Impactul proiectului Revista Creativ la Sat

0 Comment
355 Views

Cele 8 luni (martie-octombrie) au zburat si am ajuns la finalul proiectului Revista Creativ la Sat, moment de sarbatorire si reflectare asupra rezultatelor, impactului si continuitatii lui.

Privind in urma, ne dam seama ca priectul are doua tipuri de impact. Primul, cel apropiat de suflet, pe care l-am regasit in: experientele de invatare cu bucurie, emotiile de la eveninentele de lansare si premiere a celor 207 copii, satisfacția profesorilor coordonatori si multumirea echipei proiectului.

Al doilea tip de impact este unul masurat in cifre si transpus in grafice. Cu ajutorul unui sociolog specialist – Larisa Gheorghe – am reusit sa extragem cateva concluzii in urma chestionarelor completate de cei peste 200 de copii, atat la inceputul proiectului, cat si la finalul acestuia.

Inainte de toate, dorim sa va aratam distributia copiilor benefiaciari pe judete:

In urma analizarii chestionarelor, am vrut sa scoatem in evidenta impactul asupra anumitor aspecte: increderea in sine, gradul de toleranta, dezvoltarea spiritului de echipa, sarbatorirea traditiilor in familie vs comunitate si folosirea tehnologiei. De ce aceste categorii? Pentru ca proiectul si-a dorit sa le inteleaga, masoare si imbunatateasca prin activitati concrete.

Impactul asupra Increderii in sine

Elevii au estimat ca au multa incredere in sine la inceputul proiectului insa s-a dovedit ca practica este cea care testeaza cu adevarat ceea ce spunem. Astfel, increderea estimata initial de 71 % s-a transformat in 64 % in cadrul unor actiuni concrete ce au pus la incercare exprimarea increderii in sine.

Impactul asupra tolerantei

Din analiza chestionarelor a reiesit ca toleranta elevilor este una conditionata de: comportamentul celorlalti, de religie, caracter, limba vorbita.

Impactul asupra dezvoltarii spiritului de echipa

Elevii se bucura in general de activitatile ce presupun lucrul in echipa. Mai mult decat atat, valoarea estimata de 79% (ce reprezinta interesul de a lucra in echipa) este cu mult depasita de bucuria reala pe care copii o au atunci cand au un scop comun si il implinesc lucrand impreuna – ajungand la 91 %.

Analiza felului in care copiii privesc TRADITIILE sarbatorite in familie – versus TRADITIILE sarbatorite in comunitate

In cadrul proiectului, copiii au realizat articole in care au povestit despre traditii specifice regiunii in care traiesc. Au facut cercetari si au descoperit lucruri mai putin cunoscute despre anumite traditii, informatii pe care le-au impartasit cu noi in articolele redactate.

La acest indicator am fost surprinsi de un procent mare de copii (30%) care au bifat “nu stiu/nu raspund” la intrebarea referitoare la traditiile in famile. Analizand situatia, am descoperit ca multi copii au parintii plecati sa munceasca in strainatate, iar pentru ei sarbatorirea unor traditii in familie este inlocuita de sarbatorirea in comunitate.

Impactul asupra folosirii tehnologiei

In ceea ce priveste folosirea tehnologiei, un loc fruntas il are folosirea telefonului mobil pe retelele sociale. Un mod educativ in care copiii folosesc telefonul este pentru efectuarea unor teme (41% – aici este vorba de copii mai mari clasele a4a-a8a).

Prin implementarea proiectului am reusit sa crestem acest procentaj de 41% pana la 50% – o parte dintre elevi folosind telefonul pentru fotografii, realizarea de interviuri video si folosirea calculatoarelor pentru redactarea articolelor. Intr-adevar, aceste actiuni sunt mai des intalnite la elevii din clasele V-VIII, fata de elevii din clasele I-IV care au preferat scrisul de mana si ilustrarea prin desene cu creioane colorate.

Concluzii:

Este important ca elevii sa fie provocati sa isi exerseze increderea in sine in activitati practice, sa lucreze impreuna pentru a dezvolta toleranta – mai ales ca ei sunt incantati sa invete prin activitati in care lucreaza in echipe.

Viata copiilor la sat este afectata de plecarea parintilor sa munceasca in strainatate, de lipsuri materiale, dar mai ales afective, simtite prin lipsa traditiilor sarbatorite in familie.

Elevii sunt dispusi sa renunte la o parte din timp petrecut pe jocuri si social media si sa il foloseasca in scop educativ daca sunt provocati sa utilizeze tehnologia pentru activitati creative, inedite si antrenante.

Copiii sunt atrasi, motivati si bucurosi sa invete prin metode de educatie nonformala, invatare prin experimentare practica, astfel incat sa vada utilitatea activitatilor, un produs finit realizat de mainile lor si mai presus de toate aprecierea intregii comunitati pentru munca si dedicarea lor.

Va invitam sa cititi cateva testimoniale de la parintii si participantii la evenimentele de lansare la nivel local:


Două nuanțe noi de MOV: Tabăra MOV și Atelierul de Creativitate și Reflectare de Crăciun

Anul acesta, proiectul MOV – Meditații Oferite de Voluntari, a...

Evenimentul de premiere al implicării liceenilor în proiectul MOV

Ziua de 14 iulie 2021 a fost despre implicare,  despre...