Exemple de educatie in Batrani, Prahova si Piscu, Galati
Ne-au bucurat nespus povestile celor doua scoli din Batrani si Piscu pentru ca aici am intalnit comunitati unde scoala este prezenta de o buna perioada de timp, comunitati unde copiii isi continua studiile si comunitati care au drag de traditii si folclor.
In “Marele dictionar geografic al Romaniei” se mentioneaza despre Scoala Batrani ca “ functioneaza din anul 1839 intr-o cladire cu 2 sali de clasa, o cancelarie si un hol”. Astazi, Scoala Gimnaziala din comuna Batrani dispune de un spatiu primitor pentru cei 215 elevei, dotat cu 9 sali de clasa , cabinet de informatica , sala de sport si o biblioteca si 20 de cadre didactice cu adevarat implicate: 2 educatori, 5 invaţatori si 13 profesori.
Oamenii locului au stiut sa foloseasca si sa pretuiasca tezaurul folclorului local. Cum? Ei bine, elevii scolii fac parte din Ansamblul Perinita si au dus renumele acestui dans in multe localitati din tara. Mai ales pentru ca Perinita este dansul emblema al judetului Prahova, avandu-si originea chiar in satul Batrani.
Ajungem si in comuna Piscu, judetul Galati. Scoala Gimnaziala „Dimitrie Luchian” isi face aparitia in timpurile cand scrierea se facea in lada de nisip, fiind una din cele mai vechi institutii educationale din sudul Moldovei, infiintata in anul 1859. Ca semn de pretuire fata de primul invatator al scolii din Piscu, in anul 1995, la aniversarea a 135 de ani de la infiintarea scolii, s-a luat decizia adoptarii numelui de Dimitrie Luchian.
Scoala functioneaza in doua corpuri de cladire. In ultimii zece ani fiecare corp a fost renovat si modernizat astfel incat elevii isi desfasoara activitatea in conditii asemanatoare cu o scoala din mediul urban. Mai mult decat atat, in anul scolar 2017-2018, in scoala sunt inscrisi si frecventeaza un numar de 386 de elevi la invatamantul primar si gimnazial. Nivelul de frecventa este foarte bun, neinregistrandu-se cazuri de abandon scolar si 99% dintre elevii din comuna si-au continuat cursurile liceale si profesionale la scoli si licee din municipiul Galati.
Nu-i asa ca in marea de stiri negative si scenarii triste, o gura de aer proaspat iti da speranta? Dupa ce am aflat povestile frumoase ale celor doua scoli, va spunem sincer ca am respirat mai usor si mai cu pofta de schimbare in bine. Ne-am dat seama ca da, putem avea exemple pozitive si ca sansa la educatie poate schimba in bine povestea oricui, de la mic la mare.