Exemple de educatie in Burca, Vrancea si Vaideeni, Valcea
Asezat intre raul Putna si dealurile subcarpatice, satul Burca, care apartine comunei Vidra din judetul Vrancea, este populat de o comunitate mica. Oamenii de acolo pretuiesc in egala masura trecutul, fapt dovedit de monumentul dedicat eroilor neamului, cat si viitorul, prin eforturile sustinute pe care satenii le fac pentru copiii lor.
Scoala Gimnaziala nr 1 Burca a fost infiintata in 1918, iar in 1969 a fost dat in folosinta localul in care cei 60 de elevi studiaza si astazi. Proveniti din medii dezavantajate, toti elevii fac eforturi pentru a-si depasi conditia. Se implica in activitatile scolare si mai ales in cele extrascolare cu entuziasm si daruire.
Scaderea numarului de elevi datorata migratiei fortei de munca si abandonului scolar, a reprezentat o perioada de declin a scolii. Un moment deposit prin prin implicarea in proiectul cu fonduri europene “Scoala este sansa mea”. Dincolo de diminuarea abandonului scolar, acest proiect i-a motivat pe elevi sa urmeze si cursurile liceale astfel incat aproximativ 97% dintre absolventi frecventeaza cursurile Grupului Scolar ”Simion Mehedinti” din comuna Vidra.
La peste 400km departare de Burca, ajungem si in Vaideeni. Prima atestare documentara a satului Vaideeni dateaza din secolul al XVI-lea, cand este mentionata sub numele de Vai de Ei. Comunitatea a luat nastere in urma venirii din Ardeal a mai multor familii de oieri, in principal din Marginimea Sibiului pe motivul oprimarii religioase (catolicizare fortata). Din punct de vedere etnocultural, Vaideeni reprezinta o zona de interferenta intre zona etnografica a Olteniei de sub Munte si zona etnografica Marginimea Sibiului care si-a pus puternic amprenta asupra graiului, portului si traditiei pastorale.
Scoala sateasca din Vaideeni a luat fiinta in toamna anului 1839 fiind scoala coordonatoare, in subordinea ei fiind si celelalte unitati de pe raza comunei. La 1 septembrie 2007 s-a dat in folosinta un nou local cu 9 sali de clasa, in care invata elevii din ciclul primar si prescolarii, adica 415 elevi alaturi de 32 de cadre didactice.
Desi atat de departe unii de altii, ne-am bucurat sa vedem ca ambele comunitati sunt unite prin dorinta lor de a-si depasi conditia, sperand la ceva mai bun. De la mic la mare, copiii sunt dornici sa se implice in activitati extra-scolare, iar profesorii folosesc fiecare oportunitate de a le deschide orizonturile. Un adevarat exemplu, nu-i asa?
Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.