Voi vedeti partea buna a lucrurilor? Intalnirea online a profesorilor coordonatori

0 Comment
384 Views

S-a mai incheiat un an scolar, al 6-lea de cand am infiintat Cluburile Activ CELS in care au activat de-a lungul timpului 52 de scoli din 24 de judete – in total peste 4000 de copii și 150 de profesori.

Cum ar fi fost posibila asa o efervescenta fara implicarea neconditionata a atator dascali care-si iubesc cu adevarat meseria, care se dedica in totalitate copiilor, pentru care comunicarea si conectarea cu elevii lor este unul din principalele lucruri care ii motiveaza?

Si ce an a fost! Plin de provocari neasteptate, care au testat puterea de adaptare, optimismul si perseverenta fiecaruia… Poate ca multi au avut momente in care simteau ca nu vor ajunge la capat.

Dar…

In orice incercare exista si o parte buna. Depinde cum reusesti sa o descoperi si sa te conectezi cu ea. Cum te incarci cu energia buna, pe care sa o si transmiti mai departe celor din jur. Toti profesorii care coordoneaza Cluburile Activ CELS sunt un exemplu in acest sens. La sfarstitul acestui an scolar, putem spune ca sunt adevarati eroi. Pentru ca nu a fost deloc usor, au avut de trecut foarte multe obstacole, exact ca eroii din povesti. In ochii nostri, celor din echipa Lume Buna si, cu siguranta si in sufletele elevilor lor, de fapt ei asta sunt: eroi de poveste.

Cum sa le rasplatim aceasta munca daca nu tot prin comunicare si conectare, in primul rand? Astfel, incepand din 2016, organizam in fiecare vara, langa Brasov, intalnirea de premiere a celor mai implicati 7 profesori. Intr-o oaza de verdeata, ne deconectam de preocuparile zilnice si ne reconectam unii cu altii prin tot ceea ce ne uneste: impartasim experientele comune traite de-a lungul anului, ne spunem gandurile pentru viitor, ne cunoastem mai bine.

Anul acesta, la a 5-a editie, pandemia ne-a obligat sa anulam reunirea fizica a dascalilor. Nu am renuntat si am reorganizat-o online timp de 2 zile, pe 6-7 iulie. Am constatat cu bucurie ca plusurile se aduna: in loc de numai 7 (cat am fi putut invita fizic), au participat 17 profesori  din 13 judete: Alba, Botosani, Brasov, Dolj, Galati, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Olt, Prahova, Timisoara, Suceava si Valcea.

O parte din participantii la premierea din 2020

O mare surpriza ne-a facut dna. Anda Tatarciuc, coordonator al Clubului ACTIV CELS din Drajna (Prahova), care a „venit” la intalnirea noastra chiar de pe patul de spital. Cu o seara in urma suferise o interventie chirurgicala…

Este adevarat ca nu ne-am baut cafeaua in foisorul din curtea pensiunii…

Amintire de la premierea din 2017

… in schimb am cunoscut, in direct, canile favorite de ceai/cafea (sau orice altceva ne face sa incepem ziua cu bucurie) ale tuturor. Spunem cunoscut, nu doar vazut, pentru ca, in plus, am aflat si povestile acestora.

Ducem dorul predarii si intalnirilor fata-in-fata, dar am invatat multe din online si am descoperit si avantaje. O dovada a adaptarii este si raspunsul la sondajul ad-hoc, realizat cu ajutorul Mentimeter in timpul intalnirii noastre: marea majoritate prefera sa continue predarea in varianta combinata, la clasa si online.

Avand un numar mai mare de participanti, opiniile au fost mai variate si mai bine validate. Am dezbatut pe grupuri, in „camerele” puse la dispozitie de aplicatia Zoom si apoi cu totii impreuna, pe marginea a 4 teme propuse:

  • Cum imi construiesc motivatia mea ca profesor?
  • Cum reusesc sa-i motivez pe elevi in activitatile CLUB CELS?
  • Cum a fost experienta Club CELS local in 2020?
  • Cum vad Club CELS in viitor? Solutii si idei.

Astfel, printre propunerile privind derularea in continuare a Cluburilor se numara:

  • sa organizam intalniri online mai dese intre profesori si echipa Lume Buna (3-4 pe an)
  • sa initiem intalniri online cu fiecare Club CELS – in care copiii sa intre in directa legatura cu noi
  • activitati interesante, educative, creative, provocatoare, concursuri despre oameni si locuri, proiecte noi care includ jocurile copilariei, viata la tara
  • sa ne gandim la un proiect comun, liant intre toate Cluburile CELS
  • sa gasim resurse materiale suplimentare pentru a sustine activitatea cluburilor

In perioada pandemiei am continuat sa oferim consultanta profesorilor si am descoperit ca, desi s-au adaptat extraordinar lucrului online, cea mai mare provocare vine din zona psihologica a gestionarii relatiilor cu elevii, parintii si chiar colegii. Discuțiile au scos la suprafata acest consumator de energie care poate, in unele cazuri, duce la epuizare. Astfel ca, dupa pauza de pranz, am abordat aceasta tema la un nivel mai mult personal, a gasirii echilibrului intre energia interioara si energia pe care o am de oferit in activitatile cu elevii. Profesorii au venit cu idei legate de activitati pe care le fac pentru a-si ridica energia si a avea o stare de bine pentru a le putea oferi si elevilor suportul necesar.

Am incheiat ziua cu premierea mult asteptata. Cei trei evaluatori, Irinuca Vaduva (Manager General ECDL ROMANIA), Smaranda Ilie (formator in arte) si Larisa Popescu, dupa o analiza riguroasa a activitatii si a rapoartelor primite, au desemnat pe cei 7 castigatori ai Competitiei Club Activ CELS, ce au obtinut in acest an punctajul cel mai mare:

  1. Cristina Hriscu – Cucorani, Botosani
  2. Loredana Tudorache – Stancesti, Botosani
  3. Valentina Papp – Liebling, Timis
  4. Silvia Daniela Raveanu – Corlatel, Mehedinti
  5. Ana Maria Petrea – Piscu, Galati
  6. Elena Spiridon – Sinca Veche, Brasov
  7. Oana Burticioaia – Vaideeni, Valcea

Aplauzele tuturor au marcat acest moment emotionant. Vom oferi premii (prin posta) tuturor participantilor la eveniment: jocul CREATIV, un suport pentru “canile preferate” si o sacosa personalizata cu Scena Creativ la Sat. Cei 7 profesori castigatori vor primi trofee, diplome, carti si alte premii speciale, precum si un premiu in bani in valoare de 300 ron/profesor.

Trofeele si diplomele 2020
Premiile 2020

Ziua a 2-a a continuat discutiile din prima zi, adaugand pe lista regulamentul de participare in Club si criteriile si metodele de evaluare a activitatii profesorilor. La fel, profesorii au discutat pe camere si apoi au prezentat concluziile in plen. Larisa a notat concluziile pentru a le pune in aplicare in continuare.

Ultima parte a intalnirii a fost dedicata fotografiei. Monica Bumbes, coordonator comunicare in echipa Lume Buna, dar si pasionata de fotografie, a tinut acest atelier pornind de la ideea ca imaginile ne ajuta sa ne exprimam creativ, sa comunicam mai bine, sa intelegem si sa ne conectam cu lumea in care traim. Discutiile pe marginea fotografiilor prezentate au fost insotite de cateva sfaturi utile in materie de compozitie si tehnica.

Ultimul sondaj realizat cu ajutorul Mentimeter arata ca, in ciuda lipsei contactului fizic, cele mai apreciate au fost gradul de interactiune si inspiratia primita. Deci am depasit si acest obstacol.

Cum evaluați, pe o scala de la 1 la 5 calitatea intalnirii online?

Larisa Popescu a incheiat spunand ca „evenimentul online din 6 si 7 iulie a fost o incantare pentru noi si va multumesc pentru energia buna adusa pentru ca impreuna sa traim o experienta incarcata de bucurie, utila si inspirationala. Pentru anul ce vine ne vom gandi la noi parteneriate intre scoli, noi proiecte pornind de la nevoile locale, va vom oferi ateliere cu noi metode de educatie nonformala si vom continua sa celebram implicarea si dedicarea cu care desfasurati activitatile in Cluburile Activ CELS”.

Vom continua seria adaptarilor online cu Caravana Magia Educatiei la sat in Corlatel, Mehedinti, pe 21 si 22 iulie.

Pana la toamna cand ne vom revedea la inceputul unui nou an scolar, dorim tuturor o vacanta minunata!

Intalnirea online a coordonatorilor Cluburilor CELS a fost organizata in cadrul proiectului Scena Creativ la Sat, proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

 

P.S. Coletele cu premii, diplome si cadouri au ajuns la toate doamnele profesoare care ne-au trimis inapoi fotografii minunate. Iata-le!


Ediția a9a a programului Competiția Club ACTIV CELS și invitația de a participa la GALA CELS

Iată-ne ajunși la ediția a9-a a programului Competiției CLUB ACTIV...