Motivația este contagioasă!

24 Comments
383 Views

Pe voi ce vă motivează? Suntem firi curioase și am vrea să știm. Și Moti ar fi fericit să afle cât mai multe despre voi, pentru a vă fi un prieten cât mai bun.

Chiar, v-ați dat seama cine e Moti?

Cum, nu l-ati descoperit încă? Haideți atunci să-l construim!

Și mai poate fi…

Ne gândim la el ca la un prieten bun. Pentru că atunci când ai un prieten bun cu care poți să vorbești, să împărtășești lucruri, e mult mai ușor. Chiar și pentru noi, să știți.

Cum de a apărut el tocmai acum, într-un an atât de dificl? Cred că într-un fel chiar noi l-am chemat.

În primăvară, când au apărut primele restricții din cauza pandemiei ne-a fost și nouă greu. Apoi am început să ne adaptăm. De fapt, facem asta tot timpul, zilnic. Dar în perioadele de criză lucrul acesta devine și urgent și evident. La un moment dat Alexandra a sunat adunarea și a spus: acum e timpul cel mai bun să pornim pe drumul rebranding-ului. Și noi, toată echipa, am mers alături de ea și am început să ne redescoperim, puțin câte puțin. Ea a fost un ghid așa de bun, încât la final ne-a adus în lumea aceasta nouă, în care Moti e la el acasă. O lume plină de semne bune și culori care se leagă, te invită la construit, joacă și descoperiri. Pentru a găsi un sens bun lucrurilor pe care le facem zi de zi, dar și pe termen lung. Pe site-ul nostru, vei descoperi (în general în cuvinte ceva mai serioase) tot ce facem, ce ne preocupă.

Pe scurt, ne-am dat seama că noi CONSTRUIM MOTIVAȚIE. Adică vrem să-i ajutăm pe toți copiii cu care ne întâlnim în proiectele noastre să fie motivați să învețe în primul rând și să o facă cu bucurie, pentru a ajunge la o viață împlinită.

Am vrea însă să păstrăm în tot ce facem măcar un strop de ghidușie din copilărie. De aceea o să-l luăm pe Moti cu noi peste tot.

„Momentul în care am văzut varianta finală a siteului a fost unul de încântare și recunoștință pentru implicarea și contribuția fiecărui membru al echipei noastre. Moti este conceput chiar în 2020 din motivația noastră și ne dorim să îl dăruim tuturor copiilor și profesorilor beneficiari ai proiectelor asociației, ca pe un exemplu de ceva bun care apare întotdeauna, chiar și în condiții deloc prielnice.”

spune Larisa Popescu

Și am mai descoperit un lucru care știm, sună ca un clișeu, dar chiar așa este: cât de mult ne îmbogățește munca în echipă, mai ales atunci când suntem motivați și vrem să iasă bine ce ne-am propus. Acest proiect al nostru de rebranding ne-a demonstrat-o din plin.

În paralel cu noi, echipele de copii din Cluburile CELS, în ciuda tuturor greutăților, au reușit să ducă până la capăt piesele de teatru din proiectul Scena Creativ la Sat, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (le puteți urmări pe canalul youtube al asociaței). Pentru a reuși, ei i-au avut alături pe profesorii coordonatori, care iată cum își construiesc motivația și cum îi motivează, la rândul lor, pe copii:

„Mi-am ales această meserie din dragoste pentru copii. De aceea investesc în activitățile educative pe care le fac cu aceștia timp, efort, bani, imaginație și doresc să îi mobilizez în acțiuni inedite care să îi dezvolte din mai multe perspective, pentru a le favoriza un viitor cât mai bun. Mi-e foarte drag să coordonez de câțiva ani proiectele din cadrul Clubului Activ CELS Stâncești, județul Botoșani, implicându-i pe elevi și preșcolari în cât mai multe activități instructiv-educative școlare și extracurriculare care să le ofere noi șanse să-și depășească limitele, să descopere orizonturi deosebite, să mediteze asupra lumii în care trăiesc, să descopere tradițiile, comunitatea locală sau meleaguri străine. Copiii sunt deschiși, curioși, creativi și dornici să participe la Clubul Activ CELS local. Sunt încântați de activitățile propuse, de materialele prezentate și create de ei înșiși, de diplomele, premiile sau surprizele cu care sunt recompensați. Ei vin adesea cu sugestii și completări, astfel încât atelierele să fie utile, plăcute și diversificate.”

Loredana-Ștefania Tudorache, Stâncești, Botoșani

„„Motivația mea de profesor îşi are rǎdǎcinile în faptul cǎ uneori, eu pot fi singura care îl încurajeazǎ şi sprijinǎ pe copil în eforturile sale. Într-o lume aflatǎ în continuǎ schimbare, mulți pǎrinți uitǎ cǎ trebuie sǎ fie cei mai buni prieteni ai copiilor lor. Încerc sǎ fac din disciplina istorie cea mai frumoasǎ poveste, dar în acelaşi timp sǎ formez la copii atitudini şi deprinderi pentru o viațǎ frumoasǎ alǎturi de ceilalți, în spiritul adevǎrului, dreptǎții, altruismului şi cooperǎrii. Activitǎțile realizate în cadrul Clubului CELS mi-au dezvǎluit talentele şi dorința copiilor de a fi pǎrtaşi la crearea frumosului, a binelui, la transmiterea tradițiilor, şi acest fapt îmi dǎ speranța cǎ ei vor construi o lume mai bunǎ. A-i motiva astǎzi pe copii este destul de greu, dar folosesc mereu exemple de oameni care au lǎsat ceva ca moştenire umanitǎții, inclusiv pe pǎrinții lor, apelez la premiile oferite de Asociația Lume Bunǎ şi alte ONG-uri, le dau anumite sarcini de lucru care îi implicǎ activ şi îi laud în tot ceea ce fac.”

Oana Burticioaia, Vaideeni, Vâlcea

„Faptul că am făcut Liceul Pedagogic denotă că nu a fost o alegere întâmplătoare, pentru că am descoperit ceea ce era în mine, dragostea față de copii. Deși am avut oferte la școlile din orașe, fiind și cap de listă la titularizare, am hotărât totuși să rămân în rural. Mi-e bine lângă oamenii și copiii din Șinca. Apoi, să nu fiu ipocrită, e un job care mi-a dat stabilitate financiară și liniștea nopții. Clubul Cels e ceea ce face diferența, e șansa de a fi dincolo de didactică, adică dascăl. Și în locul unde nu se întâmplă nimic, copiii vin cu dorința de a mișca ceva, de a face ceva interesant. I-am conștientizat pe copii că activitățile clubului duc la dezvoltarea lor personală, ajută actul didactic.”

Elena Spiridon, Șinca Veche, Brașov
Cele 7 profesoare premiate în 2020, coordonatoare ale Cluburilor CELS

„Am ales această profesie pentru că am fost fascinată de ea de pe vremea când eram elevă. Am considerat-o o profesie care îţi dă ocazia să-ţi foloseşti imaginaţia şi să-i stimulezi din plin pe ceilalţi. Entuziasmul de la început m-a ajutat să depăşesc problemele pe care le-am întâmpinat în primii ani ai carierei mele. Dragostea pentru copii mă motivează să merg mai departe indiferent de greutățile întâmpinate. Am încercat permanent să-i motivez pe copii implicându-i în activități de învățare eficientă, încurajându-i și lăudându-i, recompensându-i și învățându-i să-și aprecieze singuri munca.”

Silvia Răveanu, Corlățel, Mehedinți

„Pentru a fi profesor trebuie să mă dedic copiilor pe care îi educ, să îi iubesc, să îi
respect, deoarece mă consider răspunzătoare în faţa lor, a părinţilor şi a societăţii de felul în care le influenţez viaţa. Ca şi coordonatoare a clubului CELS din şcoala noastră, prin desfăşurarea acestor activităţi, îmi propun să sprijin copiii în explorarea intereselor proprii de învățare, să-şi dezvolte creativitatea, să aibă încredere în forţele proprii, să lege prietenii trainice, să devină competitivi, să se afirme, să le aduc bucurii şi satisfacţii.”

Hriscu Cristina, Cucorăni, Botoşani

“Ca profesor, este foate ușor să-ți găsești motivația: bucuria din ochii copiilor și zâmbetul din privirea lor atunci când participă la activitățile clubului spun totul… Este foarte important să ai capacitatea de empatie și tact pedagogic atunci când ești lângă copii… Intotdeauna, motivația copiilor în activitățile Clubului Activ Cels este corelată de scopul în sine al acestui club. Aceștia sunt fascinați de universul cunoașterii, iar zi de zi, clipă de clipă, ei își doresc cu ardoare să exploreze fiecare domeniu, fiecare orizont care li se deschide, ca o fereastră spre soare…”

Ana-Maria Petrea, Piscu, Galați

„Un profesor este un artist. Pânza pe care el pictează este foarte fină. Profesorul sculptează suflete. La începutul carierei eram nemulțumită de faptul că nu reușeam să pătrund, mai adânc, în sufletul și mintea elevilor mei. Ulterior am devenit conștientă de faptul că și o picătură scursă din sufletul meu, din gândurile și din inima mea, va face minuni dacă va ajunge la sufletul unui copil. Am descoperit că, peste ani, tânărul trecut prin viață nu își mai aduce aminte ce l-am învățat, nu își mai aduce aminte de faptul că i-am pus stiloul in mână. Dar, cu siguranță, își amintește de felul cum m-am purtat cu el, de faptul că l-am sprijinit în anumite situații și contexte. Profesorul este ca o lumânare aprinsă. El se arde pe sine pentru a aprinde lumina celor din jur. În contextul actual, am descoperit că singura categorie socială care dăruiește necondiționat sfaturi, gânduri, iubire, rămâne tot corpul profesoral. Activitățile propuse de Asociația Lume Bună sunt extrem de atractive. Ca să nu mai vorbim de faptul că elevii sunt mereu premiați la concursurile organizate de către această asociație. Ei se simt bine atunci când își pot arăta adevărata lor valoare, atunci când se pot exprima liber și când nu sunt constrânși de o tematică rigidă sau de o programă.”

Valentina Papp, Liebling, Timiș

Să luăm cu noi mesajul comun al acestor dascăli minunați: dragostea pentru copii și pasiunea pe care o pun în tot ce fac pentru ei. Dăruirea și dedicarea lor nu trec niciodată neobservate și le aduc cele mai mari satisfacții: deschiderea către nou, încercările creative și reușitele copiilor.


Gala MOV4 – Să fii MOV e minunat!

Noi credem în prietenie Noi credem într-un gând curat Și-o...

Câștigătorii ediției VTVC – Aprilie 2024

Am pornit și anul acesta în călătoria unei provocări marca...