“Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia” – energia creativităţii

3 Comments
380 Views

Proiectul “Caravana Magia educației la Sat în PEPCOlandia” s-a desfășurat în perioada iulie- septembrie 2021 în satul Piscu județul Galați reunind energia și creativitatea celor  52 de copii beneficiari în ateliere și activități de educație non-formala. 

Proiectul a fost finanțat prin programul PEPCOlandia– un program de responsabilitate socială al PEPCO România, implementat local de către Organizația Umanitară CONCORDIA.

Prima etapa din implementarea proiectului a fost sa amenajam în mod atractiv spațiul bibliotecii școlii în care se desfășoară activități recreativ-educative pentru copiii din Piscu Galați: a fost achiziționat un videoproiector și ecran de proiecție, dar și perne decorative pentru a face mai atractiv clubul de lectură ce se desfășoară periodic pentru copiii din scoala. 

Au urmat ateliere desfășurate online – 2 ateliere de arhitectura facilitate de Annemarie Strihan  și 2 ateliere de fotografie ținute de Florina Dumitrache. Subiectul principal al atelierelor fiind localitatea Piscu, elevii au  pătruns în tainele urbanismului, arhitecturii locale și au fost inițiați în arta fotografică iar la final au transpus cele învățate în realizarea unei machete a satului natal și o expoziție de fotografie sub titulatura “Frânturi de viață și lumină de la Piscu,,.

În perioada 22-25 august voluntarii Asociației Lume Buna au ajuns în comunitatea Piscu și au facilitat alte 3 ateliere: atelierul  3 de arhitectură în care copiii au lucrat la machetă fiind ajutați și de 3 cadre didactice din școala Piscu, atelierul 3 de fotografie în care au înrămat fotografiile realizate de ei și au experimentat metoda Vocea Fotografiei și un atelier de storytelling și jocuri de strategie în care au fost provocati sa se aventureze în 3 activități inedite:  Piramida a Morcovilor, Oul Zburator si Căutarea comorii. 

Pe 24 și 25 august ne-am bucurat sa facilitam un atelier cu metode de educație nonformală și metoda Cafeneaua publică prin care am evaluat activitățile din tot proiectul și modalitatea în care ele pot fi folosite atat la clasa cat si în perioada Săptămâna Altfel.

Câteva gânduri de la copiii beneficiari ai proiectului:

  • Mi-a plăcut foarte mult să iau parte în proiect. Dacă aș face un top 5 cu cele mai frumoase momente din această vară, atelierul de fotografie ar  fi cu siguranță primul. Pot spune că temele primite și activitățile desfășurate m-au făcut să zâmbesc larg. Mi-aș dori să mai organizăm astfel de momente deoarece ne îmbogățim cunoștințele, plus că luăm o pauză de la internet.

    Stroiu Andreea-Denisa -clasa a VII-a

  • Activitățile au fost o gura de aer în toată graba cu apropierea scolii. Și am descoperit ca pot lucra bine și într o echipa mare. Proiectul în sine a fost palpitant și as dori ca data viitoare sa ne regăsim cu același zâmbete pe fata!

    Petrea Rares-Valentin -clasa a VI-a

  • Activitățile care s-au organizat pe parcursul Caravanei au fost interesante și ne-au stimulat imaginația. Sunt sigură ca experiența aceasta a lăsat o pată semnificativă în memoria fiecăruia întrucât ne vom aminti cu drag de tot ce am învățat.

    Pirlog Violeta -clasa a VII-a

Impresii de la profesorii din Piscu

  • După această experiență am aflat lucruri noi, ne-am încărcat cu multă energie pozitivă și suntem dornici de a experimenta lucruri noi! Nu putem decât să fim recunoscători pentru dotarea bibliotecii noastre școlare cu videoproiector, ecran de proiecție și pernuțe pentru colțul de lectură.

    Aceasta experienta a fost o invitație la reflecție, la nivel personal. Am învățat lucruri noi, mi-am făcut planuri de viitor, planuri pe care le voi aplica în activitatea mea la clasa.

    Sugestii pentru viitor : Identificarea unor noi oportunități de finanțare, continuarea atelierelor în care să fie cooptați specialiști din diferite domenii de interes pentru elevi. Cooptarea unor școli noi- de exemplu fiecare școală existentă deja în program poate coopta o altă școală din zona lor și pot oferi suport pentru perioada de început, se pot dezvolta astfel zone rurale cu comunități școlare puternice.

Expozitia de fotografii a fost prezentata comunitatii din Piscu chiar în prima zi de școală a acestui an școlar pe 13 septembrie și am reușit chiar să o aducem la București în sediul primitor al  BMB Filiala G Coșbuc pe 23 septembrie.  Inaugurarea expoziției din BMB Coșbuc s-a realizat printr-un eveniment online în care au fost prezenți copiii și profesorii din Piscu alături de voluntari ai asociației și cele 2 doamne bibliotecare – gazde entuziaste ce s-au lăsat fermecate de cuvintele frumoase pe care copiii le-au spus despre participarea la întreg proiectul Caravana Magia Educatiei la Sat in PEPCOlandia.

Ne-am simțit binecuvantati să ni se intersecteze gândurile și proiectele! Simțim la fel cred în ceea ce privește rostul și rolul educației. “Franturile de viață și lumină de la Piscu,, ne vor încânta privirea și ne vor încălzi sufletele…multă vreme!” Dna Elena Gazea

Mulțumirile noastre se îndreaptă spre copiii și profesorii din școala Piscu, către compania PEPCO și Organizația Umanitară Concordia care au susținut și au făcut ca acest proiect sa fie realizat la un nivel cât mai de impact pentru beneficiari și pentru întreaga comunitate din Piscu Galați.

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanţ european de retail care oferă clienţilor săi acces uşor şi rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-şi îmbrăca familia şi pentru a-şi îngriji sau decora casele, la preţuri mici. PEPCO operează 2000 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia şi de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienţi, extinzându-şi ulterior operaţiunile în Europa Centrală şi de Est.

În domeniul responsabilităţii sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activităţi care vizează îmbunătăţirea calităţii timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare ţară în care PEPCO este prezent. În toate aceste ţări cooperăm cu organizaţii neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunităţile defavorizate. Aceste organizaţii se concentrează pe dezvoltarea personală şi emoţională a copiilor, pe consolidarea abilităţilor şi competenţelor acestora şi pe sprijinirea accesului la educaţie. De asemenea, întreprind activităţi care vizează creşterea interesului lor pentru artă, cultură şi sport.

Despre CONCORDIA România

Cu un istoric de 30 de ani în România, CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de peste 2.000 de persoane în fiecare an.

Despre Asociatia Lume Buna

În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte complexe, pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor din zonele rurale. Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale. Ne adresăm în special copiilor din grupuri vulnerabile, din mediul rural, ale căror șanse educaționale sunt afectate de condiția familiei – un nivel educațional mai redus, familii monoparentale, ori marcate de sărăcie. Ei sunt expuși unui risc mai ridicat de părăsire timpurie a școlii. Până în prezent am ajuns la peste 5000 de copii din 25 de județe la nivel național.


Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia - Sinești, județul Iași

Anul acesta i-a venit rândul unei noi comunități să găzduiască...

Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...