Noua ediţie MOV – Meditaţii Oferite de Voluntari – este despre implicare, bucurie şi schimbare în bine

0 Comment
400 Views

Bună! Eu sunt Maria, clasa a X-a într-un liceu din București și coordonator junior în cadrul proiectului MOV. Hai să îți povestesc ce înseamnă MOV, cum a fost toată experiența asta pentru mine și de ce merită să te implici și tu în proiect.

MOV – Meditații Oferite de Voluntari este un proiect al Asociației Lume Buna, aflat deja la a doua ediție. MOV vrea să implice zeci de voluntari liceeni din București care să ofere cu bucurie meditații copiilor din mediul rural și să contribuie activ la o schimbare în bine, pas cu pas.

Pentru mine, MOV este un proiect de suflet care își are rădăcinile în speranță, entuziasm și dorința de a fi tu schimbarea în bine.

Ce-și propune proiectul MOV acum, în cea de-a doua ediție?

Astăzi, 16 noiembrie, dăm oficial startul proiectului MOV, ediția a doua, care se va desfășura pe perioada anului școlar 2021-2022. Până acum, mai mult de jumătate din liceenii primei ediții au ales să revină în proiect. Desigur, sunt și elevi care au intrat recent în acest joc al reciprocității. Ma bucur că suntem mulți! Şi cu toții vrem să împărțim cunoștințe la limba română, matematică și limba engleză cu elevii de la sate.

În ceea ce privește dorința de implicare a copiilor de la sate, s-au înscris deja 128 de elevi: 15 elevi din satul Vaideeni, județul Vâlcea, 31 de elevi din Bătrâni și 4 elevi din Drajna, județul Prahova, 20 de elevi din satul Faraoanele, judeţul Vrancea, 11 elevi din Josenii Bîrgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, 7 elevi din Şinca Veche, judeţul Braşov, 20 de elevi din Piscu, judeţul Galaţi, 20 de elevi din Sineşti, judeţul Iaşi. Şi numerele cresc constant.

Acest lucru mi-a demonstrat mie minim doua lucruri:
– impactul pe care pandemia l-a avut asupra școlilor din mediul rural a scos în evidenţă nevoia și mai mare a copiilor în înțelegerea materiei;
– motivația copiilor din rural de a înțelege și de a fi înțeleși este o nevoie pe care noi, liceenii, o putem acoperi cu bucurie.

Cum a fost pentru mine prima ediție MOV?

Totul a început sub un impuls de moment, care, mai apoi, mi-a deschis calea spre a cunoaște o mulțime de oameni extraordinari, conștienți că schimbarea se află chiar în ei.

Implicându-mă, am cunoscut-o pe Roxana, pe atunci elevă în clasa a VIII-a în satul Piscu, care avea nevoie de ajutor la română. Am intrat împreună într-un maraton ale cărui obstacole nu le cunoșteam, dar pe care l-am câștigat detașat. Relația noastră nu se rezuma doar la a învăța cum se rezolvă anumite probleme de gramatică, ci, împreună, învățam să devenim oameni mai buni. Am învățat că greșelile sunt normale și esențialul e să înveți din ele, că sunt momente în care, depășindu-ți zona de confort, descoperi adevăratul echilibru.

Am avut de câștigat o mulțime de lucruri atât pe partea spirituală, cât și în ceea ce privește rezultatele muncii noastre: Roxana a luat o notă de toată mândria la Evaluarea Națională și a intrat la liceul dorit.

Am citit odată că noi, ca oameni, suntem responsabili de frumusețea lumii. Ei bine, această frumusețe nu cred că stă doar în rezultat, ci și în mijloacele prin care ajungem la ea, așadar aș putea spune că acest proiect îmi oferă șansa de a cultiva frumosul în jurul meu, sub orice formă posibilă. Dacă aș avea posibilitatea de a mă întoarce în timp, aș lua aceeași decizie, de aceea îi încurajez pe cei din jurul meu să se implice în acest proiect.

Mario, elev in clasa a XI-a și colegul meu de bază din echipa de coordonatori juniori, mi-a spus că:

„Pentru mine, MOV a însemnat șansa de a mă descoperi mai bine. Copiii pe care i-am meditat la matematică, fizică și română mi-au arătat cât de mult a contat pentru ei implicarea mea. Ba mai mult, asta s-a văzut și în notele lor care au crescut de la 5 la 9. Mi-am dat seama că pot aduce şi eu schimbare în viețile lor, iar asta e ceva uriaș!”

Cei doi copii cu care a lucrat Mario au făcut progrese foarte mari. La fiecare întâlnire, copiii își exprimau motivația pentru a învăța, iar toată această experiență l-a ajutat să își definească latura sa umanistă, arta de a fi un profesor, de-a fi un cadru didactic ,,ideal”, văzut prin prisma copiilor.

Cum poți să te implici și tu?

Dacă vrei și tu să te implici, încă e timp. Noi strângem voluntari pana pe 30 ianuarie. Cei ce doresc să se implice pot accesa link-ul de aici și să completeze formularul de înscriere. Iar aici găsești regulamentul proiectului.

Să recapitulez. Apasă AICI pentru formularul de înscriere şi AICI pentru regulamentul proiectului.

Ne poți ajuta să creștem motivația copiilor din rural. Prin implicarea sau donația ta contribui, alături de alți oameni cu suflet frumos, la o lume mai bună în care toți copiii au șanse egale la educație. De undeva, de acolo dintr-un sat, un copil îți trimite un zâmbet și o îmbrățișare. Pe pagina IMPLICĂ-TE poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine pentru a contribui.

Îți mulțumim mult pentru orice gest prin care ne ajuți să continuăm!

Cum arată MOV în imagini, prima ediţie:

 

 


Ediția a9a a programului Competiția Club ACTIV CELS și invitația de a participa la GALA CELS

Iată-ne ajunși la ediția a9-a a programului Competiției CLUB ACTIV...