Drag de comunitatile din Bicazu Ardelean, Liebling si Unirea

0 Comment
316 Views

De data aceasta poposim in 3 comunitati rurale unde copiii au pregatit desene si compuneri depre ceea ce ii face sa le fie Drag de Satul Lor, si anume: Bicazu Ardelean – Neamt, Liebling – Timis si Unirea – Alba.

Sunteti pregatiti de o noua calatorie a traditiilor? Minunat, sa incepem atunci!

Scoala Gimnaziala nr. 1 Bicazu Ardelean este actualmente o scoala cu personalitate juridical si cuprinde doua structure subordinate: Scoala Gimnaziala nr.2 Telec si Gradinita cu program normal Tosorog. Scoala ofera servicii educationale intregii comunitati locale formate din cele 3 sate: Bicazu Ardelean, Telec si Ticos.

Climatul educational al scolii este bazat pe performanta, competite, transparenta si onestitate, pe cooperarea si incurajarea initiative individuale si a inovatiei didactice menite sa sustina dezvoltarea fiecarui elev si egaliatea de sanse prin educatie.

Scoala are in incadrare 27 de cadre didactice, din care 19 sunt titular, 7 sunt suplinitori calificati si unul este suplinitor necalificat. Sunt instruiti si educati aici 119 prescolari si 331 elevi provnind din circumscriptie, repartizati in 4 grupe de prescolari, 7 clase la ciclul primar si in 6 clase la cel gimnazial.

La intrebarea Ce te face sa iti fie drag de satul tau, elevii au amintit de: oamenii muncitori si comunitatea unita, de culegerea roadelor pamantului, scoala, linistea si familia. Au mai amintit si costumele populare lucrate manual de bunice, horele, traditiile locale si transhumanta.

In plus, datorita asezarii la poalele Ceahlaului, copiii se simt legati de asemenea de peisajele pitoresti pline de culoare, de natura, munte, paduri si apele curgatoare, satul fiind descries ca unul “plin de oameni muncitori si flori”.

Usor-usor, ajungem intr-un alt judet, Timis, unde avem comunitatea din Liebling implicata in proiectul Drag de satul meu. Marturiile istorice atesta provenirea denumirii comunei de la Administratorul cameral Nikolaus Baron de Vecsz, in cinstea caruia comusarul Walbrun dorea ca numele comunei sa fie Vecsahaza, onoare ce a fost refuzata de un baron pentru a se numi Liebling. Acesta considera ca protestantii sunt favoritii lui, iar Liebling inseamna favorit, iubit.

Desi in documentele oficiale nu se precizeaza nimic cu privire la scoala, se considera ca aceasta a fost infiintata in 1786, iar odata ce comuna a fost pusa in drepturi politice la 1 noiembrie 1787 se precizeaza printer altele si retribuirea preotului si a dascalului pe 10 ani.

Se aminteste infiintarea unei scoli agrare si a unei scolide ucenici in 1899, iar in 1927 se precizeaza ca o noua scoala a fost construita la nr. de casa 473 iar cladirea noua avea sa cuprinda 4 clase. Cladirea actuala in care functioneaza scoala a fost construita in anul 1987, prin aportul Ministerul Educatiei Nationale si al cetatenilor comunei, pe locul fostei scoli germane.

Pentru copii, Lieblingul este o iubire, fiind foarte legati de familie, comunitate, prieteni, cadrele didactice si frumusetea locului. Drag de satul meu mai inseamna si case colorate, strazi curate, colegialitate, scoala, natura si casa parinteasca.

Continuam calatoria cu o noua destinatie: Unirea, judetul Alba, unde misiunea Scolii este “Porti deschise spre comunitate”. Aceasta a fost atestata documentar in anul 1674 si pana in anul 1866 a avut o clasa de fete si una de baieti, cu predare in limba maghiara. Odata cu Marea Unire, se infiinteaza si o sectie cu predare in limba romana, care devine ulterior limba de predare a majoritatii elevilor.

Cadrele didactice sunt foarte dedicate si insufla elevilor un set de valori pe care isi propun sa le atinga cu fiecare activitate scolara si extrascolara. Asadar, in Scoala din Unirea, se pune mare pret pe unicitate, neinfricare, impartialitate – pentru a actiona onest in orice imprejurare, entuziasm si autodisciplina.

Colectivul scolii este format din oameni inimosi, dorinici de a se implica activ in viata elevilor si a comunitatii. Ei nu uita ca, pentru multi copii, universul scolii este o raza de lumina, caldura si incredere, ce contribuie la formarea fiecarui adult.

Ce inseamna pentru cei mici Drag de satul meu? Ei spun ca: oamenii gospodari, animalele de tot felul, livezile cu struguri de pe deal, scoala, cele 2 biserici, paduri intinse, agricultura fruntasa, cultivarea cerealelor si apa cristalina din fantani.

Satul meu

Are oameni harnici

Priceputi in toate,

Case aranjate,

Frumos colorate!

Ne bucuram de fiecare data cand descoperim comunitati in care Scoala si cadrele didactice sunt cele ce promoveaza talente, aptitudini si le insufla elevilor dragostea fata de locul natal si dedicarea de a valorifica patrimoniul si resursele locale.

Prin temele propuse in cadrul proiectului Dag de satul meu, ne propunem sa aducem in prim plan specifiul satului implicat in proiect; sa contribuim alaturi de ambasadorii locali la constientizarea  si conservarea mostenirii culturale. Ne dorim asadar sa promovam specificul fiecarui sat tocmai pentru a creste indirect gradul de implicare al comunitatilor din mediul rural si educare a viitoarelor generatii.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.  Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.


Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...

Gala MOV3 – Povești, Impresii, Momente de ținut minte

Să începem cu începutul: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? Noi,...