Lansarea Revistelor Creativ la Sat in toate cele 11 scoli

0 Comment
264 Views

“Copilului meu i-a placut sa vada un produs facut de mana lui.”
“Acest proiect aduce pentru comunitate mai mult interes, un plus de comunicare intre oameni si atentie pentru tot ceea ce inseamna traditie. Dezvolta in inima copiilor dragostea de sat.”
“Pentru comunitate, acest proiect este o oglinda. Mai mult chiar, oamenii comunitatii devin actori in filme de scurta durata.”
“Este un nou inceput, un lucru nou, ceea ce la noi in scoala nu s-a mai intamplat.”

Acestea sunt cateva testimoniale ale parintilor de tineri jurnalisti, reporteri si redactori ai Revistei Creativ la Sat. Da, a venit si momentul lansarii revistelor din toate cele 11 scoli. N-a fost usor, n-a fost fara emotii si in mod sigur n-a fost un simplu eveniment.

Prea multi elevi din zilele noastre sunt obisnuiti ca la scoala faci “ce spune doamna”. Primesc o tema in care folosesc metafore vechi, pe care abia daca le inteleg si un numar minim de randuri obligatorii. Cu timpul, limbajul “doamnei” devine un ecou in limbajul celor mici si sinceritatea, simplitatea gandului de copil este usor reglata.

Ei bine, Revista Creativ la Sat si-a provocat redactorii sa isi foloseasca propriile cuvinte, fara comparatii greoaie, si i-a invitat sa scrie sincer despre oamenii care ii inspira, despre traditii dragi si despre viata la sat. Ba mai mult, cei mici au facut si munca de teren luand interviuri oamenilor din sat: preotul locului, medicul de familie, bunicuta cu zambet cald, fermierul cu sute de oi, mestesugari sau eroi de razboi. Uneori, au fost povestitori dureros de sinceri, alteori au fost copios de amuzanti.

Asa ca va imaginati ce emotii au avut cand a venit ziua lansarii revistei. Cu afisul de lansare creat chiar de copii, multe din scolile participante au invitat parintii, directorul, preotul, ba chiar si primarul. Si au venit. Cu mic, cu mare, mai tanar, mai batran, toti au aplaudat la final efortul si curajul celor mici. Profesorii coordonatori au fost oamenii din culise care stiau fiecare poveste in detaliu, cei care au fost deseori cameramani la interviurile luate, dar si cei care i-au incurajat sa gandeasca singuri si sa fie curiosi!

Multumim tuturor copiilor participanti pentru gandurile si povestile lor si tuturor profesorilor coordonatori pentru deschiderea la nou si abordarea lor creativa. Vom reveni cat de curand cu articolele selectate si speram sa va lase si pe voi fara cuvinte, dar cu un zambet generos!

 

Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.


Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...

Gala MOV3 – Povești, Impresii, Momente de ținut minte

Să începem cu începutul: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? Noi,...