Un interviu cu poveste. Partenerul « Spartan » al Calatoriei noastre
Doua cafele, zumzet de oameni si muzica in fundal, o agenda si cateva intrebari. Astazi, ne-am pus in minte sa va facem cunostinta cu domnul Constantin Puiu, omul din culisele restaurantului « Spartan » din Bucuresti si unul dintre partenerii proiectului « Calatorie Educativa in Lumea Satului ». Vrem sa va povestim cum o noua abordare si o minte deschisa pot construi drumuri noi, dar si darui celor din jur.
Inainte de felul principal, vrem sa va prezentam cateva informatii aperitiv despre conceptul « Spartan », informatii oferite si promovate de franciza. Ce inseamna, cu ce este diferit si ce aduce in plus ?
« Spartan este un concept original de restaurant. Pentru a va oferi produse unice in lume, am imbinat elemente culinare esentiale ale Greciei cu alte secrete ale bucatariilor mediteraneene din perioada antica.
Spartan nu este un restaurant tip taverna greceasca, iar produsele noastre nu le veti gasi in alte zone, nici macar in Grecia, intrucat sunt personalizate si individualizate doar pentru clientii nostri fideli, inclusiv in ceea ce priveste denumirile, cantitatile si modul de coacere. Sosurile proaspete respecta propria reteta si viziune, nu sunt imitatii ale sosurilor grecesti, de aceea este posibil sa difere fundamental de produsele pe care le-ati servit in sejururile dumneavoastra in Grecia sau in alte locatii cu acest specific.
Din acest motiv, nu putem fi comparati sau asimilati altor concepte sau culturi.
Ne asumam toate elementele originale pe care le-am conceput, ne asumam faptul ca suntem diferiti fata de toate restaurantele din Romania si va asiguram ca vom continua in acelasi spirit original si inedit. »
Intrebat despre « Spartan », domnul Constantin Puiu ne-a explicat cum totul a pornit din Suceava. Francizorul a gandit acest concept si l-a aplicat in fiecare din cele 13 locatii din toata tara. Pana acum un an si 3 luni, viziunea unui restaurant Spartan in Bucuresti era doar un plan schelet. Un plan ce s-a conturat cu ajutorul domnului Puiu ce aduce primul restaurant Spartan din Bucuresti in 2014.
Desi numele de « manager de restaurant » ar putea stabili o anumita bariera angajat-angajator, l-am intalnit pe domnul Puiu in timp ce dadea o mana de ajutor angajatilor in restaurant. Am facut rapid cunostinta si l-am rugat sa ne raspunda la cateva intrebari . Cele doua cafele din fata noastra erau asezate pe o tava cu scris mare : « Nu renunta la visele tale ! Da sansa fiecarei zile sa fie cea mai frumoasa din viata ta ». Un zambet si-a facut aparitia instant !
« Spartan este altceva ! » – ne-a spus domnul Puiu despre afacerea pornita in Bucuresti, dar cu radacini mai adanci de atat. « Este un restaurant inspirat din bucataria greceasca, cu produse din bucataria greceasca, dar adaptate pentru ce inseamna Romania. » Cu planuri noi de a se dezvolta, acest Spartan bucurestean se va extinde si in alte locatii.
Fiecare restaurant Spartan din tara sustine cate un proiect sau organizatie non-profit ce ajuta cainii fara stapan. Cu toate acestea, domnul Puiu a ales sa sustina un proiect ce face o schimbare in educatia copiilor, proiectul « Calatorie educativa in lumea satului ». Ne-a explicat ca principalul motiv a fost insasi coordonatoarea proiectului, Larisa Popescu. « Faptul ca o cunosc pe Larisa si apreciez ce face ea. » Acest motiv alimenteaza dorinta de a darui comunitatii si de a face o diferenta.
Rugat sa isi faca autobiografia in treizeci de secunde, domnul Puiu a pus accentul pe o lectie invatata din acest sistem al restaurantelor fast-food. « O viata de om am lucrat in sistemul acesta, la Mc Donald’s, am invatat foarte multe. In primul rand am invatat sa fiu corect. Corect fata de client, de mine, de angajat. Am decis ca e timpul dupa o anumita perioada sa fac si altceva, sa fiu propriul meu sef. » A incheiat spunandu-ne ca isi doreste sa calatoreasca, sa calatoreasca foarte mult.
Viata. Curaj. Bani. Talent. Copil. Educatie.
O mana de cuvinte ce anuntau ca interviul avea o alta fata si alte asteptari. Modificand forma unei intrebari traditionale, l-am rugat pe domnul Puiu sa asocieze fiecarui cuvant un alt cuvant, un gand ce era strans legat semnificatia lor. Rezultatul a fost urmatorul :
Viata – Speranta. Curaj – Inovatie. Bani – Sanatate. Talent – Acel ceva. Copil – Tot. Educatie – Important.
Curiozitatea nu ne era inca potolita si am mai pus cateva intrebari, cu semn de intrebare si tot ce le trebuie. Astfel, am inteles ca pentru domnul Puiu nevoia unei doze de diplomatie este absolut necesara. « Ca sa spun foarte simplu : Sa lasi loc de buna ziua ! » O idee pe care o foloseste ca motto.
Odata ce am deschis borcanul cu amintiri, am aflat ca cea mai frumoasa amintire erau vacantele cu parintii: « Atunci timpul era masurat altfel. Se lucra si sambata si duminica, era mai greu sa-ti petreci weekendurile cu parintii.” Ne-am putut da seama ca familia ocupa un loc important in suflet, mai ales dupa ce domnul Puiu ne-a spus ca este cel mai recunoscutor pentru familia sa.
Ne-am bucurat sa cunoastem un om ce nu va renunta niciodata la imbunatatirea lui ca persoana, dar care in acelasi timp isi doreste mai mult si pe plan profesional: « Sa sper ca o sa fac mai bine si sa incerc sa fac din ce in ce mai bine. Sa vreau mai mult.»
Un om cu un mesaj: « Noi suntem capabili sa schimbam foarte multe lucruri si schimbarea trebuie sa inceapa de la noi. Daca vrem sa facem ceva, sa incepem cu noi. Sa ne schimbam noi ca sa putem schimba ceva. »
Ii multumim domnului Constantin Puiu pentru timpul acordat si sprijinul oferit proiectului nostru. Echipa CELS si-a dorit sa ii spuna povestea atat din postura unui proiect partener, dar mai ales din cea de prieten. Incheiem acest prim interviu cu un indemn ce ne-a ramas in minte, vazut dupa ce cafelele erau puse de-o parte : « Cea mai mare aventura este sa-ti traiesti viata visurilor tale ». Prin urmare, aventurati-va in viata !