Despre proiectul Gen Z 2.0
Articol realizat de Maia Dragomir, participant in cadrul proiectului Gen Z 2.0
Clasa a noua, cred ca pentru multi, inseamna sa acumuleze cat mai multa experienta, iar voluntariatele, de multe ori facute pentru viitor si nu pentru prezent, fara un fond sau fara un punct de plecare catre ceva maret, sunt variantele cele mai bune pentru tinerii care deja se gandesc ce vor face in viitor. Imi aduc aminte ca la inceputul vietii mele de liceu si eu plecam cu premisa ca daca nu faci voluntariat, nu esti la fel de capabil sau valoros ca si ceilalti. Gresit! Prima activitate de voluntariat care ajunge in mainile tale nu inseamna ca ti se potriveste in totalitate sau ca este cea mai buna. Desi multi se inscriu la diverse voluntariate doar pentru ca se gandesc ca ar da bine la CV, nu este neaparat gresit daca acestia ajung sa invete cate ceva si sa se dezvolte, pe orice plan.
Revenind la povestea mea, acum doi ani am decis sa nu ma apuc de voluntariat si sa stau cuminte pentru o perioada, iar acum, privind din ansamblu, ma bucur cu decizia pe care am luat-o. Pe vremea aceea, nu eram sigura de nimic, nici de ce pasiuni am, nici de ce doream sa realizez in viata. Am intrat la liceu doar cu pasiunea pentru scris, pentru limbi straine si istorie, desi imi placea si matematica. Eram plina de speranta si deschisa sa aflu ce ma defineste cu adevarat.
Intrebarea este pana la urma, ar trebui sa fim ingrijorati ca nu reusim sa ne dam seama ce ne reprezinta? Cred ca nu ar trebui sa fim, atata timp cat suntem deschisi la noi experimente. Daca nu ne aflam menirea din liceu, nu inseamna ca timpul e pierdut. Denota doar faptul ca scoala nu ne-a oferit prilejul de a afla, sau nu am avut noi ochi sa vedem destul. Stiu cat de frustrant pare sa nu iti gasesti o pasiune a ta, ceva care sa te reprezinte, am fost si eu acea adolescenta. Insa cu timpul mi-am dat seama ca totusi activitatile extrascolare m-au ajutat sa ma dezvolt si sa imi fac o viziune clara a ceea ce sunt. Am inceput un blog, am calatorit si am fost deschisa sa ma corectez si sa ma imbunatatesc.
Dupa doi ani, am decis ca trebuie sa fac o schimbare, iar primul pas a fost Consiliul Scolar al Elevilor, din care sunt mandra sa fac parte si sa pot sa reprezint pe plan bucurestean un liceu cu multi tineri talentati si cu mult potential. Dupa o perioada scurta de la alegerile electorale, unde am fost aleasa secretar, am primit o propunere curajoasa. Asociatia Lume Buna si Scoala de Valori erau in cautare de liceeni pentru a pune bazele unui proiect cu impact. Mottoul “de la liceeni pentru liceeni” m-a pus pe ganduri si mi-a dat de inteles ca eu, ca eleva de liceu eram dorita sa ma implic in dezvoltarea educatiei noastre, iar faptul ca mi se oferea prilejul sa lucrez cu mana mea la o schimbare, de orice tip ar fi ea, m-a facut sa accept provocarea, macar pana ajungeam sa aflu mai multe despre proiect.
Nu dupa mult timp de la propunere, am avut o prima intalnire cu Asociatia Lume Buna si Scoala de Valori, unde am dezbatut mai multe aspecte ale proiectului si ne-am pus de comun acord pentru un nume al acestuia, cel putin pentru o perioada. Proiectul avea sa se numeasca Gen Z 2.0, iar liceenii urmau sa incurajeze si sa ajute elevii in anumite domenii de invatatura, de viata si de orientare profesionala. Iar cum social media ne influenteaza viata din ce in ce mai mult, filmuletele de 5 sau 10 minute prin care liceenii sa realizeze o lectie de predare sau un scenariu elaborat credem ca sunt cel mai rapid si atragator mod de informare.
Cu toate acestea, ideile sunt multe si creative, insa aducerea in fapt al acestui proiect de impact este o munca de minim sase luni de zile, in care filmarile si scenariile propriu-zise sunt rezultatul a multor training-uri si tehnici cu care noi, liceeni, suntem mai putin familiarizati din scoli. Elevii vor invata cum sa inceapa, sustina si dirijeze un proiect. Ei vor fi implicati in fiecare pas al proiectului, in fiecare arie. Vor primi mentori pentru domeniul ales de ei. Practic, se vor implica direct si in munca de coordonare a proiectului.
Gen Z 2.0 este in plina desfasurare si evolutie, iar entuziasmul elevilor care s-au alaturat cu timpul este mare si deschiderea spre necunoscut este si mai mare.
Consider ca acest proiect este un element de noutate, este fresh si in trend; imi place sa cred ca a face o schimbare este in trend la acest moment de timp. La inceput, la prima intalnire, eram trei elevi de la Vianu, iar pana in prezent ne-am format o echipa superba de 12 liceeni din 4 licee ale Bucureatiului, 12 liceeni gata sa isi impartaseasca pasiunile, ideile si sa ii ajute pe ceilalti cu ce stiu ei cel mai bine.
La momentul actual suntem in perioada de formare si omogenizare a echipei, asa ca suntem deschisi la extindere si la noi exemple de “Asa da” si “Asa nu”. Suntem mai mult ca siguri ca acest proiect va avea rezultate cu impact si valoroase pe plan material si sufletesc. Asta pentru ca avem sansa sa vedem roadele muncii elevilor care s-au implicat in proiectul “Your first job” al Scolii de Valori, cei care indruma si “Gen Z 2.0”. De asemenea, si Asociatia Lume Buna are in palmares multe proiecte ce au ca scop formarea tinerilor. Astfel ca, avem 2 organizatii formate din profesionisti, care pe langa aspectele formale, sunt oameni calzi la suflet si deschisi sa ne cunoasca si sa lege prietenii. Si pentru ca vreau ca si voi sa ii cunoasteti mai bine, am realizat un interviu cu Larisa Popescu, presedintele Asociatiei Lume Buna si Ioana Lupu, project manager Scoala de Valori, prin care puteti afla mai multe despre cele doua organizatii si despre proiectul in desfasurare.
1. Buna, Larisa! Buna, Ioana ! Cum a inceput totul? Cum s-au creat Asociatia Lume Buna si Scoala de Valori?
Larisa Popescu: Asociatia Lume Buna are o poveste frumoasa – a fost infiintata in 2008 cu scopul de a promova proiecte si oameni care au impact pozitiv in Romania, care aduc o schimbare in bine, care fac o lume mai buna pentru romani. Incepand din 2010 am mers la o noua etapa aceea de a initia proiecte care sa faca o schimbare in bine – si cele mai multe sunt in sfera educatiei nonformale- proiecte ce se desfasoara la nivel national – in 24 de judete pana in prezent.
Ioana Lupu: Noi, la Scoala de Valori, cream o societate bazata pe Educatie prin valori. In acest ecosistem concretizat in programe educationale, tinerii, sustinuti de parinti, profesori, scoli si companii, isi dezvolta personalitatea, caracterul, spiritul civic si spiritul, fiind incurajati si ghidati sa actioneze pentru ceea ce isi doresc.
2. Care este target-ul asociatiei?
Larisa Popescu: Proiectele noastre sunt in sfera educatiei, a dezvoltarii comunitare si a responsabilitatii sociale si se adreseaza copiilor, tinerilor, profesorilor si tuturor celor ce doresc sa contribuie, sa aduca un plus de valoare prin educatie. In prezent avem proiecte de educatie prin cultura si educatie nonformala ce se desfasoara in 52 de sate din 24 de judete la nivel national si un numar de peste 4000 de copii beneficiari si 200 cadre didactice.
Pentru a fi putin mai specific – pentru ca termenul de educatie non-formala este destul de larg – proiectele noastre sunt o sursa de inspiratie pentru generatia tanara si prin intermediul lor urmarim sa dezvoltam creativitatea, abilitatile de comunicare, responsabilitatea, spiritul de echipa si inteligenta emotionala.
Ioana Lupu: In cei 10 ani de existenta ne-au trecut pragul mai mult de 34 000 de tineri care ne-au aratat ca indiferent de statutul social, de IQ, de cat de imposibil poate parea un vis la inceput pentru tine, de cat de multe straturi de indoiala ai adaugat personalitatii tale, atunci cand esti deschis catre ceea ce vine catre tine, atunci cand alegi sa risti si sa te arati asa cum esti, ajungi sa evoluezi si sa iti depasesti toate limitele. Am lucrat cu tineri cu povesti de viata surprinzatoare, cu tineri privati de increderea si respectul celorlalti, cu tineri care au acceptat eticheta de “prost” pusa in frunte si pe care i-am vazut cum, pe parcursul proiectelor cu noi, au devenit adulti de succes – siguri pe sine, curajosi, constienti de lucrurile pe care le au de invatat, constienti de toate resursele pe care le au la dispozitie si perseverenti in a obtine ce isi doresc. I-am vazut cum li s-a indreptat coloana vertebrala si au devenit stapani pe sine.
3. De unde a pornit ideea proiectului Gen Z 2.0? Care este target-ul proiectului?
Larisa Popescu: Ideea proiectului a plecat de la situatia sistemului de educatie ce trebuie cat mai curand adaptat nevoilor generatiilor actuale. Acest aspect este evidentiat si de procentajele care arata o rata alarmanta a abandonui scolar in perioada liceului si situatia deligventei juvenile in randul tinerilor cu varsta intre 14-18 ani. Pe de alta parte, tinerii au nevoie sa contribuie in mod direct la acest proces de imbunatatire si adaptare a sistemului de invatamant la nevoile lor, la ceea ce ii motiveaza, la ceea ce le este util pentru viata si viitorul lor.
Proiectul GEN Z 2.0 este gandit ca un proiect pilot – cu obiectivul principal de a construi un nou cadru pentru elevii de liceu – Gen Z, bazat pe incredere, expertiza si sustinere, in care elevii preiau puterea propriei vieti si devin co-creatori in invatare. Prin proiect – elevii pot contribui la o schimbare in educttia lor si pot inspira ai alti elevi/ profesori in aceasta directie.
Proiectul pilot are in vedere implicarea a 12 tineri – elevi la licee din Bucuresti – care sunt provocati sa fie activi in procesul lor de educatie. Ei au atat rol de beneficiari dar si de co-creatori – implementatori ai unor activitaii din cadrul proiectului. Ne-a bucurat extrem de mult faptul ca vom realiza acest proiect impreuna cu Scoala de Valori – au o experienta impresionanta in programe dedicate educatiei (in mod special pentru liceeni), sunt o echipa de oameni inimosi alaturi de care vom realiza proiecte de impact.
Ioana Lupu: Cand Asociatia Lume Buna ne-a prezentat ideea proiectului GenZ2.0, am stiut ca este locul nostru aici. Un proiect in care liceenii devin constienti de puterea lor de creatie si o echipa de organizare care este capabila sa mute muntii din loc pentru a sustine tinerii sa-si atinga potentialul. In Scoala de Valori tocmai celebram rezultatele unui alt proiect in care 50 de tineri au creat, alaturi de specialisti de Resurse Umane din companii, video-uri educationale despre angajabilitate pentru colegii lor de generatie – Your First Job (in colaborare cu HR Club). GenZ2.0 a venit pentru noi ca oportunitatea sa oferim mai departe din invataturile si concluziile Your First Job, cat si sa inovam. Avem o echipa noua de liceeni formidabili si o provocare noua: sa fim acolo, in procesul lor de invatare, suficient de prezenti cat sa simta ca au pe cine sa se bazeze si, in acelasi timp, suficient de detasati, cat ceea ce construiesc sa fie 100% al lor: de la ce aleg sa creeze, la teme materialelor, la cum arata story board-ul video-urilor, la cum isi impart rolurile si cum va arata varianta finala a creatiilor, disponibila pentru publicul larg. Abia asteptam sa va aratam si voua ce iese.
4. Dar numele ce reprezinta?
Larisa Popescu: Noi credem ca numele proiectului este semnificativ din doua motive:
– pe de o parte raspunde la intrebarea CUI ESTE ADRESAT proiectul? GEN Z – GENERATIEI Z;
– pe de alta parte reflecta perfect rolul tinerilor de co-creatori – numele proiectului fiind ales de liceeni la prima activitate a proiectului si accentueaza concret nevoia unui nou inceput – 2.0
5. O ultima intrebare, si cea mai subiectiva, cum ar arata o scoala creata de liceenii deosebiti pe care ii cunoasteti?
Larisa Popescu: Cel mai indicat este sa raspunda chiar ei la aceasta intrebare. Insa daca ar trebui sa dau un raspuns – pot spune ca eu cred foarte mult in potentialul inovativ al acestei generatii. Cred ca vom fi mai mult decat placut surprinsi de ceea ce pot ei realiza daca sunt ascultati, incurajati sa isi exprime si sa puna in practica ideile. Noi putem doar sa le fim alaturi ca suport cu mai multa experienta si sa le asiguram un cadru propice pentru ca aceasta “scoala creata de liceeni” sa devina realitate.
Ioana Lupu: Mai sunt dimineti cand uitam de ce-ul din spate, cand nu mai stim de ce si pentru ce facem. Dar ne amintesc ei, fara sa stie. Atunci cand suna la soneria din sediu sambata, in loc sa se duca la cafea si aleg sa filmeze, sa creeze si sa fie entuziasmati in fata creatiei lor.
Dupa interviul cu Larisa si Ioana, sper eu ca tocmai ati intalnit o echipa tanara si totusi capabila sa inceapa si sa continue procesul schimbarii. Pana la urma acest proces este unul amplu si necesita rabdare luni si ani de zile, dar rezultatele indulcesc orice zi poate fara speranta sau fara viziune. Eu cred ca “rabdarea” este in sine cuvantul cheie al educatiei, iar cei ce mostenesc aceasta virtute sunt alesii schimbarilor de orice ordine.