Gala MOV4 – Să fii MOV e minunat!

0 Comment
437 Views

Noi credem în prietenie
Noi credem într-un gând curat
Și-o „Lume Bună” întreagă știe
Să fii MOV e minunat!

Versurile de mai sus fac parte din Imnul MOV! Este chiar refrenul. Iar Gala MOV4 din acest an a fost locul unde l-am cântat pentru prima oară, l-am zâmbit împreună și l-am aplaudat cu emoție și bucurie. Haideți să lăsam versurile să ne poarte prin ziua de 15 iunie 2024 – Gala MOV, ediția a 4-a.

  1.   Prima strofă

Printre cărți și printre teste
Ne-am adunat ca-ntr-o poveste
La sfârșit de săptămână
La Gală să fim împreună.

Sâmbătă, 15 iunie, am sărbătorit printre cărți la Cărturești Modul ediția cu numarul 4 a proiectului MOV – Meditații Oferite de Voluntari, în cadrul Galei MOV.  Ne-am adunat în număr mare: voluntari, părinți, liceeni, invitați speciali, parteneri și prieteni ai proiectului. Toți cu același gând în minte – să ne bucurăm în comunitatea MOV de rezultatele colorate ale proiectului.

  1.       A doua strofă

Chiar de suntem dintre dealuri
București sau alt oraș
Inspirație și motivare
La-ajutor suntem fruntași

Anul acesta, MOV sărbătorește 4 ani de activitate. În anul școlar 2023-2024 s-au implicat peste 90 de liceeni, înscriși deja în proiect din luna ianuarie, care au oferit meditații copiilor din 15 comunități din mediul rural. Este primul an în care s-au înscris liceeni la nivel național. Dacă în primul an de MOV, liceenii implicați în proiect au fost majoritar din București, anul acesta ne bucurăm că proiectul a avut ecou la nivel național: Galați, Buzău, Prahova, Vaslui, Ialomița, Suceava, Constanța, Hunedoara. Comunitatea MOV crește de la an la an!

  1.       A treia strofă

Lari ne așteaptă iarași
E marți, ne întâlnim pe zoom
Vrem să fim echipa întreagă
Suntem tovarași de drum

Lari (Larisa Popescu), inițiatorul și coordonatorul proiectului MOV, este cea care a deschis Gala! Cu un zâmbet cald ne-a spus:

“Proiectul MOV a început acum 4 ani și în fiecare ediție învățăm unii de la alții. Este un fir narativ, o poveste, iar personajul principal în această poveste este Comunitatea MOV – un personaj colectiv. Vă mulțumesc fiecăruia pentru ceea ce facem și mă bucur tare mult că sunteți cei care luați sămânța cunoașterii și o oferiți copiilor din rural. Împreună oferim aceste semințe de bine prin ceea ce facem fiecare dintre noi.”

Desigur, s-au alăturat popasului de la Gala MOV și 3 tovarăși ai proiectului:
Bogdan Nicolai ( Editor Șef – Editura BOOKLET), Mirela Stana ( Realizator Radio România Cultural) și  Teodora Drăgoi (Jurnalist tv).

De la fiecare în parte am rămas cu câte un înțeles cheie:

Bogdan ne-a vorbit despre punți, bariere și experiențe. Le-a explicat liceenilor prezenți că rup bariere și creează punți! Prin implicarea lor în proiectul MOV rup barierele dintre urban și rural și creează punți spre schimbare la nivel național. Iar drumul parcurs în proiectul MOV, de la început până la final, oferă voluntarilor experiențe care schimbă, la propriu, povești de viață. Mulțumim, Bogdan!

Mirela a pornit de la ce înseamnă MOV. MOV înseamnă a primi și a da. Ba mai mult, ne-a dat o perspectivă nouă. Dacă până acum am fi spus că “Daca viața ne-a dat lămâi, noi facem limonadă”, Mirela ne-a sfătuit să gândim diferit: Să facem un cocktail din acele lămai. Un adevărat Cocktail de Creativitate! Mulțumim, Mirela!

Teodora ne-a împărtășit un îndemn pe care și-ar fi dorit să îl primească și ea în timpul liceului: Cea mai proastă decizie este să nu iei nici o decizie, și mai ales la momentul potrivit! Teodora i-a încurajat pe liceeni să vorbească, să se facă auziți și să acționeze! Mulțumim, Teodora!

Alături de noi am avut și povești model din cadrul proiectului.

Daria Chiriac a fost implicată în MOV încă de la prima ediție, când era în clasa a 10-a, în pandemie. Iar astăzi, 4 ani mai târziu, Daria este studentă și a trecut prin mai multe etape: meditator, coordonator de grupă și anul acesta a devenit mentor MOV. Daria a devenit un membru de bază al echipei MOV care ghidează cu dăruire, atenție și seriozitate coordonatorii de grupă. Mulțumim, Daria!

Andreea Stroiu ne inspiră cu povestea ei. Andreea a fost beneficiar din mediul rural al proiectelor ALB de peste 4 ani. Iar anul acesta a finalizat clasa a 9-a, boboc la liceu și boboc meditator în MOV. Andreea ne-a îndemnat să vedem cum creativitatea este la fiecare pas în proiectul MOV: creativitatea de a schimba și schimbarea în creativitate. Mulțumim, Andreea!

A urmat un moment surpriză pregătit de echipa Ghidului MOV. Cine este în echipa Ghidului MOV?
Aplauze și urale pentru: Adriela Praf, Andreea Lucan, Casandra Vasile, Daniela Barbunea, Maria Voicu, Maria Grădinaru. Despre ce a fost momentul? IMNUL MOV!
Imnul a fost compus de Adriela (versuri, chitară, voce), alături de echipa ghidului, pornind ca inspirație din Imnul Prieteniei. De fapt, momentul a început chiar din primele momente ale Galei pentru că refrenul imnului a fost pus, sub formă de bilețel, pe fiecare scaun din public. Așa că, odată ce Adriela a dat tonul, am știu cu toții cum să continuam.

Dacă vreți să vedeți ce atmosferă s-a creat, puteți apăsa aici.

În continuarea momentului a urmat Zegri (Alexandra Zegrean), coordonator echipa Ghidului MOV, care a povestit mai multe despre Ghid. Pe scurt, am aflat că ideea ghidului a luat naștere la Gala MOV3, din anul 2023. Întrebând liceenii cum am putea îmbunătăți ediția viitoare, o voce din public a propus realizarea unui ghid cu informații pe care toată lumea să îl primească la intrarea în proiect și care să le ofere minimul de informații si resurse. Ne-a plăcut ideea și ne-am pus pe treabă.

Astfel, cu o echipă formata din voluntari MOV, lucrăm activ la Ghidul MOV. Acesta va avea 3 mari capitole: liceeni meditatori, elevi din rural meditați, profesori coordonatori din rural. Fiecare capitol va avea secțiuni de Q&A, bune practici, sfaturi, exemple de povești reale din experiențe trecute și multe alte surprize. Ghidul va fi împărțit odată cu începerea ediției cu numărul 5, așa că stați aproape!

A patra strofă

Calea ne e motivația
Împreună reușim
Vrem să-ntindem prietenia
Peste toată România

Finalul Galei MOV a fost despre celebrarea implicării și a dăruirii. După un an plin de peripeții, surprize, provocări și momente frumoase, vă invităm să aplaudați cei mai implicați liceeni ai ediției MOV4.

Praf Adriela 

Voicu Maria

Stroiu Andreea-Denisa 

Vasile Casandra 

Maria Turtoi 

Lupu Alexia Maria 

Codrea Ana 

Nica Eliza 

Toader Eliza Ioana 

Lucan Andreea Elena 

Coțofană Ioana

Bărbunea Daniela 

Gogu Sorina 

Radu Tudose 

Ghiorghi Teodora 

Costea Maria Ruxandra 

Tutunaru Ruxandra 

Dimulescu Alexandra 

Vasile Marta 

Safir Eduard 

Calin Sofia Diana 

Mărgărit Diana 

Lambru Andrei

Maria Alexia Marcov 

Dobrescu Teodora 

Filip Lili-Marina 

Balan Daiana 

Caraş Amalia-Ioana 

Marcu Diana Elena 

Dima Bianca-Maria 

Alexandru Benescu 

Cârlan Silvia

Arion Diana 

Istrate Andreea 

Grigore Alexandra Ioana

Spataru Maria

Popa Simina

Raicu Denisa-Laura-Cristina

Stancu-Mihai Andreea

Geanta Theodora

Ivan-Esanu Bianca

Acum vrem să îi lăsăm pe ei, pe voluntarii MOV, să vă spună mai multe despre experiența din proiect. Testimonialele de mai jos au fost luate din chestionarul final al proiectului, chestionar care a măsurat implicarea voluntarilor și legătura dintre ei și elevii din rural meditați:

Am fost parte din proiect inca din clasa a IX-a si cred ca nu putea exista un inceput mai bun in materie de voluntariat. Fiind introvertita si dorind, totusi, sa ies putin din zona de confort, MOV a reprezentat o modalitate buna de a le realiza. Este un proiect frumos, cu o incarcatura emotionala, care te lasa cu un sentiment placut, acela ca ai reusit sa faci o schimbare pentru un copil si ca, poate, ai reusit sa-i redai curiozitatea necesara continuarii procesului de invatare, poate chiar l-ai ajutat sa-si descopere pasiunea si inclinatia spre un anumit domeniu de care nici macar nu avea idee. In acelasi timp, iti dezvolti aptitudini precum organizarea discursului (de care vei avea nevoie inclusiv la examene), devii mai empatic, creativ si mai informat cu privire la situatia invatamantului din Romania, care inca poate fi imbunatatit, chiar cu ajutorul tau. Maria

Proiectul MOV iti ofera posibilitatea de a face o diferenta reala in viata unei persoane. Stiu ca la inceput poate parea intimidant sa fii profesor, si eu am avut emotii la inceput, insa toate aceste emotii vor disparea dupa prima sedinta de meditatii. Aceasta este o oportunitate perfecta de a-ti depasi limitele, de a evolua pe plan personal si de a-ti dezvolta abilitatile. Prin implicarea in acest proiect ai ocazia de a forma legaturi stranse atat cu elevul meditat, cat si cu ceilalti membri ai comunitatii MOV. Dupa finalizarea proiectului vei ramane cu o multime de amintiri frumoase si cu satisfactie personala, stiind ca ai putut sa ajuti pe cineva sa evolueze. Ruxi

Voluntariatul din cadrul proiectului MOV nu iti aduce doar un certificat la finalul anului. Nici nu este vorba despre asta. Iti aduce satisfactie, bucurie, incredere. Sa vezi ca un copil creste datorita tie este cel mai frumos sentiment. Desi initial am fost sceptica in ceea ce priveste proiectul, acum nu regret nici macar o secunda alegerea de a participa si ii incurajez pe toti cei care isi doresc sa apese pe butonul de “inscriere”. Alexandra

MOV deschide multe perspective noi. Ajutorul este mereu reciproc, facand sa intelegi povestile altor oameni. Radu

Continuați cu acest proiect!! E benefic pentru toți elevii!! Daniela

Și pentru că vrem să vă și arătăm cum a fost la eveniment, puteți vedea AICI un scurt video al galei.

Pentru noi, MOV înseamnă dăruire între generații, un dialog activ între urban și rural, impact real în viețile copiilor din rural, câștig personal pentru elevii de liceu din urban, efort constant și rezultate vizibile.

Mulțumim tuturor liceenilor din comunitatea MOV. Abia așteptăm să ne revedem în următoarea ediție. Desigur, mulțumim și elevilor din rural pentru încrederea acordată și profesorilor din comunitățile CELS care au coordonat selectarea copiilor la nivel local. Fiecare piesă din puzzle este esențială!

Ne bucurăm nespus că proiectul MOV continuă, iar pentru asta mulțumim sincer Editurii Booklet, principalul nostru partener.
Alături de voi suntem mai puternici și putem continua să construim motivație în viețile a zeci de copii.

Mulțumiri sincere și prietenilor de la:

Replika – alături de noi de la prima ediție MOV, în urmă cu 4 ani;

ECDL România – alături de noi în MOV de 2 ani;

Cărturești – lângă noi de la început, în urmă cu 4 ani;

Mulțumim și partenerilor media:

Radio România Cultural, Canal 33. 

Avem planuri mari și multe vieți de schimbat în bine. Dacă și tu crezi în MOV, te rugăm sa ne ajuți cu o donație.

Poți merge AICI, în pagina noastră dedicate donațiilor directe. Durează fix 5 minute, am cronometrat noi. 🙂

 


Călin + Ramona = MOV. Un model pentru noi toți

Hello! Eu sunt Iulia, elevă în clasa a X-a la...

Leave your comment