Modele de educatie in comuna Sinca Veche, Brasov

0 Comment
366 Views

Proiectul Revista Creativ la Sat reuneste 11 scoli din 8 judete diferite. Sunt scoli unde profesorii stau peste program, se implica intr-un numar mare de proiecte si indraznesc sa foloseasca metode non-formale intr-un sistem inca destul de formal. Echipa Asociatiei Lume Buna vrea sa spuna povestile acestor scoli implicate in proiect pentru ca sunt un model de inovatie, curaj si speranta in mai bine.

Astazi ajungem in comuna Sinca Veche, Brasov, unde facem cunostinta cu doua scoli: Scoala Gimnaziala “Gheorghe Sincai” din satul Sinca Veche si Scoala Gimnaziala Persani din satul Persani.

La 50 km de Brasov, pe drumul spre Sibiu, daca o iei la stanga ajungi in satul sinca Veche. Este un sat compactat, primele dovezi despre existenta lui sunt inca din anul 1372, si este printre primele cinci sate romanesti din Tara Fagarasului. Se spune ca e locul unde vezi cele mai frumoase asfintituri si unde a fost inventat curcubeul.

Cum ajungi in inima localitatii, auzi voci de copii. Da, sunt trei corpuri pline de copii din clasele I-VIII, tehnologie moderna si sala de sport. E scoala cea mai mare din Tara Fagarasului cu un numar urias de proiecte derulate intr-o scoala din mediu rural. Vestea buna este ca in 2017 rata abandonului scolar a fost zero, iar absolventii au urmat scolile pe care si le-au dorit, de la scoli profesionale pana la licee de elita din Brasov. Profesorii sunt mereu acolo, alaturi de ei, si ii incurajeaza sa fie curiosi si sa gandeasca liber.

La numai 10 min departare de mers cu masina, se afla satul Persani unde traiesc in jur de 1000 de persoane.Este o zona de tranzitie si un punct de intalnire pentru obiceiurile din tara Fagarasului, cele din tara Barsei si cele din zona Branului.

In ultimul an scolar, 230 de copii au venit la Scoala din Persani. S-a infiintat in sec al XVIII-lea din Fondul pentru Scoala al Regimentului T de granita din vremea imparatesei Maria Tereza. N-a avut de la inceput o cladire a sa, activitatile fiind desfasurate cu chirie in diverse case ale locuitorilor satului. In sec. al XIX-lea a devenit scoala Primara de stat in limba maghiara apoi, in 1924, a functionat ca scoala Elementara de 4 clase urmand ca abia peste 33 de ani sa se completeze cu scoala de 7 clase. Au trecut prin multe, dar cu ajutorul fondurilor primite in 2004, au reusit sa inaugureze peste alti 8 ani cladirea scolii de astazi.

Profesorii au speranta ca vor fi mai multi copii in viitor, rata natalitatii fiind in crestere, si se bucura ca o buna parte din ei isi continua studiile la liceu. Au incredere in generatiile viitoare si ii implica constant pe cei mici in noi proiecte.

Cele doua scoli din comuna Sinca Veche sunt pentru noi un exemplu ca oamenii pot face o Lume mai Buna prin increderea acordata copiilor si prin puterea profesorilor de a construi, pe rand, noi drumuri pentru noi generatii. Tocmai de aceea, proiectul Revista Creativ la Sat vrea sa vada ce inteleg si cum vad copiii comunitatea din care fac parte. Obiectivul nostru este sa ii incurajam pe cei mici sa ne vorbeasca si sa ne povesteasca despre viata la sat, oamenii model si traditiile sau obiceiurile locului iar noi sa dam sfoara in tara ca da, oamenii sunt inca frumosi!

Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.


Caravana Magia educației la Sat cu Pepco

Proiectul "Caravana Magia educației la Sat cu Pepco" se desfășoară...

Mai mult decat simple dotari: un liant intre scoala si elevi

Un videoproiector si o sumedenie de carti obtinute prin donatiile...