELS online (14 copii din 7 sate si cei 7 profesori coordonatori) am putut oferi obiecte personalizate cu logo-ul Scena Creativ la Sat – tricouri, sacosa si jocul CREATIV, produse de igiena de la FARMEC, caiete, pixuri si semne de carte 3D de la ECDL Romania, carti de la actrita Katia Pascariu de la Centrul de teatru educational REPLIKA, suveniruri de la Muzeul Antipa (pe care l-au vizitat virtual cei 14 copii castigatori ai taberei urbane – transformata in online), jocuri de la Florina Dumitrache si, marele premiu, cate un ebook reader.

Mare a fost si bucuria si surpriza lor cand au deschis coletele, dar si a noastra cand am primit atatea fotografii minunate de la ei.

Le dorim tuturor mult succes intr-un an care cu siguranta nu va fi usor. Sa-si urmeze propriul model si sa se auto-motiveze pentru a invata, a face si a descoperi cu bucurie tot ce este mai de pret pe lumea aceasta. Ii asteptam cu noi activitati in continuare in Cluburile CELS.

Proiectul Scena Creativ la Sat este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).


Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...

Gala MOV3 – Povești, Impresii, Momente de ținut minte

Să începem cu începutul: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? Noi,...