Călin + Ramona = MOV. Un model pentru noi toți
Hello! Eu sunt Iulia, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București și voluntară în proiectul MOV- Mediații Oferite de Voluntari deja de 2 ani! Wow! Cât de repede a trecut timpul! În luna martie, am participat la primul interviu din cadrul Miniseriei 1+1=MOV împreună cu Cosmina, eleva cu care lucrez de anul trecut. Mi-a plăcut enorm această experiență, așa că am decis să accept oportunitatea de a primi și celălalt rol, cel de intervievator!
Am avut parte de o experiență minunată și de această dată, în care am avut șansa să îi cunosc pe Călin, elev la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București și pe Ramona, elevă în clasa a VII-a la o școală din Galați. Călin a ajutat-o pe Ramona în acest an la matematică, amândoi fiind dedicați procesului pe care l-au parcurs împreună, fiecare având câte ceva de câștigat! După ce ne-am cunoscut și am vorbit puțin despre pasiunile noastre, am fost curioasă să le descopăr povestea printr-un mic interviu. Sunteți curioși să o aflați? Nu vă mai țin în suspans! Haideți să vedem cum a decurs interviul:
Iulia: Ce înseamnă MOV pentru voi? Ce așteptări ați avut și cum a fost de fapt? Ați schimba ceva din experiența pe care ați trăit-o?
Călin: Din punct de vedere al așteptărilor, m-am înscris în proiectul MOV ca o provocare. M-am gândit și la cariera mea pentru că îmi place matematica și sunt pasionat de vorbitul în public. Așa că am zis: cum ar fi să le intersectez? Poate în acest fel aș fi descoperit că îmi place să fiu profesor. Așadar, am acceptat această provocare ca pe un experiment care chiar a fost super mișto, m-am simțit super bine! Oricum îmi plăcea să fac lumea să înțeleagă un anumit lucru, punându-mă astfel în postura de profesor. Sper că am reușit să mă fac înțeles. Așteptările mele chiar s-au adeverit și nu aș schimba nimic din ce am trăit, cel puțin nu îmi dau seama acum.
Ramona: Eu m-am implicat în proiectul MOV pentru că am vrut să progresez la matematică, iar aceste meditații m-au ajutat foarte mult la școală. Mi s-au satisfăcut toate așteptările și nu aș schimba nimic din ce am trăit!
Iulia: Îmi imaginez că au apărut și provocări în traseul vostru. Puteți să dați exemplu de o provocare și cum ați trecut peste?
Călin: Da! Voi povesti despre prima provocare în interacțiunea mea cu proiectul MOV. Primisem pentru contact numărul mamei Ramonei, iar eu am crezut că este chiar Ramona:) Am început să mă prezint, să spun cine sunt și nu am primit un răspuns timp de două zile! Eram chiar puțin revoltat atunci, deși acum mi se pare foarte funny:) I-am mai trimis un mesaj, iar apoi mi-am dat seama că de fapt nu era Ramona, dar totul s-a terminat cu bine.
Ramona: Eu nu m-am întâlnit cu nicio provocare până acum!
Iulia: Ce vă motivează în proiectul MOV? Care este motivația voastră interioară care v-a făcut cu adevărat să vreți să continuați?
Călin: Hmm…asta este o întrebare puțin mai grea. Cred că cea mai mare motivație este aceea de a ajuta un copil. Nu pot să îl las baltă, știi?! Acesta este un lucru care mă bucură și mă face să nu renunț, să continui până la capăt ceea ce am început.
Ramona: Pe mine mă motivează faptul că pot învăța mai multe lucruri pentru examen. Mă pot pregăti mai mult pentru a evolua. Asta mă motivează cu adevărat să vreau să continui.
Iulia: Pe modelul înainte și după, credeți că puteți face ceva acum și nu puteați să faceți înainte de a intra în proiect? V-a schimbat perspectiva de viitor proiectul MOV?
Călin: Dacă stau să mă gândesc, proiectul MOV m-a ajutat să accept mult mai ușor oportunitatea de a intra într-un proiect. Până acum, nu prea acceptam astfel de oportunități. Înainte, mă gândeam la cât timp trebuie să aloc, însă acum nu mai am această problemă. Totodată, mi-am dat seama că nu aș mai vrea să fiu profesor, însă nu pentru că nu îmi place ce fac acum, ci pentru că mi-am dat seama că mă atrag alte domenii mai mult.
Ramona: Eu am avansat foarte mult la matematică pe partea de teorie și acum pot rezolva mult mai rapid exercițiile pe care le lucrez.
Iulia: Super! Acum, ați putea să îmi spuneți mai multe despre relația voastră în proiect? Ce apreciați unul la celălalt?
Călin: Mie mi se pare că am avut o relație foarte bună, am fost serioși. Din partea mea, nu s-a simțit că ar fi o relație de profesor-elev. Mi s-a părut deschisă și serioasă totodată, Ramona fiind dornică să învețe. Am apreciat lucrul acesta la ea, mai ales că fără această dorință a ei, nu ar fi decurs totul așa cum trebuia.
Ramona: A fost o relație frumoasă și îi mulțumesc mult lui Călin pentru că m-a ajutat! Îl consider un model pentru mine!
Iulia: Care sunt primele 5 cuvinte care vă vin în minte când vă gândiți la experiența voastră în proiectul MOV?
Călin: Hmm…asta este cea mai grea întrebare pe care ai pus-o până acum. Cred că ar fi noutate (pentru că nu am mai făcut așa ceva până acum), experiență (pentru că am reușit să mă îmbunătățesc pe partea aceasta de explicat) și cred că aș mai spune evoluție (ambii am evoluat), inițiativă (nimic nu ar fi pornit fără ea) și ajutor (pentru că oricice se implică are de câștigat extrem de mult).
Ramona: Eu aș spune motivație, înțelegere, cunoștință, comunicare și ar mai fi interes.
Iulia: Foarte interesante cuvintele voastre! Și acum…ultima întrebare! Cum a fost experiența interviului?
Călin: Voi sintetiza totul într-un singur cuvânt: excelentă! Ai fost o gazdă nemaipomenită!
Ramona: Foarte plăcută!
Sinceră să fiu, și mie mi s-a părut o experiență extraordinară! Chiar dacă Ramona avea puține emoții, am încercat să creez o atmosferă plăcută și relaxantă. După spusele lor, se pare că am reușit!
Povestea acestora este unică și minunată în felul ei, fiecare avem ceva de învățat din experiența pe care au trăit-o, trebuie doar să extragem lucrurile pe care le considerăm utile și benefice pentru noi înșine. Pentru mine a fost interesant să descopăr ce rezultate și mulțumiri pot exista de ambele părți atunci când există o colaborare frumoasă, poate chiar o relație de prietenie. În plus, am realizat că atâta timp cât există motivație și dorință, procesul tău poate fi unul de neimaginat!
Voi ce ați reușit să descoperiți?