„Totul va fi bine!” sau cum a depasit proiectul Scena Creativ la Sat perioada starii de urgenta
“11 martie 2020. Toate scolile din Romania se inchid. Tara incepe sa inteleaga ce inseamna amenintarea noului coronavirus.
15 martie 2020. Se declanseaza starea de urgenta, iar toata lumea isi uneste eforturile pentru a pregati sistemul de sanatate pentru cel mai amenintator scenariu care devenea realitate cu fiecare zi in Italia.”
Aceasta este o mica parte dintr-un articol scris de prietenii de la Life.ro. Pentru a citi povestile a cinci organizatii in timpul pandemiei, puteti apasa aici. Povestea noastra detaliata o continuam mai jos.
Pe 11 martie 2020 s-au inchis scolile. Piesele de teatru trebuiau pregatite pe parcursul a 7 intalniri saptamanale, din martie pana in iunie. Din fericire, pentru ca reusisera deja sa porneasca rotitele imaginatiei, micii dramaturgi conturasera deja temele viitoarelor piese de teatru, la primele (si ultimele) lor intalniri fata-in-fata.
Nu a fost o perioada usoara… Lucrul la texte a continuat la distanta, implicandu-i mai ales pe copiii cu rol de scenaristi. Discutiile intre profesori si scenaristi, intre Larisa Popescu (presedinta Asociatiei Lume Buna si coordonatoarea proiectului) si profesori, ba chiar si intre profesori si parintii copiilor, au continuat de cele mai multe ori la telefon ori pe whatsapp, pentru ca resursele tehnice la sate sunt destul de precare, in nici un caz ca la oras unde oricand vrei poti face un zoom si schimba impresii fata in fata…
Larisa spune: „Eu sunt foarte optimista, iar abordarea mea dintotdeauna a fost sa gasesc solutii punctuale pentru momentele in care apare ceva. Daca de pe acum imi fac griji mi se pare contra-productiv.” Si astfel am reusit cu totii sa ne adaptam si sa iesim din cele 2 luni de izolare cu scenariile finalizate.
- Nunta in Oltenia – Corlatel (Mehedinti) – de la cererea in casatorie si pana la nunta propriu-zisa, cu alai, jocuri, cantece si obiceiuri cum ar fi impodobitul bradului, barbieritul ginerelui sau invelitul miresei, copiii joaca aceasta sarbatoare traditionala din Oltenia.
Profesor: Silvia Răveanu. Elevii scenaristi: Rosca Andreea Denisa, Balog Ana Maria, Pasat Viorela - Un martian pe pamant – Cucorani si Stancesti (Botosani) – in care un martian ajuns in mijlocul elevilor dintr-o scoala afla totul despre ce fac, ce invata, cum se joaca si… parca ar face schimb cu ei…
Profesor Cucorani: Cristina Hriscu. Elevii scenaristi: Izabela Gina Purav, Naomi Nechifor;
Profesor Stancesti: Loredana Tudorache. Elev scenarist: Stefania Stirbat. - Unde o fi mama…? – Drajna (Prahova) – un baiat isi cauta disperat (ca trebuie sa o aduca la scoala) mama prin tot satul intalnind pe parcurs fel si fel de alte personaje feminine, care mai de care mai savuroase.
Profesor: Anda Tatarciuc. Elevii scenaristi: Ștefania Andreescu, Bianca Grigore, Sara Rușinaru, Teodora Stanciu. - In lumea povestilor – Liebling (Timis) – este o defilare in versuri sprintare a celor mai indragite personaje din povestile copilariei; nu-i asa ca intotdeauna ne-am dorit o ocazie in care sa le intalnim pe toate la un loc?
Profesor: Valentina Papp. Elevii scenaristi: Antonia Firescu, Cristina Tarle, David Anches, Rebeca Tut. - Jianul modern – Piscu (Galati) – aterizat in vremurile noastre, celebrul haiduc isi descopera in Voinicel un alter ego modern care nu are a se mai lupta cu boierii cei hapsani ci cu… anumite trasaturi de caracter…
Profesor: Ana Maria Petrea. Elevii scenaristi: Anca Dumitrache, Andra Caluian, Mihaela Alexandru, Gabriela Alexandru. - Visul copiilor in pandemie – Sinca Veche (Brasov) – descoperim lumea reala si oglindirea ei in imaginatia copiilor: de la subiectele la teza la romana, relatia cu parintii, pandemia, discutiile online, si pana la alegerea unui motan ca primar sau o salvare de situatie…
Profesor: Elena Spiridon. Elevii scenaristi: Anastasia Orzan, Gheorghe Stoica, Larissa Vasilache, Denisa Vasilache, Roxana Varga.
Dupa Paste ar fi trebuit sa reluam cursul firesc al proiectului, ceilalti copii si-ar fi intrat in rolurile de actori, scenografi, organizatori de spectacol, s-ar fi facut repetitii si totul ar fi culminat cu marea intalnire (deja traditionala in satele ale caror scoli sunt in Club Activ CELS de cativa ani) a comunitatii locale pentru a viziona spectacolul de teatru. Insa pandemia continua, scolile raman din pacate inchise pana la finalul anului scolar, asa ca este nevoie de o noua repozitionare. Si iar nu ne dam batuti si gasim solutii: piesele de teatru vor fi puse in scena la toamna, pentru ca si noi si copiii credem ca in continuare „Totul va fi bine!”.
Dar cum de le-au venit ideile pentru piesele de teatru? Cum apare inspiratia?
Cativa profesori ne povestesc:
Dna Silvia Raveanu de la scoala din Corlatel, despre Nunta in Oltenia: “La una dintre intalnirile noastre online, Denisa (scenarista) s-a imbracat in rochia mamei de mireasa, asa ne-a venit ideea…. sa scriem si sa prezentam o nunta la tara in satul nostru. La fiecare intalnire online, cand fetele (scenariste) citeau ce au mai scris, celelalte cantau in cor cantecele specifice evenimentului. Ne simteam exact ca la nunta, numai ca…. era online…..”
La cele 2 scoli din Botosani care au scris impreuna Un martian pe pamant, s-a intamplat asa: dna. Cristina Hriscu din Cucorani ne spune “Elevii s-au hotarat sa aleaga acest titlu/subiect deoarece au lucrat pe tema ,,Planetele” la Arte vizuale si abilitati practice avand de construit o macheta cu Planetele, iar la ora de Muzica si miscare au invatat ,,Cantecul planetelor” prin joc si cantec. S-au mobilizat si au cautat mai multe informatii pentru a pune in scena ceea ce li s-a parut important.” In paralel, dna. Loredana Tudorache din Stancesti povesteste: „Ambele echipe au ales aceasta tema ofertanta, frumoasa si interesanta de comun acord, inspirati si de manualele utilizate la clasa si de lectiile parcurse anterior, in functie de dorinta elevilor, dupa care totul a decurs normal, inspiratia si imaginatia dand frau liber si cursivitate scenariului.”
Anecdotica este si gasirea temei pentru piesa Unde o fi mama..?, asa cum ne relateaza dna. Anda Tatarciuc:
„In cadrul clubului CELS de la Drajna sunt copii care fac parte si din trupa de teatru scolar ”TAM-TAM” a unitatii, pe care o formez de zece ani, din dorinta de a da ocupatii constructive elevilor mei. Imediat cum am aflat ca vom participa la acest proiect, copiii au inceput sa vina cu idei. Era o zi de sambata, prin luna lui ianuarie, cand urma sa plecam la un spectacol – ”Ce lume, dom’le, ce lume!” – la Ploiesti. Eram nevoiti sa o asteptam pe mama unui elev care uitase un element de decor acasa. Pentru a uita de emotii le-am propus sa ne gandim ce piesa sa realizam pentru proiectul ”Scena creativ la sat”.
In discutiile aprige pe tema textului se auzea obsesiv: ”Unde o fi mama…?”. Atunci o eleva a propus ca acesta sa fie titlul nostru. Timpul trecea si noi trebuia sa plecam pentru a ajunge la momentul programat. Am intrebat elevu’ daca a primit vreo veste de la mama, iar acesta suparat a raspuns: ”Nu, doamna! Parca ia tot satu’ la rand pana ajunge la scoala…”. Atunci mi-a venit ideea ca mama noastra din piesa sa cutreiere satul, iar spectatorii sa descopere tipologii feminine.”
Au mai aparut si alte momente amuzante pe parcurs. De exemplu, cand copiii din Sinca Veche lucrau la concept, sunau telefoanele intruna asa ca au stabilit ca acela caruia ii intra primul mesaj sa dea mere intregii echipe. Sau, dezbatand cum sa improvizeze planetariumul, costumul matianului si nava cosmica, avand in vedere ca toata sceneta se petrece in sala de clasa, copiii din Cucorani au venit cu tot felul de idei nastrusnice: pentru planetariu – o roata de bicicleta, un cerc hulla hoop, un furtun, o umbrela; pentru costum – celofan, folie pentru solar, folie pentru protectie aragaz, cutii de carton, dopuri reciclate, o antena de la un aparat vechi; pentru nava cosmica – un cort de dormit, o cutie recuperata de la un frigider, un poster desenat pe o coala de carton.
Concluzia noastra este ca ingredientele pentru depasirea situatiilor dificile sunt: comunicarea, optimismul, increderea, hotararea, umorul si creativitatea. De altfel, pe toate acestea copiii oricum le exerseaza in proiectul Scena Creativ la Sat, care este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.