Lansarea cărții COCKTAIL DE CREATIVITATE

0 Comment
418 Views

Cum a fost lansarea primei cărți scrise de Larisa Popescu – Cocktail de Creativitate? Plină de emoții, recunoștință, energie frumoasă, inspirație și sclipirici!

Esența proiectelor Lume Bună și experiența lucrului cu copiii și cadrele didactice din mediul rural, dăruite de Lari mai departe sub forma cărții Cocktail de Creativitate, ne-au adus laolaltă pe 24 octombrie la Cărturești Verona.

Cartea se dorește a fi o sursă de inspirație, un mic ghid ce mijlocește cititorului o călătorie spre SINE, spre găsirea fericirii, a împlinirii și a BINElui în viață.

Prin parcurgerea paginilor, prin alocarea unui timp pentru autoreflexie, autodescoperire, cititorul se îndreaptă spre ceea ce înseamnă pentru sine BINE în viață, BINE 360 grade: Bine cu sine, Bine cu ceilalți și Bine în lume.

In Cocktail de Creativitate se regăsesc și povești din culisele celor 12 ani de proiecte și reflectarea BINElui 360 grade descoperit prin intermediul procesului educațional pe care-l parcurg copiii beneficiari.

Evenimentul a fost moderat de Mihail, care a ținut publicul activ și implicat, amintind de momentele de început ale ALB: Lari a fost un părinte mult mai bun decât mine, pentru Asociația Lume Bună. Te felicit, Lari! […] se spune că Nu poți oferi decât ceea ce eștiiar eu am găsit cuvintele pentru a descrie cât de mare este Lari și cât de mult a dăruit din inima sa, chiar în cartea ei.

La fel ca și în carte, Lari ne-a invitat să călătorim imaginar în 2 tărâmuri: acela al lui “a fi” și tărâmul lui “a dărui”. Primul popas l-am făcut în a fi recunoscători, unde Lari și-a exprimat recunoștința pentru cei prezenți și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la carte:

“Este o binecuvântare acest moment al lansării, eveniment în care am alături de mine atât de mulți oameni dragi și deși există în carte o pagină de “Mulțumiri” … îmi doresc să transmit recunoștință mea și azi celor care m-au inspirat, au contribuit sau m-au susținut atât în procesul de scriere a cărții cât mai ales în realizarea proiectelor în cei 12 ani de Lume Bună. 

Mulțumesc Emei –  pentru cele 18 desene ce ilustrează cartea și mai ales pentru că e o inspirație zi de zi.

Familiei– mama, Cris, Cosmin (fratele meu) pentru susținere, vorbe bune și încredere în tot ceea ce îmi propun să fac.

Mihail – care a rămas aproape, și mi-a oferit încredere și de la care am preluat Asociația Lume Bună acum mulți ani.

Zegri – care a intrat în Asociație la 17 ani (2010), și continuă să mă surprindă cu creativitatea ei, tot ce înseamnă identitate vizuală, promoționale, coperta cărții, site, îi poartă amprenta.

Irina și Florina – pentru că au preluat partea de comunicare și video și o realizează cu profesionalism.

Adriana: cea care m-a recrutat ca să fiu voluntar în Asociație în 2010 și mi-a devenit prietenă dragă ulterior.

Miri si Geo: voluntari din Asociație, care au rămas aproape.

Deși nu sunt azi în sală vreau să menționez Comunitatea profesorilor CELLS oameni dedicați ce duc proiectele în comunitățile rurale și diaspora pe tot parcursul anului școlar

Comunitatea liceenilor MOV (dintre liceeni avem în sală câțiva reprezentanți) modele de implicare a tinerei generații.

Echipa AFCN – cei de la care avem susținerea financiară încă din anul 2018 și care din 2023 îmi sunt colegi.

Partenerii asociației, Godmother, Mega Image, Pepco, Ministerul Educației, Radio România Cultural și Canal 33, Cărturești care ne găzduiesc și evenimentul de azi.

Prieteni de suflet – o mare parte dintre voi fiind în sală și chiar câțiva colegii de pe vremea studenției la ASE….și sper că nu am omis pe nimeni….*

Cel de-al doilea popas a fost în tărâmul lui “a dărui”, pe care Lari l-a împărtășit cu toți participanții la eveniment prin  energia cuvântului  și  sentimentului de a fi Împreună.

*Pentru a face transferul de la tărâmul lui “a fi “  către  cel a lui “a dărui” avem nevoie de sclipirici.  Am povestit și în carte despre sclipirici- acel ceva magic ce există în fiecare dintre noi și  care odată descoperit ne inspiră să creăm, să ne alegem o profesie pe care să o facem cu pasiune și să aducem în lume valoare prin ceea ce facem zi de zi . În cazul meu acest sclipirici se reflectă în toate proiectele pe care le-am creat în asociație în ultimii 12 ani și pe care le menționez și în carte. 

Chiar și titlul cărții are legătură cu sclipiciul și cu primul atelier ținut acum 10 ani în Cărturești: Cocktail de Creativitate; la care am adăugat acel subtitlu “Bine cu mine, Bine cu ceilalți. Bine în Lume” – subtitlu inspirat din proiectul MOV Meditații Oferite de Voluntari. *

Cartea are 4 părți prin care cititorii sunt ghidați către a-și crea propria REȚETĂ de a fi BINE în viața lor și de a-și găsi SCLIPIRICIUL.  În prima parte *Bine cu mine* veți fi ghidați de Curiozitate și Curaj, în *Bine cu ceilalți*  avem alături de noi alte 2 elemente Comunicarea și Cooperarea, în partea a3a * Bine în lume* avem aspectele legate de Contribuție și de Comunitate, ca în final să ajungem la partea a patra, Cocktail de creativitate, unde suntem ghidați de Creativitate și Concretizare.

În fiecare capitol al cărții este inclusă o parte adresată cititorilor în care ei sunt invitați la reflectare. Cu o invitație la reflectare s-a încheiat și prezentarea Larisei – printr-un citat întrebare sub semnătura lui Seneca: *De ce oare nu căutăm Binele Real pe care să îl simțim, decât Binele pe care să îl afișăm?*

Pe lângă cititorii, colegii și prietenii prezenți, la evenimentul moderat de Mihail Mușat au fost invitați 4 speakeri care au povestit despre bucuria de a fi parte din experiența proiectelor și realizarea cărții.

Ema Popescu – fiica Larisei, implicată ca voluntar în proiecte și cea care a realizat ilustrația cărții.

*Mă bucur că sunteți toți aici alături de mama mea. Îți mulțumesc în primul rând pentru că mi-ai dat oportunitatea să contribui la carte prin ilustrațiile realizate. Eu am fost prima sau printre primii care au citit manuscrisul cărții. Foarte amuzant este că l-am citit într-o călătorie alături de mama mea către Sinesti Iași. Am descoperit mici fragmente în carte în care noi am trăit momente magice împreună: când eram mai mică și inventam jocuri amuzante; făceam corturi în casă, odată am desenat o peșteră sub birou, iar amintirea mea preferată era când cântam împreună în baie: “Celor mari, celor mici, le e drag tuturor de lumea copiilor”.

Parcurgând cartea am realizat că vreau să las ceva pe pământul ăsta, încă nu știu ce. Mi se pare frumos și magic că mama a lăsat deja o carte: indiferent de ce s-ar întâmpla, ea va rămâne pe pământ și va inspira mulți oameni. – Ema Popescu

Alexandra Zegrean – voluntar în asociație din 2011 până în prezent, cea care a realizat grafica coperții cărții și toată identitatea vizuală a proiectelor asociației

*Draga Lari,
Am ajuns! Este 24 octombrie 2024, ora 19:14 și suntem la lansarea primei tale cărți – Cocktail de Creativitate. Suntem pe drum de peste 13 ani și e o călătorie pe cinste! Nu știu dacă știi, dar mi-ai fost primul mentor. Cu ajutorul tău am învățat de ce merit și cum să fiu BINE cu mine. Datorită proiectelor coordonate de tine am descoperit mulți oameni frumoși și cum să-mi construiesc acel BINE cu ceilalți. Iar acum, ajutată de tot ce am descoperit împreună, caut și încerc sa construiesc mult BINE în lume.

Îți mulțumesc pentru rolurile pe care le-ai avut până acum pentru mine: mentor atent, exemplu de BINE, zâmbetul din mulțime, bila de energie și prietenă de suflet! Mulțumesc sincer!

P.S. Să știi că sunt mândră de tot ce ai devenit și de Lari, de acum. Ești o sursă de energie BUNĂ 360 și un adevărat cocktail de creativitate.

Șiii…ce zici? Mai facem asta o dată? Sunt aici și pentru a 2-a carte.

Te îmbrățișez, Zegri

Adriana, voluntară a asociației și mai nou membră în Advisory Board

*Când am cunoscut-o pe Lari, aplicaseră mai multe persoane pentru voluntariat, și a venit ea: o persoană caldă și zâmbitoare care ne-a și prezentat niște soluții pe (hei!) ce aveam nevoie. A continuat pe parcursul anilor să fie un exemplu profesional. Îți dorești asemenea colegi și angajați, nici nu visezi la așa un voluntar. Lari a fost pentru mine primul exemplu de parenting, ca la carte, consecvent, de om care își crește copilul ca să fie fericit, și mi s-a părut fain. – Adriana Sumănaru

Cosmin Florescu – fratele Larisei, lingvist și profesor la Universitatea Tsukuba Japonia, cel care a scris Cuvântul înainte în cadrul cărții.

*Frecvența de bine/ bun în carte, este foarte mare. Mi-am dat seama că e foarte mult pozitiv în cartea asta, care pentru mine ca român pare ciudat: noi ca români spunem despre noi că * privim realitatea în față*. Mi-am dat seama că de multe ori în viață, modul de abordare (profeție care se autoindeplinește) al românilor (fără iluzii deșarte), creează o realitate mai negativă decât este. Sper că mai mulți oameni din România vor citi cartea și vor putea vedea bine în ei, și mai ales în ceilalți – Cosmin Florescu

Daria – voluntară în cadrul proiectului MOV

Prin implicarea în proiectul MOV am cunoscut copii din rural care mi-au demonstrat faptul că nu toți avem aceleași șanse. Și cei care locuim în București și în orașele mari suntem privilegiații. Daca nu te-as fi cunoscut [Lari], nu aș fi avut această șansă. – Daria (MOV)

Pentru că ne dorim ca proiectele asociației să continue și să crească, fondurile obținute în urma achiziției cărții Cocktail de Creativitate vor fi redirecționate către dezvoltarea proiectelor. Ne bucurăm că avem susținători și prieteni care au aceeași dorință.

Mi-aș dori ca proiectele Asociației Lume Bună să găsească mai multe surse de finanțare pentru a continua și a ajunge la cât mai mulți beneficiari – Carmen Constantin, AFCN

Vă invităm să descărcați un prim capitol gratuit sau să comandați ultimele exemplare din primul tiraj pe acest link https://www.asociatialumebuna.com/coktail-de-creativitate/

Iar în cazul în care sunteți interesați să parcurgeți procesul de preparare a propriei REȚETE de a fi BINE alături de alți participanți vă așteptăm  la atelierele Cocktail de Creativitate din 2024  accesând acest formular de înscriere

https://forms.gle/5QF5xwmVSnuvELuR7

Lansarea cărții Cocktail de creativitate a fost o bucurie, un prilej special plin de căldură și de BINE, generator al unei energii frumoase, a sentimentului de Împreună și de a ne conecta la sclipiriciul interior.


Ce inseamna Atelierele “Cocktail de Creativitate”?

E simplu. Pentru noi inseamna imaginatie, curaj, energie, oameni faini...