Modele de educatie in Cucorani, Stancesti si Balta Arsa – judetul Botosani
Pamantul de Botosani este unul incarcat de poveste, istorie, poezie si multa truda. Este un pamant rodnic care a crescut si oferit multe repere in literatura, muzica sau arta. Dar…mai este inca asa? Astazi, pare un pamant obosit, din ce in ce mai singur si ingreunat de faima trecutului. Batranii satului isi duc la capat zilele cu munca, tinerii isi duc viata in alte tari, iar copiii isi incep drumul in scoli prea mici pentru potentialul lor.
Facem cunostinta astazi cu trei scoli din judetul Botosani care depun toate eforturile pentru a le oferi copiilor curaj in fortele lor, incredere intr-un viitor macar putin mai bun si speranta ca vor ramane in tara sa schimbe in bine mersul lucrurilor.
Scoala Primara “Anastasie Basota” din localitatea Cucorani, dupa cum il chema si pe mosierul si ctitorului bisericii din sat, si-a intampinat primii elevi pe 15 septembrie 1923. La inceput au fost 263 de copii care au invatat intr-o scoala proaspat ridicata, la propunerea profesorului P. Irimescu, si invatatorului D. Cristea, fii de cinste ai satului. Astazi sunt mult mai putini. Scoala se numeste Scoala Primara nr 4 Cucorani, structura a Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Ipotesti, iar elevii invata in regim simultan, pentru ca numarul lor a scazut foarte mult.
Sunt doar o mana de oameni: trei invatatori si o educatoare. Sunt numai patru sali de clasa, trei in care invata elevi de la clasa pregatitoara pana la clasa a IV-a si o alta pentru micutii prescolarii. Profesorii stau in cancelarie si tocmai ce s-a infiintat de curand biblioteca scolii. Tocmai acum.
Dupa ce copiii termina ciclul primar, o mare parte urmeaza gimnaziul la scoala de centru de la Ipotesti, iar cativa, cu posibilitati materiale, fac neveta la scolile, apoi liceele din Botosani.
La scoala din Cucorani, frecventa elevilor este buna, insa numarul acestora este fluctuant in functie de locul de munca al parintilor (o parte au plecat in strainatate, de la mic la mare). Cu toate acestea, profesorii ii motiveaza pe fiecare in parte si ii incurajeaza sa se implice in competiţii şcolare. Prin puterea lor au castigat echipamente sportive, un videoproiector, carti pentru biblioteca si bani cu care s-au achizitionat costume populare pentru formatia de dans.
Aceasta mana de oameni cauta mereu sanse pentru copiii din Cucorani si isi doresc ca talentul si creativitatea celor mici sa fie cunoscuta si apreciata sincer de mult mai multi oameni.
La o aruncatura de 8 km de Cucorani, ajungem in localitatea Stancesti. Localitatea Stancesti bifeaza un sit arheologic si vestigiile a doua cetati dacice unde s-a descoperit un important tezaur de origine scitica. Impresionant, nu?
Marele vornic Alecu Callimachi intemeia la 1830 cea dintai scoala din Moldova, cu profesori transilvaneni, in plina epoca elenistica. Inițial a fost scoala primara particulara, dar a devenit de stat in 1865. Peste 42 de ani, in 1907, se ridica o noua scoala, cu trei sali de clasa, o cancelarie si un atelier de confectionat perii.
Scoala de astazi, cea pe care copiii o stiu cel mai bine, a fost construita in 1978. O scoala foarte buna, din care au iesit pictori, profesori universitari, ingineri, poeti. Scoala Primara nr. 2 Stancesti, pentru ca asa este denumită de cativa ani, dispune de o biblioteca si de un teren nou de sport. Desi a fost reabilitata, este in continuare cuprinsa intr-un alt proiect de consolidare, renovare si modernizare. In prezent, copiii sunt putini. Scoala are o grupa de gradinita (formata din 25 de prescolari) si doua clase ale ciclului primar (34 de elevi).
A treia scoala ne aduce un zambet plin de speranta. Scoala Balta-Arsa este o structura a Scolii Gimnaziale “O. Bancila” Corni, județul Botosani. A luat fiinta in anul scolar 1948-1949. Pana in 1964, scoala a functionat in diverse case din sat. In anul 1964 se construieste actualul local al scolii, care a fost renovat in anul 2007.
Scoala are doua clase simultane in care invata 55 de elevi de ciclu primar si o grupa de 25 prescolari. Copiii din clasele V-VIII fac naveta la scoala din comuna. Daca pana nu demult cei mai multi renuntau la studiu la finalul clasei a VIII-a, in ultimii ani, elevii isi continua studiile la licee si scoli profesionale din Botosani.
Ne-am bucurat cand am aflat ca rata de abandon școlar este zero, iar cifra de școlarizare pentru anul urmator este in crestere cu 18%. Sunt elevi buni, implicati in numeroase proiecte si care au participat la numeroase concursuri unde au obtinut premii.
Sunt trei scoli in care profesorii trebuie sa fie modele pentru cei mici. Dar este greu. Fiecare dintre ei se confrunta cu lipsa de fonduri si cu o birocratie obositoare. Cu toate acestea, sunt intr-adevar oameni model prin daruirea lor totala. Cand nu sunt materiale, aduc ei de acasa. Cand copiii au nevoie de atentie individuala desi sunt clase mixte, isi dau toata silinta sa le explice pe rand sau sa stea peste program daca este nevoie. Cand descopera un proiect inedit, ii implica pe copii si le sunt alaturi la fiecare pas. Cu astfel de profesori, pamantul de Botosani poate fi in continuare unul roditor. Trebuie doar sa il cultivam.
Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.