ECDL Romania – Echipa care conduce educatia in directia IT
Ne dorim ca toate persoanele care lucreaza zilnic la o Lume mai Buna sa isi faca auzita vocea. Prin urmare, va invitam mai jos sa aflati mai multe despre ECDL Romania nu numai din perspectiva de partener al Asociatiei Lume Buna, ci si din pozitia de organizatie care stabileste un standard inalt in domeniul educatiei IT pentru elevi, studenti, profesori, copii, bunici, pentru noi si pentru voi.
1. ECDL este un adevarat permis de conducere al calculatorului prezent in Romania din 2002. Aveti o paleta larga de module si programe, atat pentru tineri, cat si pentru adulti si oferiti cu profesionalism servicii si cunostinte in domeniul calculatoarelor. Ce ar mai trebui sa stim despre ECDL?
ECDL este o organizatie care activeaza in domeniul educatiei IT si este operatorul national al standardului ECDL aplicat la nivel international, de catre ECDL Foundation. ECDL inseamna, intr-adevar, European Computer Driving License. Este un concept aparut cu 20 de ani in urma in Europa, dar care s-a extins rapid pe toate continentele lumii, iar anul acesta implinim 15 ani de activitate in Romania. Este o organizate care promoveaza si dezvolta competente digitale si campanii de alfabetizare digitala, un aspect si o nevoie foarte actuala, mai ales in Romania, tara care se afla in momentul actual pe ultimele pozitii in rapoartele Comisiei Europene. De aceea, noi incercam sa ajungem la cat mai multi oameni si sa-i imprietenim cu tehnologia – in prima faza cu computerul, ulterior cu noile tehnologii care apar constant.
2. Am observat ca unul din profilurile ECDL recomandate este si cel pentru profesori. Considerati ca profesorii trebuie sa se adapteze cerintelor din ziua de astazi in care calculatorul a devenit o a doua natura a copiilor? Cu ce este util un astfel de modul pentru profesori?
Da, una dintre certificari este dedicata profesorilor. Exista o relatie stransa pe care ECDL Romania o cultiva cu Ministerul Educatiei, tocmai pentru ca invatamantul e un domeniu prioritar pentru noi. Acolo ne dezvoltam competentele. Avand un acord cu Ministerul Educatiei, in mod natural, s-au dezvoltat doua tipuri de certificari: o certificare petru profesori si una pentru elevi. De aceea, exista un ECDL Profil Didactic care le ofera competente esentiale profesorilor pentru a sti sa foloseasca computerul atat in viata profesionala, cat si personala si pentru a aduce computerul aproape de copii prin procesul de predare.
In ceea ce priveste utilitatea unui asemenea certificat, putem spune ca o astfel de dovada este singura garantie ca investitia facuta in a invata anumite informatii a fost benefica, un rezultat concret pe care procesul de invatare il poate avea. Mai mult, certificarea este o referinta esentiala pentru viitor, dar dincolo de asta, certificandu-te la un standard care are aplicabilitate, recunoastere si e dovedit ca fiind eficient la nivel international, dezvoltat de experti din toata lumea, e o garantie a faptului ca aceste competente sunt cele necesare si ca se vor invata garantat in demersul tau.
3. Ce sfat ati oferi copiilor si tinerilor care pornesc acum in viata si incep sa isi puna intrebari in legatura cu viitorul lor?
Noi credem ca elevii trebuie, in primul rand, sa se pretuiesca pe ei insisi si sa inteleaga faptul ca materialul cu care lucreaza, persoana lor, e cel mai valoros si trebuie sa-l amplifice la maxim. Momentul in care ei inteleg si decid sa investeasca permanent in dezvoltarea lor personala, atunci au cel mai mult de castigat. Faptul ca fac primul pas catre noi cunostinte, certificari internationale, toate aceste demersuri sunt un inceput extraordinar. Trebuie sa profite de aceste sanse pe care le au, iar procesul de asimilare si de invatare nu trebuie sa se opreasca niciodata. Ar trebui sa le devina in cele din urma ca un fel de deviza. In final, cel mai important este sa inteleaga faptul ca au toate calitatile care le vor da posibilitatea sa ajunga cat mai departe.
4. As vrea sa povestim putin despre doua proiecte cu traditie indelungata in ECDL Romania: Proiectele ,,5 licee – 5 muzee” si ,,5 licee – 5 teatre”. Ce ne puteti spune despre cele doua ?
Anul acesta, proiectul ,,5 licee – 5 muzee” a implinit 10 ani, iar in septembrie-octombrie speram sa incepem editia cu numarul 7 a proiectului ,,5 licee – 5 teatre”. Cu ajutorul partenerilor nostri, Directia Cultura si Educatie din cadrul Primariei Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si UNITER am reusit sa initiem aceste proiecte si sa le oferim garantia calitatii si a profesionalismului.
De ce ne-am gandit si la tipul acesta de proiecte? Vremurile sunt de asa natura incat nu poti sa ignori educatia alternativa pentru copii. E foarte greu sa ii mai tii pe cei mici legati de banca si sa scrie dupa dictare. Prin urmare, trebuie sa ne gandim la tot felul de alternative prin care copiii sa inteleaga pe limba lor, vazand si simtind. Spre exemplu, in proiectul ,,5 licee – 5 muzee” 250 de tineri se imprietenesc anual cu 5 muzee, la fel este si in cazul proiectului cu teatre. Ne-am bucurat ca, datorita proiectului nostru, am determinat scoli sa isi infiinteze propria trupa de teatru si chiar sa castige marele trofeu inmanat in gala organizata la finalul proiectului, cand fiecare scoala pune in scena o piesa de teatru pe tema drepturilor omului. Acestea sunt rezultate palpabile pe care le simtim la finalul fiecarei editii, fapt care ne-a incurajat sa continuam.
5. Dupa cum ati declarat intr-un articol: ,,Educatia alternativa are o importanta esentiala pentru dezvoltarea tinerilor, care trebuie sa fie in continuare indreptati catre valori reale si corecte, inclusiv catre valori culturale.” As vrea sa va intreb de la ce varsta credeti ca ar trebui inceput acest tip de educatie alternativa?
Ceea ce numim ,,educatie alternativa” trebuie sa se intample din ce in ce mai devreme, dar ce credem noi ca este mai important decat varsta copiilor este ca educatia alternativa ar trebui sa fie mult mai prezenta ca alegere primara. Sa nu mai fie atat de alternativa, atat de informala si sa fie adusa in scoala, cumva asimilata de sistemul nostru de invatamant. Credem ca aceasta este sansa actuala a sistemului de a-si pastra validitatea si prospetimea pentru copii si de a forma tineri care sa isi gaseasca usor un loc in societate si in lumea de zi cu zi.
6. Prima implicare alaturi de Asociatia Lume Buna a fost inca din anul 2011 in cadrul Carnavalului Magia Educatiei prin Joc. Cum ati aflati de Asociatia Lume Buna si ce v-a facut sa va alaturati cauzei noastre?
Initiativa a venit din partea echipei Asociatiei Lume Buna, iar raspunsul nostru a fost o confirmare ca ne dorim sa promovam acelasi tip de valori. Noi, prin activitatile si programele intreprinse, suntem destul de vizibili in randul profesorilor si al elevilor si credem ca acela a fost inceputul povestii si al colaborarii. Partea cea mai importanta a fost ca am sustinut proiectele Asociatiei Lume Buna pentru ca am intalnit o echipa serioasa si implicata.
7. Dupa cum am observat, credeti si sustineti educatia alternativa. Ce parere aveti despre mediul rural care nu are acelasi acces la computere, dar nici la educatie alternativa? Ce masuri credeti ca ar trebui luate?
E un subiect complicat. In primul rand, cand vine vorba de mediul rural, se ajunge la nevoi si lipsuri critice. Nu iti poti dezvolta potentialul daca aceste nevoie primare sunt neacoperite. Desigur, sunt si cazuri fericite, dar, din pacate, raritatea lor le transforma in ,,accidente”. Suntem tara cu o rata de abandon scolar enorma si desi termenul ,,analfabetism functional” a devenit deja cliseu, el arata o realitate grava.
Un alt motiv pentru care am ales sa sustinem Asociatia Lume Buna este pentru ca echipa asociatiei practica educatia alternativa, educatia prin joc, in mediul rural, unde foarte multi copii sunt mult prea seriosi pentru varsta lor si maturizati fortat devreme, a-i invata de placere, prin joc, poate fi cea mai buna si de succes abordare.
8. In incheiere, va rog sa ne spuneti primul lucru care va vine in minte pentru urmatoarele cuvinte:
– ECDL = computer
– informatie = stire
– digital = online
– copilarie = joc
– familie = dragoste
– talent = creativitate
– perfectiune = 100%
– educatie = dezvoltare
– calatorie = viata
– acasa = caldura
– succes = implinire
– iubire = tot viata
Colaborarea dintre ECDL Romania si Asociatia Lumea Bune s-a bazat dintotdeauna, inca din anul 2011, pe increderea, sustinerea si promovarea valorilor in educatia copiilor, indiferent de mediul din care acestia provin. In fiecare an am reusit impreuna, prin proiectele promovate, sa acordam incredere copiilor in potentialul lor urias, sa oferim speranta profesorilor intr-o schimbare in bine si sa trasam un drum mai bun pentru viitorul urmatoarelor generatii.