Caravana ZOOM Corlățel – Mehedinți

0 Comment
174 Views

Ajunsa la a 11-a editie, Caravana Magia Educatiei la Sat a poposit in satul Corlatel din Mehedinti pe 21 si 22 iulie. De aceasta data ne-am intalnit online. Prima zi am dedicat-o dascalilor sub titlul „Un plus de educatie in comunitatea mea”, iar a 2-a copiilor, numind-o „Caravana ZOOM Corlatel”. 14 profesori si numai 14 din cei 20 de copii doritori au reusit sa se conecteze online si sa fie prezenti. Din pacate in zona rurala tehnologia digitala este mai greu accesibila.

Pentru inceput, dna. Silvia Raveanu, gazda noastra, a introdus-o pe Larisa Popescu celorlalti 13 profesori participanti spunandu-le cum, prin proiectele derulate in cadrul Club Activ CELS, i-a ajutat, ca scoala, sa devina cunoscuti in toata tara. A adaugat si faptul ca Larisa a crezut in ei si i-a incurajat permanent pe parcursul activitatilor desfasurate.

12 din cei 14 profesori participanti

A urmat introducerea noului format de intalnire online, facuta de Larisa. Caravana este gandita ca un prilej de bucurie si sarbatoare a intalnirii dintre echipa Lume Buna si cei mai implicati copii, alaturi de profesorii lor. Jocul si invatarea prin joc sunt in centrul activitatilor caravanei.

La fel ca in urma cu 2 saptamani, la adunarea anuala a coordonatorilor Cluburilor CELS, am folosit cu succes uneltele noi pe care ni le ofera tehnologia, si anume Mentimeter. L-am exersat povestind despre activitatile preferate ale profesorilor in timpul liber.

Am mai vorbit despre tipologii si am aflat ca avem numai „albine” si „tigrii” printre noi. Nu ne-a surprins faptul ca anul care a trecut a fost caracterizat de toti in numai 2 cuvinte: greu si obositor. In schimb, cand vine vorba de familie, un cuvant este definitoriu pentru mare majoritate: iubire. Educatia primeste insa multe valente: cunostinte, scoala, profesori, copii, viitor, putere, dialog, perceptie, familie, respect, valori, dezvoltare, formare, indrumare. Ne-am bucurat mult sa aflam ca, in ciuda tuturor greutatilor, gradul de motivare in activitatile de la Club este cel mai mare.

Urmatoarea tema abordata a fost inteligenta emotionala, cu cele 3 directii pe care se manifesta:

  • Eu
  • relatiile mele
  • valoarea pe care o aduc in lume/comunitate.

Fiecare componenta fost explicata apoi, inclusiv cu exemple de jocuri care pot fi facute cu copiii pentru ilustrare.

Pe tot parcursul, discutiile au avut loc fie cu totii impreuna, fie pe grupuri, in „camerele” oferite de Zoom.

Cu ce plec dupa ziua de azi? Si folosesc in viata mea sau la clasa? Aceasta a fost intrebarea de final, iar concluziile uneia dintre camere sintetizeaza cel mai bine intreaga zi:

“Ne bucuram de noua echipa pe care am format-o: acest grup de profesori. Vom folosi mai mult jocul, pentru ca pana acum unii l-au folosit mai mult, altii mai putin. Cu siguranta in orele noastre viitoare il vom folosi mai mult pentru a-i atrage pe copii spre materiile noastre. Ne-am simtit foarte bine impreuna cu dv. chiar daca am fost ceva mai tacuti. Aceasta pentru ca online-ul e un instrument nou, dureaza pana ne intram in ritm. Era mai bine fata in fata dar ne adaptam.”

A doua zi, 14 copii minunatii au venit la intalnirea pe zoom plini de nerabdare sa ne cunoasca, fermecatori cum numai copiii stiu sa fie si ne-au cucerit cu intrebari si raspunsuri, zambete si voie buna. Am realizat, o data in plus, cat de importante sunt aceste intalniri si ne-am propus sa le repetam, incepand din toamna, cu toti copiii din cluburile CELS.

11 din cei 14 copii participanti

Temele abordate au diferit putin fata de cele din ziua precedenta. Activitatile preferate in timpul liber au fost insa din nou cele care au dezmortit Mentimeterul. Iata cum arata la copii:

Referitor la ce apreciaza cel mai mult la Club CELS, copiii au dat urmatoarele raspunsuri:

Dupa ce s-au incalzit putin cu acest ping-pong de intrebari si raspunsuri, a venit vremea sa povestim. Am vrut sa aflam ce intrebari si curiozitati au legat de Asociatia Lume Buna. Si intrebarile au tot venit, una dupa alta, de nu mai pridideam sa raspundem. A fost nemaipomenit sa putem sa discutam liber cate-n luna si-n stele, de la cum ne-am infiintat, cum mergem mai departe, ce ne motiveaza, pana la ce ii preocupa pe ei, care este cel mai mare vis al lor:

Nu ne-a mai surprins faptul ca, la fel ca si profesorii, in materie de apreciere, cea mai mare nota o dau activitatilor de la Club CELS.

A urmat discutia despre inteligenta emotionala si despre ce si-ar mai dori sa faca la Club in viitor. In incheiere, aceeasi intrebare: Cu ce plec dupa ziua de azi?

Daca in final copiii au acordat nota maxima acestei intalniri, noi am insuti-o daca am putea! Ne dam seama cat de mult ne-a lipsit interactiunea directa cu copiii, fie ea si online. Abia asteptam sa intram intr-un nou an molipsiti de entuziasmul lor.

Va multumim dragii nostri pentru implicare, pentru deschidere, pentru ca v-ati impartasit cu noi visele si ne-ati inspirat pentru noi activitati viitoare pentru voi dar si pentru alti copii din satele romanesti.

De asemenea, vrem sa multumim in mod deosebit doamnei Daniela Raveanu pentru organizarea la nivel local a acestor activitati. Cu asemenea indrumator sau, dupa caz, colega, copiii si profesorii din Corlatel pot fi siguri ca scoala lor le ofera cel mai fertil teren pentru a creste frumos si a se implini.

Intreaga echipa Lume Buna va doreste o vara frumoasa, o binemeritata vacanta si sa ne revedem cu bine in toamna!

Caravana Magia Educatiei la Sat din satul Corlatel din Mehedinti a fost organizata in cadrul Proiectului Scena Creativ la Sat, proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

 


Caravana Magia educației la Sat cu Pepco

Proiectul "Caravana Magia educației la Sat cu Pepco" se desfășoară...