Teodora Dragoi Pop – alaturi de noi pentru o Lume mai Buna
Ne bucuram de fiecare data cand intalnim oameni pasionati care vor sa construiasca noi drumuri pentru noi generatii. Teodora este un astfel de om, implicat, hotarat si pregatit sa faca parte si sa constribuie la schimbarile de care avem cu totii nevoie pentru un viitor mai bun. Tocmai de aceea, va invitam sa o cunoasteti mai jos pe Teodora Dragoi Pop, cea care ne ajuta la construirea unei Lumi mai Bune.
1.Pentru inceput, sa facem cunostinta. Te rugam sa ne raspunzi la urmatoarele mici provocari de auto-cunoastere, folosite chiar de tine in emsiunea ,,Doctor H”:
– Sunt valoroasa pentru ca….:
Pentru ca mi-am dat seama ca sunt cel mai important om din viata mea.
– Una din reusitele mele de pana acum este…:
Curajul de a fi exact asa cum sunt eu, cu bune si cu rele.
– Aleg sa ii multumesc lui…pentru ca…:
Aleg sa ii multumesc mamei mele pentru ca a crezut in mine si in alegerile mele!
– Cine sunt eu, Teodora Dragoi Pop?:
Cred ca este o intrebare la care imi raspund in fiecare zi. Eu sunt astazi un om deschis la bine, prin oamenii pe care ii cunosc si prin ceea ce fac, iar acest bine se traduce prin starea mea de spirit. Consider ca marea provocare a tuturor este sa atinga acel echilibru in care sa se regaseasca in totalitate.
2.Ce inseamna pentru tine bucuria de a trai si cum ai ajuns la ea?
Pentru mine, bucuria de a trai inseamna un echilibru, este o bucurie strict subiectiva, acel moment de introspectie in care cu totii ar trebui sa ne analizam deciziile si sa ne dam seama ce ne bucura sau ce ne intristeaza. Cea mai importanta realizare este ca tot ceea ce traim intr-o zi este un experiment pentru noi, toate momentele se vor transforma in experienta. Un om responsabil de fericirea lui isi da seama ca totul depinde de el si va face schimbari in bine pentru lumea din jur. Asta inseamna bucuria de a trai, de a fi 100% responsabil de tine si de a-ti da seama ca fericirea se invata si se construieste in fiecare zi.
3.Intr-un alt interviu ai declarat ca activitatea ta in televiziune a inceput inca de la 17 ani. Ne poti spune cateva cuvinte despre traseul tau in televiziune si ce te-a motivat sa continui in acest domeniu?
Am inceput intamplator, sincer sa spun. In copilarie cantam muzica populara, am participat la mai multe concursuri si acolo am cunoscut-o pe Niculina Merceanu, pe vremea aceea producator si realizator in TVR. S-a creat o legatura intre noi si primul contact cu televiziunea a fost cand eram in clasa a XI-a, datorita ei. Primele sarcini au fost dintre cele mai banale, pana am avut curajul sa dau proba pentru video. Imi voi aduce mereu aminte cat de tare imi batea inima cand mi-a fost pusa lavaliera, atat de tare incat se auzeau bataile in lavaliera. Mai apoi, am crezut cu toata puterea in acel necunoscut al unui vis plin de speranta. Si am ramas in televiziune pentru ca imi place ce fac cu toata inima! Si dupa 10 ani, mai am momente in care privesc turnul TVR…si spun un “Multumesc” lui Dumnezeu, familiei, oamenilor de acolo si mie!
4.Promovarea binelui si a frumosului in lume este una din valorile Asociatiei Lume Buna in care ai ales sa te implici. Cand, in ce context si de ce ai ales sa te alaturi echipei Asociatiei Lume Buna?
Sincer, imi aduc aminte ca mi-a fost prezentata Asociatia si misiunea acesteia de catre unul din membrii echipei. Cand am aflat toate detaliile si valorile promovate, am vrut sa ma implic intr-o echipa care vrea sa schimbe in bine lumea prin abordarea unui nou tip de educatie pentru copii. Cred foarte mult in puterea educatiei, dar sunt convinsa ca metodele actuale trebuie inlocuite cu noi strategii, cum este cea a educatiei non-formale. Am simtit ca, in zilele de astazi, copiii folosesc foarte mult tehnologia, uneori in mod gresit si abuziv. Cred ca este nevoie de o indrumare, iar adultul care isi doreste sa indrume, trebuie sa o faca prin cuvintele potrivite. Asociatia Lume Buna asta face, indruma tinerii folosind cuvinte din lumea lor.
5.Voluntariatul ca forma de implicarea a inceput sa ia amploare si in Romania, de ce crezi ca este important sa daruim timp si suflet in activitati de voluntariat?
Voluntariatul trebuie sa existe inca de la o varsta frageda. Cred ca este o scoala de viata care iti formeaza modul de a fi si modul de a gandi . In acelasi timp, consider ca acest mod de implicare este un foarte bun punct de plecare, o introducere catre ceva mai mare si mai amplu.
6.Ce parere ai despre acest nou tip de educatie, educatia non-formala?
Este o intrebare buna si potrivita contextului actual pentru ca lumea s-a schimbat si trebuie sa fim constienti de lucrul acesta. Prin urmare, daca lumea s-a schimbat, si educatia trebuie sa tina pasul. Observ constant ca tanara generatie si cei mici sunt atat de diferiti de noi si de modul nostru de a gandi, iar acest fapt ar trebui sa ne faca sa constientizam ca educatia non-formala poate avea un rezultat foarte bun in viata noastra, a tuturor. Cu toate acestea, termenul de “non-formal” ne sperie putin, pe noi, adultii. Din punctul meu de vedere, este foarte greu ca o “generatie formala” sa educe o “generatie non-formala”, pentru ca nu stim exact despre ce este vorba si ne pierdem in termeni. Eu as vrea sa ii spun “Noua Educatie” sau “Educatia Creativa” pentru ca in felul acesta, s-ar putea sa regasim in cat mai multi adulti o deschidere catre nou si o constientizare a nevoii unui nou tip de sistem educational. Asadar educatia non-formala, “Noua Educatie”, este absolut necesara pentru o generatie libera si creativa!
7.Cat de importante sunt pasiunile in viata unui copil? Fie ca vorbim de muzica, desen sau orice alt domeniu, ce indemn i-ai oferi unui copil cu vise uriase?
M-am gandit la asta de ceva timp si am simtit ca de cele mai multe ori, adultii pot induce sau sugera pasiuni copiilor. De foarte multe ori, un copil isi va dezvolta o pasiune pentru ca asa isi doresc parintii, iar in felul acesta se pierde acel entuziasm. Tocmai din aceasta cauza, mi-am dat seama ca o alternativa ar fi ca parintii sa ii invete pe cei mici sa faca din viata o pasiune. Daca vor trai viata cu pasiune, isi vor gasi singuri modurile si mediile in care sa se exprime. Pasiunile vin in viata noastra cand suntem fericiti si ele sunt cele care cultiva si amplifica aceasta fericire. Pasiunea copilului ar trebui sa fie una singura: viata! Iar restul sunt unelte care il ajuta sa isi exprime pasiunea.
8.In incheiere, te rugam sa ne spui primul lucru care iti vine in minte pentru urmatoarele cuvinte:
– copilarie = caprele si catelul de la tara
– familie = liniste
– talent = har
– perfectiune = ne nastem cu ea, mai trebuie doar sa invatam sa o manifestam
– educatie = sansa reala
– calatorie = noutate
– acasa = Hunedoara
– zambet = sanatate
– success = iluzie
– iubire = rost in viata
Photo credit – Dragos Burcea
Alaturi si datorita Teodorei am participat anul acesta, in perioada 17-20 august, la a 15-a editie a Festivalui Proetnica, in cadrul caruia am sustinut prezentarea “Exprimare Creativa si Dialog intercultural pentru o Lume Buna” si am organizat workshopuri de creativitate pentru copiii prezenti. Suntem siguri ca fiecare pas facut in directia potrivita si fiecare persoana implicata sunt premisele de la care vom construi impreuna o Lume mai Buna.