Despre entuziasm, pași înainte și Superman – Interviu cu editura Booklet, partenerul anului 2023

2 Comments
473 Views

Este al doilea an consecutiv în care Editura Booklet alege să susțină proiectul MOV. Ne entuziasmează interesul existent pentru ediția a 4-a a proiectului MOV – Meditații Oferite de Voluntari. Deja sunt peste 90 de liceeni înscriși, dornici să-și ofere timpul și cunoștintele pentru elevii din rural înscriși ce provin din 15 școli aflate în 9 județe (BT, BV, DJ, GL, IS, MH, OT, PH, TM).  Proiectul MOV este și o recompensă oferită unităților de învățământ care au avut o colaborare anterioară cu Asociația Lume Bună si care au fost premiate în ediția anterioară a proiectului CELS – Călătorie educativă în lumea satului.

Ajutorul lor ne-a oferit curaj să continuăm proiectul și încredere că putem aduce schimbare în bine în viețile a zeci de copii. Acum, pentru că îi avem alături, suntem de două ori mai puternici și mai motivați să fim din ce în ce mai MOV.

Tocmai de aceea, anul trecut am oferit Editurii Booklet titlul de Partener al Anului 2023. Anul acesta, la începutul unei noi ediții MOV, vrem să îi scoatem în față. Vrem să vă spunem povestea lor, a Editurii Booklet, și cum au ajuns să facă parte din povestea noastră, a Asociației Lume Bună, prin proiectul MOV.

Alexandra Zegrean: Editura Booklet a pornit la drum în anul 2000. Ce v-a motivat să rămâneți prezenți și de încredere în lumea manualelor școlare din România?

Bogdan Nicolai: Începutul istoriei editurii Booklet a fost unul extrem de entuziast. La sfârșitul anilor ‘90, încă erau pregnante tarele antedecembriste în învățământul autohton și în mentalul colectiv, extrem de reticent în a asimila și sedimenta informații noi. Editura Booklet și-a propus încă de la început o schimbare de perspectivă într-un sens democratic și o deschidere mai mare către adaptarea paradigmei educaționale românești în sensul orientării acesteia exclusiv către elev. Așa că am început cu memoratoare care erau vândute în școli. Ce făceau ele era să schimbe cumva mindset-ul elevului care stătea în bancă și era obișnuit să tocească, fără să digere. Memoratoarele, care erau foarte drăgălașe, veneau să aducă o paradigmă adaptativă de gândire. Sintetizau materia și puneau bazele sedimentării de informații utile, eliminând ”balastul” din mintea elevului cauzat de ”tocire”. Asta încercăm și acum, în prezent – să depășim acele mici limitări, autolimitări și autocondiționări.

Alexandra Zegrean: Am primit cu zâmbet vestea câștigării de către Manualele Booklet a licitației organizate de Ministerul Educației în 2023. Felicităăări! Puteți să ne povestiți mai multe despre manuale și universul lor?

Bogdan Nicolai: Mulțumesc din suflet! Ne putem lăuda din punctul acesta de vedere cu 11 manuale câștigătoare, atât la clasa întâi, clasa a 2-a, cât și clasa a 6-a. E un succes incredibil. Aproximăm că peste 50% de copii din întreaga țară vor învăța limba engleză, în clasa întâi, după manualul nostru și își vor perfecționa pronunția cu ajutorul personajelor imaginate de echipa noastră de grafică. E vorba de un dragon, Drago, care îi invită pe copii să descopere lumea magică a poveștilor și să învețe cuvinte noi, să învețe să relaționeze. Drago este și el un elev care descoperă școala, iar la finalul manualului este deja ”școlar veteran”, gata să intre în clasa a II-a. E o povestioară foarte frumoasă cu multe cântecele, multe glumițe, multe jocuri și practic înveți limba engleză jucându-te.

Printre altele, avem un manual foarte bun și de dezvoltare personală, iar acolo pot spune că suntem pe aceeași frecvență de undă cu voi, Asociația Lume Bună. Pentru că ce încercăm noi să implementăm ca filosofie funcțională în devenirea unui copil corespunde foarte mult cu spiritul acesta de voluntariat, de implicare în fapte bune, de a schimba cu politica pașilor mărunți marile probleme din societate. Încercăm prin lecțiile manualului să pregătim voluntarii zilei de mâine. Să-i pregătim pe copiii care nu vor mai accepta să facă ce li se zice, ci vor alege să construiască, pentru că asta înseamnă să evolueze. Să facă pași înainte.

Cu manualul de biologie pentru clasa a VI-a am luat 100 de puncte din 100 posibile, manualul de matematică a fost solicitat de majoritatea dascălilor la scurt timp după anunțarea rezultatelor, iar manualul de Limba și Literatura română de clasa a VI-a vine cu o schimbare de perspectivă susținută inclusiv der criticul literar Radu Vancu. Manualul de clasa a VI-a de Română e prietenul elevului, care îl ajută să descopere legăturile incredibile dintre literatură și jocurile pe calculator, dintre realitate și imaginație și să afle unde se simt „acasă” copiii care au părinții plecați la muncă în Europa. Și acestea sunt numai câteva exemple. Ne mândrim cu toate manualele noastre!

Alexandra Zegrean: Pentru cei curioși de etapele unui manual școlar, ne puteți detalia cum prinde viață un manual? Altfel spus, care sunt etapele de la ideea unui manual la răsfoitul acestuia de către copii la școală?

Bogdan Nicolai:

  1.  La Booklet, lucrul pe manuale durează în principiu între 6 și 7 luni. Prima etapă este să stabilim cui ne adresăm. Începem să ne creionăm în minte cele 2 personaje foarte importante care vor interacționa cu manualul: dascălul – pe de o parte, copilul – pe de altă parte. Între cele două lumi există, și nu trebuie neglijat, părintele, pentru că el are un rol foarte important. Părintele are rolul de a valida acele mici nesiguranțe ale copilului în raportarea lui la procesul de învățare. Într-adevăr, marile validări în procesul cunoașterii vin de la profesori, dar micro-validările (de tipul “Ok, ai făcut tema bine. Uite, aici ți-a dat rezultatul corect”) acelea vin de la părinte. De aceea este important ca manualul să îi includă și pe părinți în zona aceasta.
  2. Apoi urmează etapa adecvării la programă. Ne-am dorit să facem multe lucruri frumoase și inspirația vine din toate direcțiile la noi în redacție, dar programa este literă de lege. Și e normal să fie așa. Atunci automat intervin condiționările care țin de structura manualului pe unități, pe lecții și mod de predare.
  3. După ce strângem toate aceste ingrediente intervine provocarea din partea autorilor de manual, care sunt la rândul lor profesori cu experiență vastă, cu niște așteptări conforme filosofiei noastre în ceea ce privește procesul de educație. La fiecare materie în parte sunt provocări specifice. Încercăm să facem lucrurile întotdeauna mai bine decât s-au făcut până atunci. Fiecare pas în față trebuie cântărit, pentru că nu vrem ca manualul să devină elitist. Vrem să fie digerabil, să fie funcțional, să fie pe înțelesul tuturor, să fie ca un prieten.
  4. De acolo începe negocierea între redactorul, care se ocupă de manual, și autori. Procesul durează luni întregi și o singură lecție este revizuită de cel puțin 50 de ori. Fiecare lecție, însemnând uneori și doar o jumătate de pagină, se reconfigurează de nenumărate ori. Se gestionează în așa fel încât informațiile să fie livrate către copil sub forma unui bulgăre care acumulează zăpadă până când ajunge la sfârșitul anului suficient de mare să putem construi pe el un om de zăpadă.
  5. După ce avem manualul pregătit pentru licitație, urmează emoțiile. Dar se atenuează oarecum pentru că în această etapă începem să lucrăm la partea de manual digital, când dezvoltăm filmulețele educative și exercițiile interactive. Asta e partea finală.

Alexandra Zegrean: Booklet Fiction, lansat în 2015, a crescut impresionant în numai 5 ani și s-a transformat în două edituri: Editura Booklet Fiction și Editura Forteen. Cum sunt alese titlurile pentru aceste două direcții? Care sunt criteriile pentru care o carte ajunge să facă parte din familia Booklet?

Bogdan Nicolai: Booklet Fiction și Forteen sunt copiii de suflet ai Booklet. În sensul că toate cărticelele sunt gândite pentru elevul care ajunge acasă, a terminat temele și vrea să evadeze sau vrea să descopere lucruri noi din zona cunoașterii. De aceea cărticelele noastre sunt alese clar pe eșantioane de vârstă bine delimitate. Adică de la 6-8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani, 12-14 ani și Young Adult pentru adolescenți. Cele mai apreciate titluri Booklet sunt cele bilingve, atât franceză-română, cât și engleză-română. Ele sunt ideale pentru a le dezvolta copiilor o dublă perspectivă: una a cititorului interesat de o lume ficțională atractivă și cea de-a doua perspectivă a copilului care vrea să învețe o limbă nouă și se visează, pentru o secundă măcar, în postura de traducător.

Vedem un progres în ultimii 5 ani. Copiii cu care am relaționat la târgurile de carte din România vin cu niște răspunsuri fabuloase în discuțiile pe care le avem cu ei la stand. Citez un copilaș: “Mi se pare foarte interesant cum în „Layla” (una din cărțile noastre de la Editura Forteen) traducătoarea a găsit corespondentul pentru prescurtările astea de pe Twitter. Mi se pare foarte interesant, este chiar ce trebuia!” Era o domnișorică de vreo 12-13 ani și era foarte implicată și încântată.

De aceea, echipa noastră din zona de redactare a cărților de beletristică este foarte atentă la cuvintele la topică și semantică. Titlurile noastre sunt atent cântărite și studiate, tocmai pentru a veni cu o componentă educațională și cognitivă pentru copii, în a le completa dorința de cunoaștere începută la școală.

Alexandra Zegrean: Cum ați aflat de proiectul MOV – Meditatii Oferite de Voluntari și ce v-a convins să vă alăturați cauzei noastre?

Bogdan Nicolai: Se apropia Crăciunul și, accidental din Facebook am intrat pe site-ul vostru, al Asociației Lume Bună. Mi-a sărit în ochi, chiar purpuriu, MOV. Un acronim ușor bizar. Dar citind traducerea – Meditații Oferite de Voluntari, mi s-a deschis apetitul. Fără să-mi dau seama cum a zburat timpul, recunosc că am petrecut vreo 2 ore citind și urmărind filmulețele de prezentare. Pasiunea cu care se vorbea și testimonialele oferite de copii – mi se păreau extraordinare! Așa că am luat decizia împreună cu directorii editurii Booklet de a ne implica cu tot sufletul și cu tot avântul.

Apoi am luat legătura cu Larisa și atunci am aflat, cu părere de rău, că din lipsă de fonduri urma să se suspende temporar proiectul, ceea ce nu era ok. M-am bucurat din tot sufletul în momentul în care am urmărit pas cu pas evoluția și îmi doresc din tot sufletul ca pe viitor să rămânem în aceeași zonă, dar să fim și mai mari să avem și mai mulți copii implicați.

Ar fi senzațional ca modul acesta de predare, modul acesta de relaționare, modul acesta de transfer de know-how dinspre urban spre rural și invers să se mențină pentru că este clar calea progresului. În felul acesta analfabetismul funcțional va dispărea, îndepărtarea de carte, de cultură și de școală se va reduce.

Eu îmi doresc din tot sufletul ca proiectul MOV să fie cât mai expansiv. Fenomenul poate căpăta amploare și se poate dezvolta prin componenta interesantă a relaționării copil-copil sau adolescent-copil. Schimbul acesta de informații m-a bucurat foarte tare.

Alexandra Zegrean: Noua ediție MOV4 a început ! Ce mesaj de încurajare aveți pentru cei care au ales să ofere meditații? Dar pentru cei care au nevoie de meditații?

Bogdan Nicolai: În viață trebuie să luăm decizii și să fim siguri că nu este o decizie de moment. Trebuie să luăm decizii pe termen lung. În momentul în care știi că faci un bine, în mintea ta se dezvoltă o potecă și felul tău de a fi își croiește un drum pe care vei merge constant. Momentul în care îți dezvolți niște abilități de a păcăli drumul cel drept, acela va deveni un mod de a gândi pe termen lung. La vârste fragede, dacă ne implicăm în acțiuni frumoase și încercăm să facem bine ajutându-i pe cei din jur, acest mod de a fi devine parte din identitatea noastră.

Pentru cei care aleg să ofere meditații în proiectul MOV, din mediul urban, le-aș spune că implicarea în viața altcuiva deschide lumi, orizonturi și capacități în noi înșine. Fără să ne dăm seama, devenim Superman.

Pentru cei care vor primi meditații, din mediul rural, am un sfat. Sper din tot sufletul să vadă acest interviu, pentru că le-aș pune întrebarea: Tu, ca om, simți că ai evoluat față de tine de ieri?
Ai făcut un pas în față sau pășești în același loc la aceeași oră, pe aceleași urme? Sper din tot sufletul să conștientizeze faptul că au încremenit într-o lume încremenită, pentru că progresul și pașii înainte îi învață în familie. În familiile în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, familia înseamnă bunicii. În gândirea pe care o importă de la generația bunicilor, copiii învață să fie pasivi în fața realității și așteaptă să LI SE FACĂ, fără să ia chiar ei atitudine. Pășesc în același loc, repetă același mod de a fi specific acum 20-30 de ani și la un moment dat ajung în clasa a VIII-a, trebuie să dea evaluarea, au avut un circuit școlar precum o vacanță și rezultatele testării sunt dure…

De aceea este important să ajungem la ei cu mesajul proiectului MOV și să încercăm prin intermediul dascălilor din mediul rural, să corectăm problemele acestea structurale din societatea noastră. Dascălul dintr-o școală gimnazială de sat, din punctul meu de vedere, e și mamă și tată.

Sunt convins că vom reuși să aducem schimbare pe termen lung, dar e un proces de durată. Răbdare și perseverență.

Alexandra Zegrean: Unde crezi că va fi editura Booklet peste 5-10 ani? Dar proiectul MOV? Cum vezi legatura dintre Booklet si MOV în anii următori?

Bogdan Nicolai: În momentul de față suntem în fruntea clasamentului celor mai importante edituri de pe plan educațional. Sper să fim în toate școlile din România cu manualele noastre, iar proiectul MOV să fie atât de popular încât să fie un modus vivendi pentru timpul petrecut în afara școlii. Cam așa ar trebui să funcționeze lucrurile pentru a reduce ruptura dintre cele două Românii – cea rurală și cea urbană. Unificând cele două perspective ale copiilor de colo și de dincolo. Sunt convins că lucrurile în țara noastră se vor așeza. Schimbarea de mentalitate pe care ne-o tot dorim din 1990 și până în 2023 se va produce într-un final.

Vă mulțumim mult de tot și pentru ajutorul pe care ni l-ați oferit, și că prin voi cărticelele noastre au ajuns până în Irlanda la copiii plecați cu părinții. A fost extraordinar, iar feedback-ul doamnelor implicate în Proiectul CELS a fost fabulos. Ne-a dat aripi momentul și ne-am gândit că nimic nu ne mai poate opri. Dacă sunt de partea noastră, suntem de neoprit.

Din partea echipei Asociației Lume Bună, mulțumim editurii Booklet pentru tot sprijinul acordat.  Acum, astăzi și aici suntem mai puternici datorită și alături de voi!

Mulțumim și abia așteptăm să continuăm să facem împreună o Lume mai Bună!

 

 


Gala MOV4 – Să fii MOV e minunat!

Noi credem în prietenie Noi credem într-un gând curat Și-o...

Lansăm noua ediție a proiectului MOV – Meditații Oferite de Voluntari

Suntem MOV al 4-lea an la rând! Cu bucurie și...