Caravana “Magia educatiei la sat” a ajuns in Botosani

0 Comment
302 Views

Anul acesta, echipa Asociatiei Lume Buna a organizat timp de doua zile, 25-26 iulie, editia cu numarul sapte a Caravanei “Magia educatiei la sat”, gazduita de Clubul Activ CELS din Cucorani,judetul Botosani. Dupa sapte ani de calatorit, ne bucuram ca editia din acest an face parte din proiectul Revista Creativ la Sat, proiect sustinut si co-finantat de AFCN.

Ajunsi in Botosani, am fost intampinati la Scoala din Cucorani cu multa caldura si ospitalitate de catre gazda noastra, doamna invatator Cristina Hriscu – castigatoarea editiei de anul trecut a Competitiei Club Activ CELS. Ne-am simtit norocosi ca am fost invitati intr-un decor de sarbatoare, pregatit cu multa atentie si rabdare pentru atelierele Caravanei “Magia educatiei la sat”.

Am admirat fiecare detaliu, le-am multumit tuturor si am pornit apoi catre o noua surpriza – prezentarea istoriei satului Cucorani povestita chiar in muzeul din cadrul scolii. Da, scoala are un muzeu “interior” infiintat prin contributia domnilor invatatori Cecilia Manolache si Sergiu Manolache. Ne-am bucurat sa vedem ca cei mici au in fata lor modele de urmat si exemple de daruire sincera si pasiune pentru meseria de dascal.

Chiar daca vacanta este in toi, am avut alaturi 14 profesori si 29 de elevi, care au venit pregatiti de nou, curiosi si nerabdatori. Astfel, prima zi a fost dedicata cadrelor didactice si am inceput atelierele cu o incursiune in zona de stimulare a inteligentei emotionale a copiiilor, punctand importanta cunoasterii de sine si a relatiilor interpersonale. Am alocat timp metodelor nonformale de stimulare a creativitatii, comunicarii si spiritului de echipa si am tras concluzii relevante jucandu-ne.

Am trecut prin “Masina de spalat” si am iesit de acolo mai pozitivi si cu ganduri mai bune, am trait periculos traversand o “Mlastina cu crocodili” sincronizandu-ne si lucrand in echipa. In final, datorita jocurilor interactive, am invatat metode noi de a depasi treptat barierele in comunicare.

A doua zi, 29 de elevi au fost chemati la scoala fara ghiozdan, ci doar cu chef de joaca. Va dati seama ca au spus “prezent” fara sa stea prea mult pe ganduri. In cadrul celor cinci ateliere, copiii au lucrat in echipa, si-au folosit imaginatia si creativitatea si, nu in ultimul rand, au ras, au fost veseli si s-au simtit bine.

“Piramida morcovilor” le-a propus copiilor sa lucreze in echipa si sa descopere ca, daca ai imaginatie si creativitate, poti realiza lucruri extraordinare chiar si cu resurse limitate. “Pensula fermecata” i-a transformat in tigri, printese, pirati si alte personaje. “Parasuta” i-a facut sa se coordoneze bine ca sa ajunga la rezultatul dorit. “Oul zburator” a fost prilej de stimulare a indemanarii, creativitatii si imaginatiei, iar la “Eco Art” copii si-au putut crea propriile lor suveniruri din materiale reciclate.

Am incheiat evenimentul cu o discutie in cadrul “Cafenelei publice”, unde cadrele didactice au tras concluziile in urma celor doua zile de activitati si au stabilit impreuna cum vor pune in aplicare mai eficient notiunile si tehnicile de predare nou invatate.

Feedback-urile primite ulterior ne bucura si ne motiveaza sa mergem mai departe:
“Fiind gazda, am avut o mare responsabilitate de a primi cum se cuvine oaspetii, echipa Asociatiei Lume Buna, dar si invitatii: muzeograful, bibliotecarul, consilierul educativ, profesorii din scoala in care predau si colegi care predau la alte scoli din mediul rural. A fost o colaborare placuta, cu totii avand de castigat de pe urma trainingului. Participantii au invatat metode de lucru si jocuri noi pentru orele de predare, iar copiii s-au bucurat de a se juca intr-un mod inedit (picturile faciale cred ca le vor ramane intiparite in memorie toata viata), iar cei care au sustinut trainingul au avut parte de o experienta noua, alaturi de copii si profesori din alta zona a tarii, plecand cu o mare incarcatura emotionala de pe meleagurile botosanene incarcate de poezie si istorie. Multumim pentru tot si suntem siguri ca vom mai participa si la celelalte activitati din anii care urmeaza! Inv. Cristina Hriscu

Echipa Asociatiei Lume Buna multumeste in mod special doamnei invatator, Cristina Hriscu, o gazda desavarstita, pentru sprijinul acordat si pentru faptul ca si-a incurajat colegii si elevii sa participe la eveniment. De asemenea, multumim partenerilor si prietenilor proiectului care ne ajuta constant sa facem o Lume mai Buna.

 


Profesori din 29 de județe la Gala Profesorilor CELS, ediția a8-a

#DEDICARE #peste3000decopiibeneficiari #motivațieîneducație Gala CELS, ediția a 8-a, a avut...

Gala MOV3 – Povești, Impresii, Momente de ținut minte

Să începem cu începutul: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? Noi,...