Gala CELS – un minunat prilej de a sărbători IMPLICAREA și DEDICAREA profesorilor CELS
Gala CELS, ediția a 9-a, a avut loc la București, pe 31 august 2024, și a fost un minunat prilej de a sărbători IMPLICAREA și DEDICAREA profesorilor CELS în proiectele asociației Lume Bună. Cu emoție, ne-am întâlnit la București cu profesori din Comunitatea CELS pentru a fi împreună 3 zile și a sărbători activitatea unui an școlar la cluburile CELS din 33 de județe.
Ne-am revăzut cu mentorii, ne-am întâlnit pentru prima dată cu cei mai noi membri ai comunității, am premiat implicarea în cadrul GALEI CELS din 31.08.2024, am povestit despre cum a fost acest an școlar și ne-am făcut planuri pentru ediția a 10-a a proiectului.
Ministerul Educației ne recomandă proiectul și ne este alături încă de la ediția din 2017, iar acest lucru validează activitatea cluburilor CELS și crește interesul profesorilor de a fi parte din comunitatea CELS.
Proiectul în cifre
Este a 2-a ediție în care s-au înscris peste 150 de cadre didactice din 33 de județe. Unitățile școlare înscrise au creat cluburi CELS la nivel local și au realizat activități de educație non-formală pentru un număr de peste 3000 de elevi la nivel național.
În evaluarea finală au intrat doar profesorii implicați pe parcursul întregului an școlar; 60 de profesori la nivel național au fost evaluați de comisie și 26 dintre aceștia au fost premiați pentru implicarea deosebită și derularea de proiecte inițiate de Asociația Lume Bună la nivel local.
După 4 ediții ale galei desfășurate la Brașov și alte 4 desfășurate online, anul 2024 ne-a adus prima ediție a Galei Profesorilor CELS la București. Gala Profesorilor CELS a avut loc la Cărturești Modul, pe 31 august 2024, și peste 20 de profesori CELS din toată țara au participat la eveniment, alături de parteneri și susținători ai proiectului.
Gala a început cu un moment emoționant în care Larisa Popescu, inițiatoarea proiectului, a adresat profesorilor cuvinte de apreciere pentru implicarea și dedicarea lor, menționând 4 cuvinte care definesc comunitatea CELS la acest eveniment: Dăruire. Inspirație. Noi. Aici-Acum. Aceste 4 cuvinte reprezintă un acronim – DINA – numele bunicii care a inspirat-o pe Larisa să creeze aceste proiecte dedicate copiilor din mediul rural.
Maria Voicu a fost primul speaker invitat să reprezinte vocea elevilor, iar mesajul ei către profesorii prezenți la eveniment a subliniat importanța dascălilor în formarea fiecărei generații. Maria este voluntar al asociației din 2020, încă de la prima ediție a proiectului MOV. Ea a oferit meditații mai multor copii din mediul rural pe parcursul acestor ani.
Trei dintre speakerii invitați au transmis mesajul lor de apreciere profesorilor CELS, care dăruiesc din timpul și energia lor pentru a duce proiectele asociației către elevii din comunitățile rurale în care activează.
Cei trei speakeri sunt:
● Teodora Drăgoi – jurnalist TVR,
● Bogdan Nicolai – redactor-șef Editura BOOKLET și
● Mihai Peca din partea ECDL România.
Vă invităm să le ascultați mesajul prin intermediul acestui material video.
În cadrul Galei CELS, ne-am bucurat de un moment artistic deosebit susținut de Maria-Emilia Trandafir, care ne-a încântat cu acorduri de vioară, interpretând piese semnate de mari compozitori români, precum George Enescu și Ciprian Porumbescu. A urmat un moment emoționant dedicat mentorilor CELS, care au rostit câteva cuvinte despre implicarea lor în proiect și despre impactul avut în comunitățile educaționale.
Acest moment a fost urmat de vocea profesorilor, prin interpretarea Imnului CELS, compus chiar de cadrele didactice implicate. Spre final, alți doi voluntari, Eduard Constantinescu și Ema Popescu, au adresat câteva cuvinte de apreciere și mulțumire profesorilor prezenți pentru devotamentul și implicarea lor. Evenimentul s-a încheiat într-o notă festivă, odată cu oferirea premiilor mentorilor și profesorilor prezenți, marcând astfel încă un an de succes al comunității CELS.
De la an la an, observăm o consolidare a comunității profesorilor CELS, comunitate din care fac parte toate cadrele didactice care aduc proiectele asociației în școlile în care activează (peste 95% din mediul rural), contribuind astfel la creșterea motivației în procesul de învățare pentru toți copiii beneficiari.
În comunitatea CELS, profesorii se simt parte dintr-un grup cu valori comune, cu scopul de a oferi noi oportunități de educație copiilor la nivel național. În cadrul comunității, profesorii CELS se inspiră unii pe alții, se susțin, devin prieteni și continuă să se implice an de an, generație de generație, simțind că lasă ceva valoros în urma lor.
Este cea de-a 2-a ediție în care un rol deosebit de important l-au avut MENTORII CELS – 9 profesori implicați de minim 5 ani în proiectele asociației. Fiecare mentor a oferit suport și a coordonat grupa de profesori alocată. Le mulțumim pentru felul în care s-au descurcat cu această provocare, pentru timpul și energia pe care le-au investit în acest rol, pe lângă cel de a face activități cu elevii de la clubul CELS local.
Am avut întâlniri online lunare în cadrul comunității profesorilor CELS, dar și întâlniri dedicate mentorilor, tocmai pentru a ne asigura de o bună desfășurare a proiectelor.
Având un număr mult mai mare de profesori implicați, și în acest an am premiat 26 de profesori pentru dedicarea și rezultatele deosebite în activitățile derulate la clubul CELS local.
Vocea profesorilor CELS
Lăsăm vocea profesorilor CELS să vă vorbească despre proiect și impactul lui la nivel local:
Ce ne puteți spune despre experiența de implicare în Competiția cluburilor CELS – ediția a 9-a, an școlar 2023-2024? Detaliați activitatea preferată a copiilor de la clubul CELS pe care îl coordonați.
Coletul Creativ la Sat și Antibullying. În cadrul proiectului Antibullying am desfășurat activitățile: Stop Violenţei! Stop bullyingului!; Povești trăite, întâmplări auzite, Roata emoțiilor, Cuvinte care înfloresc inima; Mesaje călătoare. La aceste activități au participat 20 elevi care și-au dezvoltat abilități valoroase, care le sunt utile nu doar în combaterea comportamentelor negative, dar și în alte aspecte ale vieții lor. Printre aceste abilități enumăr: empatia – capacitatea de a empatiza cu cei care sunt vizați de bullying și își pot folosi această înțelegere pentru a-i ajuta să se simtă sprijiniți și în siguranță; comunicare eficientă – elevii au învățat să își exprime gândurile și sentimentele în mod constructiv, să își susțină punctele de vedere și să găsească soluții la problemele legate de bullying prin dialog și colaborare; gestionarea conflictelor – au învățat cum să gestioneze conflictele într-un mod pașnic și constructiv. Și-au dezvoltat abilități de mediere și negociere, învățând să identifice și să abordeze conflictele într-un mod care să ducă la rezolvarea lor într-o manieră pozitivă; încrederea în sine – și -au dezvoltat încrederea în propria capacitate de a face diferența și de a influența schimbările sociale; spirit de echipă – au învățat să lucreze împreună pentru a identifica problemele, pentru a propune și implementa soluții, și pentru a se susține unii pe alții în eforturile lor de a crea un mediu școlar sigur și incluziv; responsabilitate socială – elevii au devenit mai conștienți de responsabilitatea lor față de ceilalți și față de comunitatea lor. Ei au învățat să își asume un rol activ în promovarea respectului, toleranței și incluziunii, și înțeleg importanța contribuției lor la crearea unei culturi școlare pozitive și sănătoase. (profesor și mentor CELS Niga Elena).
Activitatea preferată a copiilor a fost ,,Coletul creativ la sat,, Am desfășurat 6 ateliere Evenimentul local va avea loc pe data de 7.06.2024 Abilități dezvoltate:comunicare, implicare, creativitate, lucru în echipă Coletul Creativ la Sat este un proiect foarte îndrăgit de copii , dar și de mine . Copiii sunt foarte implicați în toate activitățile, ei vor să transmită copiilor prieteni căt mai multe lucruri frumoase despre comunitatea lor, lucrează foarte bine în echipă, sunt creativi și așteaptă cu nerăbdare să participe la evenimentul final. (profesor și mentor CELS Raveanu Silvia).
Toate activitățile sunt educative, interesante, variate, atractive și utile pentru cei 12 copii implicați permanent. Din păcate nu pot implica alți copii, sunt doar ei în școala noastră. Proiectele cele mai îndrăgite sunt cele menționate mai sus: Coletul Creativ la Sat, Revista Creativ la Sat, ateliere de creativitate pe diverse teme, precum anotimpuri, jucarii, reciclare etc, antibullying, concursul de creativitate VTVC. Toate acestea sunt pliate pe interesul și vârsta copiilor de la club. Acestea îi atrag, îi motivează, îi implică în actul educațional. Sunt materiale prezentate și discutate, sunt produse realizate direct de ei, ceea ce conferă clubului individualitate, complexitate și diversitatea în acțiunile întreprinse. Elevii sunt mai deschiși, mai comunicativi, mai creativi, mai siguri pe sine, mai îndrăzneți, mai informați, mai implicați în astfel de activități, mai dezinvolti, apreciază noutatea, surprizele, dar și consolidează deprinderi și abilități anterior dobândite. Și-au format competențe, aceste activități fiind complementare, dar integrate curriculumului. Le-a plăcut mereu să lucreze la Coletul Călător- Coletul Creativ la Sat! (profesor și mentor CELS Tudorache Loredana).
Bineînțeles, Coletul Creativ la Sat, am avut plăcerea să avem parteneri elevii din Bătrâni, coordonați de doamna Mihaela Savu. Doamna profesoară a avut ideea să ne sune pe WhatsApp și, dragii de ei, copilașii și-au transmis, în direct, diferite mesaje. A fost un moment înălțător, emoționant. Abilități dezvoltate: creativitate, abilități sociale, raționale ( au fost puși în situații care le-au solicitat gândirea critică). Dar, cel mai important punct, consider eu, a fost faptul că au învățat să aibă răbdare. (profesor și mentor CELS Vali Papp)
Cel mai mult copiilor le-a plăcut pregatirea Coletului Creativ la sat. Au realizat cu multă migală felicitări pentru școala parteneră, rame foto, au pictat sacoșe din pânză, au completat Jurnalul Prieteniei, au decorat ouă de Paște in diferite tehnici. Au participat 20 de copii și și-au dezvoltat spiritul creativ, cel de echipa. (profesor și mentor CELS Petrea Ana Maria)
Coletul Creativ la Sat – proiect prin intermediul căruia elevii intră în contact cu alți elevi de vârstă apropiată lor și astfel reușesc să-și dezvolte abilități de comunicare în scris, de îndemânare în realizarea de produse handmade, de creativitate în felul în care aleg să se facă cunoscuți de ceilalți elevi ai școlii partenere prin modalități creative de a se prezenta. (profesor și mentor CELS Fulga Mihaela)
Activitatea preferată a copiilor a fost cea a Revistei creativ la sat, unde au participat un nr de 15 copii. Acestea și-au dezvoltat abilități precum cele de cooperare, implicare dar și inteligență emoțională. În plus toții elevii au avut și sarcini de documentare, lucru care i-a atras foarte mult. (profesor CELS Mihai Laura Mirela)
Este o experiență interesantă. Mă bucur că elevii au primit cu bucurie vestea de a se implica în acest proiect și așteaptă cu nerăbdare zilele de luni sau vineri când se organizează în școala noastră CLUBul CELS. Astfel oferim copiilor o modalitate de a dezvolta abilități de socializare, de lucru în echipă, deprinderi creative de conservare a valorilor tradiționale din universul rustic, de valorificare a frumuseții folclorice reflectate în portul și tradițiile românești. Prin proiectul Coletul Creativ la Sat copiii învață că în viață e important ca rodul muncii lor să fie dăruit altora (ca să-i bucure pe elevii din școala parteneră), să nu păstreze pentru sine totul. Ceea ce au realizat cu bucurie și cu multă implicare în cadrul acestui club, merită ca bucuria efortului depus să îi bucure pe alți copii, deși unii elevi și-au manifestat dorința de a-și lua produsele acasă, pentru a se bucura de ele, până la urmă au înțeles că adevărata bucurie în viață constă în a dărui și a-i face și pe alții fericiți, mai presus de sine. (profesor CELS Sopon Loredana).
Pentru profesorii CELS care nu au putut ajunge fizic la GALA CELS de la București, premiile au fost trimise prin colet pe 11.09.2024.
Așa cum am observat din analizele sociologilor, din feedback-ul profesorilor, dar și al evaluatorilor cu care colaborăm, impactul la nivelul comunităților rurale este în creștere de la an la an, iar acest lucru se datorează dedicării profesorilor din mediul rural și dorinței lor de a oferi copiilor noi oportunități educaționale care să le aducă mai multă motivație în procesul de învățare.
Noi ne-am luat o doză mare de energie de la Gala CELS, energie pe care o aducem în proiectele noastre și în comunitate.
Mulțumim fiecărui profesor din comunitatea CELS și abia așteptăm ediția a 10-a, care se va lansa în octombrie 2024.
Mulțumim sponsorilor și susținătorilor! Mulțumim partenerilor noștri care ne-au susținut în organizarea acestei ediții a GALEI CELS: Editurii Booklet, Mega Image, ECDL România, Cărturești și Centrului Educațional Replika.