Drag de comunitatile din Izbiceni si Obarsia

0 Comment
364 Views

Poposim astazi in judetul Olt, unde avem 2 comunitati implicate in proiectul Drag de satul meu: Izbiceni si Obarsia. Asa cum v-am obisnuit, vom incepe cu cate ceva despre aceste asezari, iar apoi vom descoperi impreuna ce ii face pe cei mici sa le fie drag de locul de bastina.

Asadar, sa incepem! Scoala Grigore Rosianu din Izbiceni a fost infiintata in primii ani dupa promulgarea Legii instructiunii din 1864, insa a inceput sa functioneze mai bine in anul 1893. Initial neavand local propriu, aceasta functiona fie in unele spatii oferite de  boierul Mihail Rosianu, ori la biserica sau chiar in locuintele mai spatioase ale unor sateni.

Ca urmare a invatamantului obligatoriu de 8 clase si pentru o perioada scurta de timp chiar de 10 clase, s-a simtit nevoia construirii unui local modern. Acesta a fost inaugurat in anul 1964 si dispunea de 12 Sali de clasa, laborator si biblioteca.

Incepand cu anul 1990, s-a revenit la invatamantul obligatoriu de 8 clase. Cadrele didactice ce profeseaza in cadrul scolii sunt foarte implicate si deschise, astfel ca Scoala Grigore Rosianu este implicata in numeroase proiecte la nivel national si international, oferindu-e astfel elevilor variate provocari si acces la diverse activitati si proiecte educationale.

Avand intrebarea Ce te face sa iti fie drag de satul tau in minte, elevii de la Scoala Gimnaziala din Izbiceni au avut raspunsuri similare: peisajul pitoresc, casutele colorate, strazile, vegetatia, precum si familia, scoala si biserica.

Prin tematica activitatilor propuse de proiect, cei mici s-au bucurat de darurile toamnei, aducand in cadrul atelierelor de creativitate cosuri cu fructe, legume si flori.

Pornim acum intr-o calatorie de aproape 40 km si ajungem in ce-a de-a doua comunitate: in Obarsia. Conform documentelor existente in arhiva scolii si statisticii invatamantului primar din lunile septembrie, octombrie, noiembrie 1896 Scoala mixta superioara din satul Obarsia functiona cu un numar de 108 elevi si doua cadre didactice: preotul Oprea Busenescu si Mihail Florescu.

Avand in vedere numarul mare de elevi a fost nevoie de construirea unui nou local de scoala care a inceput in anul 1972 si a fost dat in folosinta in decembrie 1976. Acesta contine opt sali de clasa, laborator de fizica si chimie, cabinet director si cancelarie pentru profesori. Cele doua localuri au fost modernizate in ani 2008 si 2009.

Scoala Gimnaziala din Obarsia, prin cadrele didactice ce predau aici, isi desfasoara activitatea dupa Motto-ul: In izvorul ce curge limpede precum cristalul, isi au OBIRSIA gandurile intelepte si visele indraznete ce incununeaza nobila profesie de dascal.

Intrebati Ce ii face sa le fie drag de satul lor, elevii din Obarsia au amintit despre frumusetea si simplitatea satului, despre bucuria primilor ghiocei ce vestesc venirea primaverii, de mirosul liliacului inflorit si de sosirea pasarilor calatoare.

“Dragostea de sat trebuie sa ramana infipta adanc in sufletul nostru, ca radacinile unui copac”.

Cei mici au mai amintit si uitele satului si au facut chiar si o machete cu casutele colorate, pentru a exprima si mai puternic cat le este de drag satul lor.

Fiecare comunitate are ceva specific si in acelasi timp prin Drag de satul meu am reusit sa descoperim si cat de asemanatoare sunt prin ceea ce ii leaga de copii de locul natal.

Cadrele didactice sunt cele care vegheaza neobosit asupra celor mici si le inspira sentimental de apartenenta si dragoste fata de sat.

Proiectul Dar de Satul Meu, este finantat de Start ONG si urmareste sa aduca in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuie la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.

 

 


O Lume mai Buna alaturi de Ecoxtrem

Va mai aduceti aminte de bucuria facuta celor 30 de...