Modele si exemple de urmat in Veresti, Suceava si Gheraiesti, Bacau
Suntem inconjurati de statistici care afirma ca localitatile rurale de mici dimensiuni isi pierd treptat elevii si raman cladiri aproape goale sau, si mai rau, se inchid pentru ca numarul de copii scade tot mai mult, in fiecare an. Cu toate acestea, stim ca exista profesori si invatatori care, in ciuda statisticilor, acorda atentie si importanta fiecarei clase.
Astazi vom povesti putin despre Scoala Gimnaziala Veresti, din Suceava, si Scoala Nr. 9 Gheraiesti, din Bacau. Sunt acele scoli care, desi au un numar mic de elevi, se mandresc cu n premii de la n concursuri unde copiii au demonstrat ca merita sa li se acorde atentie.
Scoala din satul Veresti implineste anul acesta 40 de ani, fiind infiintata in 1978. Aici invata 340 de copii. Cu toate ca pare un numar mic, profesorii ne-au spus ca localnicii se mandresc cu scoala din Veresti pentru ca a pus bazele in educatia unor adevarati profesionisti si oameni de succes. Fie ca vorbim de un medic care profeseaza acum in SUA, un procuror in Statul Major Bucuresti, un locotenent colonel sau un om de afaceri de succes, localnicii au exemple ca succesul se poate naste oriunde.
Ce se intampla cu generatia actuala? Ei bine, copiii participa constant la concursuri judetene, nationale si internationale ( Comper, Eurojunior, Micii Olimpici, Discovery, etc.). Mai mult decat atat, promovabilitatea absolventilor de clasa a VIII-a este de aproape 100%. Si da, desi numarul copiilor nu este foarte mare, perspectivele sunt promitatoare, existand pentru 2018-2020 proiecte ale Primariei in vederea modernizarii scolii si a Gradinitei cu program normal si achizitionarea unei centrale termice performante.
Ajungem si in Bacau, la Scoala Gimnaziala nr 9, Gheraiesti, fiind una din structurile Scolii Gimnaziale “Mihai Drăgan“ din Bacau.
Peste doi ani, scoala va implini o suta de ani de la infiintare si isi va sarbatori propriul sau centenar. Prima locatie a scolii dateaza din 1920 si se afla in casa taranului Ioan Ciobanu. Abia in 1959 erau inregistrate 8 clase de elevi, 8 incaperi mai mici pentru cancelarie, atelier de fete si biblioteca. In 1971 s-a construit un atelier de lacatuserie-tamplarie cu strung, masina de gaurit si instalatie de sudura si un atelier de lucru de mana si gospodarie, dotat cu aragaz si doua masini de cusut.
Daca in urma cu cateva decenii singurele mijloace audio-vizuale de predare erau un televizor, un pick-up si un magnetofon, acum scoala se bucura de o retea de calculatoare. Dar pentru cat timp? Viitorul nu este unul prea fericit pentru ca scoala se indreapta treptat catre dizolvare.
Profesorii ne-au spus ca le pare rau ca an de an numarul elevilor este din ce in ce mai mic. Daca in septembrie 1978 erau inscrisi 527 de elevi, astazi nici macar o suta nu calca zilnic pragul scolii. In localul gradinitei sunt inscrisi numai 22 de prescolari.
Cu toate acestea, am fost placut uimiti cu cat drag si mandrie isi lauda elevii si copiii care vin in continuare la scoala. De la iubitorii de folclor premiati la diverse festivaluri, pana la micii sportivi castigatori de cupe si titluri importante, toti copiii sunt incurajati sa participe in cat mai multe activitati.
Din 1864 nici macar caminul cultural nu mai exista, iar costumele populare sunt o raritate. Profesorii ne-au spus ca se straduie, macar acum de centenar, sa reinvie atmosfera satului de odinioară, sa dea un nou suflu Scolii Nr. 9.
Pentru noi, echipa Asociatiei Lume Buna, cele doua scoli sunt un exemplu de perseverenta. Da, este extrem de greu sa mentii un echilibru si optimism intr-o scoala pe cale de desfintare. Cu toate acestea, ei cred in potentialul fiecarui copil si continua sa ii incurajeze, sa ii implice in cat mai multe activita, continua sa investeasca timp, efort si iubire. Pentru toate acestea va multumim si va aplaudam initiativa de a lua parte la proiectul Revista Creativ la Sat.
Proiectul Revista Creativ la Sat, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, urmareste sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea in randul scolilor din mediul rural, la nivel national, prin elaborarea si implementarea primei reviste interactive din Romania.