Drag de comunitatile din Corlatel si Sinesti

0 Comment
357 Views

In cautarea a ceea ce ii face pe copii sa le fie Drag de satul lor, am ajuns in numeroase comunitati rurale din tara, iar astazi este randul altor 2 comunitati, si anume: Corlatel, Mehedinti si Sinesti, Iasi.

Sunteti gata de o noua aventura, pentru a descoperi lucruri interesante despre Corlatel si Sinesti? Atunci sa incepem!

Scoala Profesionala Corlatel a fost infiintata in anul 1907. Boierul Babeanu a donat locul iar scoala a fost facuta de Theodor Costescu. Numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2019-2020 este de 250 elevi, dintre care 32 in invatamantul prescolar,71 in invatamantul primar si 75 in invatamantul gimnazial si 72 in invatamantul profesional.

Elevii reprezinta mandria scolii, iar in vacantele scolare au fost organizate excursii, au fost vizitate muzee, case memoriale, cei mici avand ocazia sa cunoasca frumusetile, cultura si istoria patriei prin diferite drumetii si serbari campenesti.

Scoala beneficiaza de cadre didactice cu experienta, dar si de cadre didactice tinere, motivate, receptive la nou, cu necesitati de formare profesionala. Exista si parinti care se implica in viata scolii, insa numarul acestora este redus, comparativ cu solicitarile, mai ales in cazul copiilor, in numar destul de mare, ce provin din familii cu situatie materiala precara.

La intrebarea Ce te face sa iti fie drag de satul tau, “Inimosii corlateni” au amintit de: traditii, obiceiuri, locuitori, familie si natura.

Desi in ultima perioada numerosi sateni au migrat spre alte meleaguri, celor mici le este insuflata dragostea de sat, avand o legatura uternica cu locul natal.

Ne indreptam acum catre nordul tarii, in judetul Iasi, in localitatea Sinesti. Stiati ca in Sinesti se afla situl arheologic Sesul de la Osoi? Acesta cuprinde urme de asezari din perioada Latene (cultura geto-dacica) si din Epoca Medievala (secolele al XV-lea – al XVIII-lea).

Scoala Veniamin Costachi a fost infiintata in anul 1893 prin eforturile sustinute ale localnicilor. Primele sali de clasa au fost construite in acelasi an, iar la aceasta data stim ca erau inscrisi 64 elevi. In perioada 2003-2004 s-au facut reparatii capitale prin ISJ-Bnca Mondiala, iar incepand cu anul scolar 2004-2005 elevii invata in noul local, ce se afla pe vechiul amplasament al scolii.

Cadrele didactice sunt implicate si le insufla elevilor legatura cu satul natal. Intrebati Ce ii face sa le fie drag de satul lor, cei mici au prezentat comunitatea ca fiind “un colt de rai plin de amintiri placute”, au amintit de importanta familiei si a prietenilor.

Satul le este “drag pana la cer” si indiferent unde ii va purta viata, elevii sustin ca inttdeauna se cor intoarce la familia si radacinile lor. Drag de satul meu mai inseamna si culoare, peisaje frumoase, bucuria copilariei si oamenii gospodari.

Cautam sa introducem in proiectele demarate, tematici cat mai variate, menite sa dezvolte creativitatea celor mici si sa ii apropie de comunitatea din care fac parte. Ne sunt alaturi invatatorii, care vin an de an cu noi idei pe care impreuna le aducem in scolile din mediul rural sub forma de ateliere si evenimente.

Proiectul Dar de Satul Meu, este finantat de Start ONG si urmareste sa aduca in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuie la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.


Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia - Sinești, județul Iași

Anul acesta i-a venit rândul unei noi comunități să găzduiască...

Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...