Proiectul “Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia” ajunge în Vaideeni – Vâlcea și Faraoanele – Vrancea

0 Comment
431 Views

Anul acesta Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia a ajuns în două comunități: Vaideeni, județul Vâlcea (11-12 iulie) și Faraoanele, județul Vrancea (29-30 august). A fost bucurie dublă pentru peste 80 de copii și peste 30 de profesori!

Ne bucurăm sincer că proiectul Caravana Magia Educației la Sat se află la a 15-a ediție, iar din anul 2021 este finanțat prin programul PEPCOlandia – un program de responsabilitate socială al PEPCO România, implementat local de către Organizația Umanitară CONCORDIA.

De ce am ales cele două comunități din Vaideeni, județul Vâlcea și Faraoanele, județul Vrancea?

Motivul a fost simplu. Datorită implicării doamnelor profesor coordonator în Competiția Club Activ CELS. Doamna Lăcrămioara Teodorescu, profesor coordonator Clubul Activ CELS Faraoanele, a ieșit pe prima poziție în cadrul Competiției Club Activ CELS, din peste 20 de școli participante la nivel national.

În același timp, doamna Burticioaia Oana Emilia, profesor coordonator Clubul Activ CELS Vaideeni, s-a clasat pe locul 5. Pentru că celelalte comunități aflate pe locurile 2,3,4 s-au bucurat în anii trecuți de activitățile caravanei, am decis să ajungem într-o nouă comunitate pentru noi experiențe.

Mai multe informații despre câștigătorii Competiției Club Activ CELS regăsiți aici.

Prima zi de activități – luni, 11 iulie & luni, 29 august

Prima zi le-a fost dedicată cadrele didactice din Școala Gimnazială ”Luca Solomon” (Vaideeni, județul Vâlcea) și Școala Gimnazială Faraoanele (Faraoanele, județul Vrancea). Am povestit despre proiectele Asociației Lume Bună și despre ce a însemnat cel mai recent proiect Antibullying Cultural în diaspora și rural, co-finanțat de Administratia Fondului Cultural Național și Kaufland România.

Mai mult, cadrele didactice au avut ocazia să experimenteze jocuri prin metode nonformale, reușind să descopere noi abordări pe care le vor putea folosi în viitor la clasă. Apoi am pregătit împreună terenul pentru activitățile din ziua următoare de tip teambuilding pentru peste 40 de copii și peste 15 cadre didactice, per comunitate.

A fost o zi cu multe descoperiri. Cadrele didactice au format o echipă unită și au primit noile informații cu rabdarea unui mentor atent și curiozitatea unui copil entuziasmat.

A doua zi de activități – marți, 12 iulie & marți, 30 august

În dimineața zilei de 30 august am desfășurat activitatea cu copiii: jocuri de dezvoltare a abilităților de comunicare, spirit de echipă și exprimarea creativității. Micuții au fost premiați la final și s-au înmânat cărțile donate de partenerii noștri: Mega Image România și Editura Corint.

Dupa amiază am făcut un debriefing al activității de dimineață prin metoda cafenelei publice cu cadrele didactice implicate. S-au discutat subiectele: plusuri și minusuri ale întregului proiect Caravana Magia Educației la Sat în Pepcolandia și cum și la ce pot folosi metodele nonformale învățate la nivelul școlii în viitor.

Iar la final, Larisa Popescu – președintele Asociației Lume Bună, a susținut un atelier prin Metoda Photovoice pentru 8 copii în Vaiddeni și 10 copii în Faraoanele. Copiii din Faraoanele au participat în prealabil la două ateliere online despre Tehnică fotografică, ținute de Alexandra Zegrean, graphic designer Asociația Lume Bună, în urma cărora au realizat fotografii cu tema “Locul unde mă simt cel mai bine, în siguranță, fericit/ă”.

Cu ajutorul Larisei și prin metoda Photovoice, copiii au fost ghidați să reflecteze și să se conecteze la emoțiile lor de când au realizat fotografiile. Împreună am descoperit poveștile din spatele fotografiilor și, pas cu pas, am ajuns la un titlu mesaj, cât mai personal și autentic, pentru fiecare fotografie în parte. Activitatea facilitată are rolul de autocunoaștere, exprimare de sine și conectare la sine și la oamenii din comunitate. Urmează ca cei mici, alături de doamnele profesor coordonator, să organizeze o expoziție în comunitate până pe 10 septembrie.

După cele doua ediții de caravană putem să spunem că am avut parte de tot ce ne puteam dori: entuziasmul și energia a peste 80 de copii, atenția și schimbul de idei a peste 30 de cadre didactice implicate și creativitatea, deschiderea și curajul celor 18 copii implicați în atelierele prin Metoda Photovoice.

Mulțumiri:

Mulțumim doamnelor Burticioaia Oana Emilia și Lăcrămioara Teodorescu pentru dăruirea și implicarea model în cadrul activităților Asociației Lume Bună. De asemenea, mulțumim întregului colectiv din Școala Gimnazială ”Luca Solomon” (Vaideeni, județul Vâlcea) și Școala Gimnazială Faraoanele (Faraoanele, județul Vrancea) și mai ales tuturor copiilor implicați.

Mulțumim Mega Image România și Editura Corint pentru gândurile frumoase și donațiile de carte. Mulțumirile se îndreaptă de asemenea și către echipa PEPCO România și Concordia, cei care au făcut posibil programul Pepcolandia și care pentru al doilea an consecutiv au ales să susțină Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia.


Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia - Sinești, județul Iași

Anul acesta i-a venit rândul unei noi comunități să găzduiască...

“Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia” - energia creativităţii

Proiectul “Caravana Magia educației la Sat în PEPCOlandia” s-a desfășurat...