Cum au fost evenimentele locale din cadrul proiectului Antibullying Cultural în diaspora și rural
Pas cu pas, proiectul Antibullying Cultural în diaspora și rural înaintează în activități și experiențe. Astfel, după ce copiii beneficiari (45 de copiii: 25 copii din rural și 20 copii din diaspora) au finalizat atelierele online, am așteptat cu entuziasm noutăți despre evenimentele locale organizate de ei.
Rând pe rând, am primit fotografii, video-uri, impresii și multă bucurie din cele 10 comunități implicate: Șinca Veche – Brașov, Corlățel – Mehedinți, Vaideeni – Vâlcea, Faraoanele – Vrancea, Piscu – Galați, Cork – Irlanda, Cariñena, Ricla, Zaragoza, Calatayud – Spania.
Ce înseamnă un eveniment local Antibullying Cultural în diaspora și rural?
Pentru a marca finzalizarea atelierelor, copiii au organizat, alături de profesorii coordonatori, expoziții culturale pe tema combaterii bullying-ului. Ne-am bucurat să vedem abordări diferite, în funcție de comunitate. Am observat cu drag cum în toate comunitățile copiii au fost în centrul atenției, au preluat cuvântul, au fost celebrați și susținuți la fiecare pas. Haideți să aflăm cateva detalii din culisele evenimentelor organizate.
- Eveniment local Șinca Veche – Brașov: Împreună. Curaj. Prietenie
Evenimentul din Brașov a reunit 3 momente de sărbătoare: Aniversarea a 10 ani de Club Activ CELS, eveniment local din cadrul proiectului Coletul Creativ la Sat și eveniment local al proiectului Antibullying Cultural în diaspora și rural.
La eveniment au participat peste 50 de oameni (domnul director, aprox 15 profesori, aprox 20 de părinți, copiii participanți în proiecte, elevi de liceu, foști elevi, elevi care nu știau despre ce este vorba, dar au fost curioși să afle mai multe). Cu așa motive de sărbătoare ne-am bucurat să aflăm că a fost de 3 ori mai multă voie bună, de 3 ori mai multă interacțiune între generații și de 3 ori mai multă energie creativă!
Doamna profesor coordonator Elena Spiridon a fost gazda evenimentului, omul care a crezut în fiecare dintre copiii prezenți și le-a oferit încrederea de a-și organiza momentele într-un mod liber, autentic și curajos. Mai mult, invitațiile la eveniment au fost făcute chiar de doi dintre elevii prezenți.
Câteva dintre momentele prezentate au fost:
- Denisa (12 ani) a explicat tuturor prezenți ce înseamnă bullying și i-a încurajat pe toți să citească Copii Rai, cartea scrisă de Mihaela Michailov (cea care, alături de Katia Pascariu, a coordonat atelierele de dezbatere și artă teatrală pornind de la cartea şi spectacolul Copii Răi);
- Roberta și Raul au făcut un joc de rol. Roberta i-a spus lui Raul să îi spună cuvinte urâte. Cu fiecare cuvânt urât, Roberta rupea câte o bucată de hârtie. Apoi, l-a rugat pe Raul să îi spună cuvinte frumoase. De data asta, la fiecare cuvânt frumos, Roberta lipea bucățile rupte anterior. Deși în final bucățile au fost reunite, se vedeau urmele rămase de la ruptură. Ce ziceți de metafora aceasta? Nouă ne-a plăcut tare.
- Fiecare copil participant în proiectul Antibullying Cultural în diaspora și rural și-a prezentat povestea lui din proiect. Cum a fost experiența proiectului și ce au aflat nou despre ei. Iar la final, și-au provocat colegii de clasa să realizeze și ei Vision Board-uri, cum au făcut în atelierele coordonate de Oana Hanganu – consilier specialist în tematica bullying-lui. Și uite așa au extins proiectul la nivel de școală.
După momentele copiilor, s-a dat drumul discuțiilor. Copiii au discutat cu adulții despre bullying, părinții au discutat cu profesorii despre cum se vede bullying-ul de ambele părți, elevii mai mari au povestit elevilor din clasele mai mici despre experiențele lor din cadrul Clubului Activ CELS – cum i-a ajutat, cum i-a dezvoltat experiența din cadrul clubului CELS. A fost un adevărat dialog între generații și un schimb de idei și perspective.
Mai mult, ne-am bucurat sincer să aflăm și mai multe din culisele evenimentului. Cea mai emoționantă veste a fost că elevii de clasa a 8-a prezenți nu au fost invitați direct la eveniment, dar au aflat de activități și au ales ei singuri să vină. Au vrut să vadă despre ce e vorba și au rămas până la final. Super dovadă de impact în comunitate!
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Elena Spiridon! Mulțumim copiilor participanți: Miruna, Roberta, Denisa, Elena, Gheorghiță!
- Eveniment local Corlățel – Mehedinți: Împărtășire, din Inimă, Căldură
Evenimentul din Corlățel a fost motiv de sărbătoare, de la mic la mare. Ne-am bucurat să vedem un număr impresionant de copii, de vârste diferite, care au venit să le asculte, să le susțină și să învețe lucruri noi de la cele 5 eleve implicate în proiect.
Dna Răveanu Daniela, prof. coordonator: Ați fost vreodată rănite?
Toate elevele implicate au răspuns pe rând, mai tare sau mai încet – Da.
Dna Răveanu Daniela: Și cum ați trecut peste?
Una dintre eleve răspunde: “Fiecare are obiceiuri diferite, doamna. Unii se închid în ei și nu zic nimănui, alții au puterea de a trece peste, dar na…fiecare cum poate.”
Câteva mesaje din lucrările și intervențiile copiilor:
“Ceea ce vreau să înțeleagă privitorul la expoziție este faptul că fără muncă nu ajungi departe și că fiecare lucru frumos are niște bariere care trebuie depășite într-un fel.”
“Mâinile acestea nu vor lovi niciodată! Mâinile acestea oferă iubire!”
“Ne împotrivim. Avem grijă de ceilalți. Prindem curaj.”
“Implicare. Stopăm bullying-ul. Suntem buni la inimă. Trăim în pace “
Ne-am bucurat să vedem cum toți copiii prezenți au vizionat un tutorial prezentat în atelierele coordonate de Oana Hanganu – consilier specialist în tematica bullying-lui.
Recomandăm tuturor, indiferent de vârstă, să vadă acest video scurt, de 7 minute, despre cum să dezarmezi un bully. Link video aici: https://www.youtube.com/watch?v=7oKjW1OIjuw
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Răveanu Daniela! Mulțumim copiilor participanți: Marina, Andreea, Amelia, Mădălina D, Mădălina S!
- Eveniment local Vaideeni – Vâlcea: Acceptare, Putere, Încredere
Cei 5 elevi beneficiari din Vaideeni au sărbătorit proiectul alături de dna Burticioaia Oana și de toți colegii lor de clasă. A fost un cerc restrâns ca într-o familie, un cerc al încrederii și al siguranței.
Câteva mesaje din lucrările copiilor:
“Pentru a înfrunta bullyingul părerea mea este să încercăm să fim noi, să nu ne luăm după nimeni și să nu băgăm în seamă cuvintele copiilor arțăgoși.”
“Dacă suntem martorii unui astfel de fenomen, trebuie să anunțăm un profesor sau un adult, nu să încurajăm agresorul. Agresorii sunt de cele mai multe ori copii care au fost agresați mai înainte, asta făcând și ei în continuare.”
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Burticioaia Oana! Mulțumim copiilor participanți: Lidia, Aida Ștefania, Iulian, Andreea, Sidonia Ionela!
- Eveniment local Faraoanele – Vrancea: Dăruire, Organizare, Impact
Evenimentul din Faraoanele a fost un real succes! Am zâmbit larg când am aflat că au participat 40 de copii, 5 părinți, 7 profesori, dl primar și dna director a școlii. Multă voie bună!
Dna Teodorescu Lăcrămioara (profesorul coordonator) a fost gazdă, moderator și susținător principal al elevilor beneficiari. A deschis evenimentul cu o scurtă prezentare despre cum s-a desfășurat proiectul la nivel local, despre elevii implicați, despre cum au simțit ei activitățile și de ce a fost important pentru toată lumea.
Apoi, Alexandra (13 ani) a explicat tuturor ce înseamnă bullying. Am apreciat că infomațiile au fost organizate într-o prezentare, difuzată pe o tablă inteligentă, și că textul a fost scris de mână. Pentru un proiect atât de personal și autentic, scrisul de mână a fost o alegere foarte bună!
Mai mult, copiii implicați în proiect au pregătit și o scenetă. Am putut vedea, pe viu, ce înseamnă un exemplu de bullying, din perspectiva lor. Deși da, subiectul este greu și dificil, ne-am bucurat să vedem cum elevii s-au regrupat și, de data asta, fiecare avea un îndemn pentru cei din sală:
“Să recunoaștem comportamentele de bullying.” Simina, 12 ani
“Să dezaprobăm comportamentele agresive.” Daniel, 13 ani
“Să empatizăm, să suținem victima. Sunt alături de tine!” Bianca, 12 ani
“Să luăm apărarea celor agresați.” Andreea, 12 ani
“Să solicităm ajutorul persoanelor adulte. Putem alege să fim de partea agresorului sau de partea victimei. Tu ce alegi?” Alexandra, 13 ani
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Teodorescu Lăcrămioara! Mulțumim copiilor participanți: Simina, Daniel, Alexandra, Andreea, Bianca!
- Eveniment local Piscu – Galați: Sinceritate, Asumare, Emoție
Super atmosferă! Evenimentul din Piscu a fost o sărbătoare a proiectului și o celebrare a tuturor celor implicați. Ne-am bucurat să vedem cum elevii implicați au fost puși în valoare de dna Petrea Ana Maria, profesor coordonator.
Dna Petrea Ana Maria a început evenimentul cu o prezentare a tuturor activităților făcute în Clubul local CELS, finalizând cu mai multe informații despre ultimul proiect implementat – Antibullying cultural în diaspora și rural.
Aici au intrat și elevii beneficiari în scenă. Haideți să vă spunem impresia lor despre proiect:
“Am învățat foarte multe. Am învățat că și copiii din alte comunități sunt absolut minunați și că ne putem înțelege cu ei, găsindu-ne acele puncte comune.” Andreea, 14 ani
“Simt că am învățat să fiu un om și să accept persoanele diferite de mine, chiar dacă le acceptam. Și să le văd altfel, cu alți ochi, pentru că probabil trec prin niște timpuri mai grele integrându-se în societate.” Rareș, 14 ani
“Eu am învățat că trebuie să fim buni unii cu alții, să fim prieteni cu ceilalți și să ne mândrim cu prietenii noștri adevărați” Denis, 12 ani
“Prin intermediul acestui proiect am aflat că trebuie să fim omenoși și sufletiști pentru că o prietenie făra pasiune și adevăr nu există.” Ionuț, 13 ani
“Eu din acest proiect am aflat că pot fi mult mai creativă decât sunt de obicei și că putem fi prieteni cu toții. ”Bianca, 12 ani
“Am învățat că oriunde am fi, indifferent de situație, oricât de grea este aceasta, putem să trecem peste ea cu ajutorul prietenilor sau familiei. ”Mihai, 13 ani
Am zâmbit larg când am văzut că Bianca, una dintre elevii beneficiari, i-a scris un mesaj de mulțumire Mihaelei Michailov. Mihaela, alături de Katia Pascariu, a facilitat împreună cele 6 ateliere de dezbatere și artă teatrală pornind de la cartea şi spectacolul Copii Răi.
Dragă doamnă autoare,
Vă stimez pentru faptul că ați scris un text foarte bun. Mie mi-a plăcut foarte mult. Dacă veți mai publica și alte texte, aș vrea să le citesc cu mare drag. Vă mulțumesc pentru că ați rupt puțin din timpul dvs și ne-ați învățat cum să scriem texte cât mai bine.
Cu stimă,
Bianca
A mai urmat un moment surpriză. Unul care ne-a emoționat și ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum și de ce sunt importante proiectele noastre pentru copii. Andreea, una dintre elevii beneficiari, i-a scris o scrisoare Larisei Popescu – președintele Asociației Lume Bună, prezentă și ea la eveniment prin zoom. Să vă spunem, în câteva rânduri, de ce ne-am emoționat:
“Stimată doamnă Larisa,
Vreau să încep această scrisoare prin a vă mulțumi pentru tot cee ace faceți pentru noi. Fiecare proiect, activitate, provocare au însemnat pentru mine o oportunitate de a mă cunoaște și de a-i cunoaște pe cei din jur. Nu mi-am imaginat vreodată că voi avea șansa să colaborez într-un mod liber cu copii din diaspora și din alte sate, nu credeam că mă voi simți vreodată confortabil printre adulți atunci când îmi exprim opinia. Datorită dvs, aceste lucruri sunt posibile!”
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Petrea Ana Maria! Mulțumim copiilor participanți: Bianca-Daria, Denis-Marian, Mihai, Rareș-Valentin, Andreea-Denisa, Ionuț!
- Eveniment local Cork – Irlanda: Acasă, Familie, Continuare
Ajungem și în diaspora, în comunitatea Cork, din Irlanda, unde pregătirile erau în toi. Când am văzut sala, ne-am simțit fix ca acasă, în România. Dna Drăgan Mihaela, prof. coordonator, a reușit să aducă un colț din România în Irlanda și i-a inpirat pe elevii beneficiari să continue să vorbească românește:
“Să continuăm să vorbim românește pentru că de simțit românește sunt sigură că simțim. Poate că unii într-o măsura mai mică, alții într-o măsură mai mare, dar asta este cel mai important – Să continuăm să vorbim românește și să ne vedem cât mai mult.”
Noi clar am simțit românește când am văzut pozele. Poate și pentru că evenimentul semăna cu o întâlnire în familie – strânși cu toții în jurul mesei: elevi implicați, părinți, frați și surori. Toată lumea era în straie de sărbatoare, inclusiv masa – ornată cu ștergare românești, steaguri și cărți despre România.
Spre finalul evenimentului a venit și momentul diplomelor, când fiecare copil a fost aplaudat și lăudat pentru implicarea în proiect. Mai mult, cu susținerea Asociației Romanian Community in Cork, dna Drăgan a pregătit un cadou pentru fiecare copil: o ie și o insignă.
A fost și un moment care ne-a surprins plăcut. Sara (12 ani) și Iana (10ani) sunt surori și au participat amândouă în proiect. Deși nu au putut ajunge la eveniment, au făcut un video împreună și ne-au transmis că:
“Iana și Sara împreună: Bună ziua tuturooor!
Sara: Ne pare rău că nu suntem cu voi, dar astăzi este ziua Ianei.
Iana: Și împlinesc 10 aaani!
Sara: Mulțumim Mihaela că ne-ai invitat în acest proiect și pentru că am avut parte de noi activități și că am învățat despre bullying și cum să ne apărăm.”
Iana: Și am întâlnit mulți copii noi, si am avut ocazia de a întâlni o actriță și de a vorbi cu ea și dacă ar mai fi proiecte și în viitor, ne-ar plăcea să facem parte și din ele
Sara: Mulțumim. Să aveți o zi frumoaă și sperăm să ne vedem curând. La revedereee!
Iana: Paaa!”
Mulțumim doamnei profesor coordonator – Drăgan Mihaela! Mulțumim copiilor participanți: Sara, Iana, Anna, Patricia, Beatrice G, Beatrice O, David, Iulia!
- Eveniment local Cariñena, Ricla, Zaragoza, Calatayud – Spania: Joc, Provocare, Bucurie
Continuăm povestirile despre evenimentele din diaspora alături de comunitățile Cariñena, Ricla, Zaragoza, Calatayud din Spania. Pentru că în Spania copiii beneficiari au făcut parte din mai multe localități, au ales să organizeze evenimentul pe zoom – un spațiu ușor de accesat de toată lumea!
Gazdele evenimentului, doamnele profesor coordonator Daniela Preda și Doina Laura Hrițcu au așteptat cu răbdare să intre copiii. Deși era destul de târziu, ora 20:00, rând pe rând se mai deschidea o cameră, mai apărea o față nouă și ușor, ușor s-au strâns în număr mare și copii, și părinți.
Evenimentul a curs natural și relaxat. O parte din copiii participanți au prezentat desenele realizate în timpul atelierelor și o parte ne-au povestit ce înseamna bullying și cum a fost pentru ei proiectul.
Andrei ne-a explicat puțin desenul lui:
“Copiii fac bullying și fata este tristă, i se rupe inima. Ea și-o coase, dar în urmă rămân cusăturile.”
Apoi dna Daniela Preda a pregătit un joc pentru toți copiii – Să învârtim roata. Un fel de tombolă cu întrebări care au destins și mai mult atmosfera. Astfel, am aflat că la întrebarea: Spune-ne 3 lucruri care te-au ajutat să ajungi omul care ești astăzi, Ștefan a răspuns: parinții mei, prietenele mele și profesorii.
Pentru că evenimentul se apropia de final, dna Daniela Preda i-a încurajat pe copii să povestească despre pasiunile lor, despre ce vor ei să se facă în viitor și care sunt dorințele lor cele mai mari. Iar pentru a încheia activitățile, fiecare dintre cei prezenți ne-au spus un cuvânt cu care ramân ei dupa acel eveniment.
Așadar, am primit cu drag cuvintele lor: unire, fericire, bucurie, liniște, foame, pace, sănătate, bucurie, fericire, respect, iubire.
Mulțumim doamnelor profesor coordonator – Daniela Preda și Doina Laura Hrițcu! Mulțumim copiilor participanți: Diana, Andreea, Ionela, Maria, Andrei, Daniel, Ștefan, Andrei, Ramona, Anelise, Cristina, Marta, Samira.
După ce am văzut toate cele 7 evenimente, vrem să dăruim o rundă de aplauze pentru fiecare comunitate în parte! Iar după aplauze, vă dăruim fiecăruia dintre voi o îmbrățișare plină de drag, zâmbet și admirație.
Vă mulțumim că, alături de voi, am reușit să punem “ANTI” în fața cuvântului “BULLYING”. Am învățat ce înseamnă, cum îl recunoaștem, cum ne putem proteja pe noi și pe cei din jurul nostru, cum ne spunem povestea cât mai autentic, cum ne construim dorințe și cum facem să le vizualizăm cât mai bine. Mai mult decât atât, proiectul ne-a învățat cum să fim alături unii de alții, cum să ne ascultăm fără prejudecăți și ce putem face în momentele cele mai grele – să vorbim, să gândim liber, să cerem ajutorul și să oferim ajutor. Alături de voi am făcut primul pas și sperăm să mergem împreună pe acest drum cât mai mult timp!
Proiectul Antibullying cultural în diaspora şi rural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.