Asociatia Lume Buna a participat pentru al doilea an consecutiv la Festivalul International de Educatie, editia 2019

0 Comment
283 Views

„Profesorii sunt dezvoltatorii viitorului lumii” a spus Jukka Kangaslahti, profesor finlandez, in cadrul Festivalului International de Educatie, ce a avut loc in weekendul 21-22 septembrie la Ploiesti. Aflat la a patra editie, invitatii au fost printre cei mai importanti actori din educatie din Romania si din strainatate. Ne bucuram ca Asociatia Lume Buna s-a numarat printre invitati si a fost prezenta pentru al doilea an consecutiv, unde a adus in prim plan proiectul „Coletul Creativ la Sat” si bucuria invatarii prin intermediul jocurilor si proiectelor de educatie non formala.

Festivalul a avut ca mesaj central „Friendly Revolution in Education” si a fost organizat de Asociatia Iubesc Ploiestii și SEVA–Centrul de Educatie si Cercetare Romano-Finlandez Ploiesti, in parteneriat cu Ambasada Finlandei la Bucuresti, Consiliul Judetean Prahova, Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova si Casa Corpului Didactic Prahova.

In timpul celor doua zile de conferinte, ateliere si prezentari de proiecte, au fost adusi impreuna factori de decizie, cercetatori din domeniul educatiei, traineri, directori de scoli, profesori, parinti si copii, cat si numerosi experti educationali din Finlanda, iar aici ii putem enumera pe: Tim Walker, Terhi Ylirisku si Jukka Kangaslahti.

Momentele cheie ale editie din acest an au fost centrate catre cum se face si cum se produce invatarea, iar aici putem spune ca starea de buna conteaza in educatie (idee pe care nordicii o urmeaza si pun in practica), sa fim constienti sa le explicam copiilor despre cum inveti sa inveti si sa-i lasam sa foloseasca tehnologia intr-un mod care sa produca invatare.

De asemenea, am plecat de la FIEdu cu teme de reflectii pe care vrem sa le dam mai departe precum: sa fim deschisi si flexibili sa colaboram pentru o predare trandisciplinara si sa ne adaptam la ceea ce vedem la altii si ne inspira, sa fim constienti ca unele cuvinte dure pe care le folosim in mod inconstient, poate, in invatare (cuvinte-zid) pot fi inlocuite cu unele mai moi (cuvinte-fereastra) si ca in procesul de invatare este implicata preponderent partea emotionala.

Un alt lucru important pe care l-am invatat la festival este cel de a valorifica traditiile si mestesugurile din mediul natal si de a le pune in practica intr-un mod cat mai creativ, care sa produca schimbare si stare de bine. Iar pentru acesta, ne bucuram ca proiectul Revista Creativ la Sat initiat in 2018, a avut prelungire in 2019 sub forma unui Colet Creativ la Sat, in care peste 80 de copii din mediul rural au avut ocazia de a invata despre traditiile propriilor locuri natale si de a le impartasi sub forma unui colet si unor alti copii.

„Proiectul Coletul Creativ la Sat a incurajat creativitatea prin metode de educatie nonformală, a creat legaturi intre cele patru scoli prietene: Scoala Cucorani (in colaborare cu Scoala Stancesti), jud. Botosani alaturi de Scoala Batrani, jud. Prahova si Scoala Sinca Veche, jud. Brasov alaturi de Scoala Liebling, jud. Timis. Impactul proiectului s-a putut observa in urma analizei realizate de catre un sociolog specialist – prin implementarea lui reusind sa consolideze colaborarea, comunicarea si creativitatea la nivelul scolilor din mediul rural, la nivel national. Obiectivul comun a fost stimularea parteneriatului si interactiunea intre comunitati din zone diferite din punct de vedere cultural”, Larisa Popescu, presedinte Asociatia Lume Buna.

FIEdu este un concept unic in Romania si Europa de Est, fiind un eveniment non-profit, creativ si accesibil, care incurajeaza colaborarea la nivel national si international. Ca si in cazul editiilor precedente, FIEdu a avut ca obiectiv aducerea in atentie a celor mai recente cercetari si a celor mai bune practici educationale din lume, facandu-le accesibile publicului roman, pentru a fi implementate in scolile din Romania, in beneficiul copiilor si al intregii societati.


Câștigătorii ediției VTVC – Aprilie 2024

Am pornit și anul acesta în călătoria unei provocări marca...

Lansăm o nouă ediţie VTVC – Tu cum faci o Lume mai Bună?

Ne-am reîntors, cu o nouă ediţie VTVC - an şcolar...