Prietenul Piticilor de la un Clic distanta – Cine este PitiClic?
Am avut ocazia sa fac cunostinta cu creatorii unui personaj indragit de un numar urias de copii, atat din mediul urban, cat si din cel rural. Dupa interviul de astazi, veti afla mai multe despre familia Infomedia Pro, oamenii din spatele acestui concept, valorile si obiectivele unuia dintre cei mai de succes producatori de software educational pentru PC din Romania.
Intr-o perioada in care calculatorul a devenit, fie vorba intre noi cei mari, prietenul cel mai bun si sfatuitorul principal al generatiilor actuale, manualele digitale sunt cele mai bune alegeri pentru copiii “nativi digitali”. Am vrut sa aflam, cu aceasta ocazie, trecutul lui PitiClic si care a fost punctul lor de plecare. Pe locuri, noi suntem gata, voi porniti!
- In primul rand, ce inseamna PitiClic? De unde a pornit si de ce a fost infiintat?
Initial, PitiClic a vrut sa fie o linie de produse, un titlu de serie, sub care sa se regaseasca software educational pentru copii. Apoi a aparut seria pentru copii mai mari, din clasele 1-4, care initial a fost numita “DubluClic”. Cu toate acestea, publicul nostru nu a fost la fel de incantat de acest al doilea nume, asa ca s-a transformat in “PitiClic Senior”. Ulterior a aparut si seria pentru copii mai mici, “PitiClic Bebe”. Apoi echipa de dezvoltare s-a gandit sa il transformam pe PitiClic intr-un personaj – personaj si mascota, sa aiba si o imagine asociata, dincolo de brand. In final, PitiClic inseamna un personaj si mai multe linii de produse educationale pentru copii. Am simtit nevoia de o intreaga familie, si asa s-au conturat si ceilalti membri, apoi diverse lucruri. Acum este o intreaga lume PitiClic!
- Am observat ca pe site aveti un articol cu titlul “De ce iubim educatia nonformala”. Credeti ca jocurile pe calculator sunt o modalitate mai eficienta de a-i prezenta copilului anumite informatii? Joaca poate fi o modalitate de invatare?
Sigur! Pentru copii, instrumentele de lucru sunt jucariile, jocurile. Din ele si cu ele invata. Toate programele noastre sunt facute dupa programa scolara, iar continutul – partea de informatie pedagogica si de scenariu didactic – este elaborat de cadre didactice. Folosim aceasta legatura din mintea copilului dintre calculator (sau tableta) si joc, si le dam ceea ce vor ei sa primeasca: JOCURI. De multe ori temele sunt percepute ca o corvoada, ca ceva neplacut. Dar daca le oferim copiilor o poveste si ii transformam in eroi care se straduiesc sa salveze, de exmplu, pinguinii de la a fi mancati de foca, vor rezolva mult mai mult exercitii decat ar rezolva pe hartie si nu se percepe aceasta obligatie si neplacere. Ba din contra, in jumatate de ora ajungem sa numaram zeci de exercitii rezolvate doar pentru a salva familia de pinguini. In punctul acesta simtim ca ne atingem noi scopul.
- De unde ati aflat de CELS si ce v-a convins sa va alaturati misiunii noastre?
Prima noastra legatura cu proiectul “Calatorie educativa in lumea satului” si persoana care ne-a convins sa ne alaturam acestei initiative a fost Larisa Popescu, coordonatoarea proiectului. Totul a pornit datorita energiei si entuziasmului ei. Cand ai in fata oameni dedicati, merita sa te implici si sa ii ajuti cum poti.
- Credeti ca suntem pregatiti pentru manuale digitale?
Depinde de publicul de care vorbim. Copiii sunt cei mai pregatiti pentru manualele digitale, iar impactul ar putea fi unul foarte mare. Din pacate, publicul adultilor trebuie convins si instruit de toate etapele implementarii unui nou sistem, acela al manualelor digitale.
- Care este momentul cel mai placut care v-a ramas in minte?
In principiu, ne bucuram cand intalnim si copii si parinti care apreciaza produsele noastre. Pentru noi este extrem de importanta aprecierea unei mamici care ne spune “copilul meu a invatat inmultirea” cu programele PitiClic. Asa ceva ne bucura, ne ramane in minte si in suflet.
Un alt moment frumos a fost cand am ajuns in zona Transilvaniei. Unul din colegii nostri se dusese acolo sa tina un seminar pentru cadrele didactice. Cand s-a intors la masina, dupa 3 ore de seminar, a gasit o foaie mare in geam, de la un cadru didactic care vazuse masina PitiClic, si lasase un bilet pe care scria: “Va rugam sa treceti si pe la noi!” si mai jos era adresa. Acesta este un alt exemplu de moment frumos. Sau cand intri intr-o comunitate de copii, ei te recunosc si incep sa strige in cor “PitiClic, PitiClic!”. Aceste momente iti dau energia care te face sa continui.
Pentru noi, cei de la CELS, echipa Infomedia Pro este un exemplu de perseverenta si curaj. S-au aventurat cu acest concept de produse dedicate educarii copiilor prin metode noi, originale si, desi drumul nu a fost usor, zeci de mii de copii au facut cunostinta cu PitiClic. Datorita acestui personaj, au invatat ca totul pare mai usor daca facem un lucru, orice lucru, CU PLACERE.