Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia – Sinești, județul Iași

0 Comment
393 Views

Anul acesta i-a venit rândul unei noi comunități să găzduiască Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia: Sinești, județul Iași. Ca de fiecare dată a fost mare bucurie, cu participarea a 35 de copii și 18 cadre didactice!      

Suntem recunoscătare pentru că proiectul Caravana Magia Educației la Sat a ajuns la cea de-a 16-a ediție, iar din anul 2021 este finanțat prin programul PEPCOlandia – un program de responsabilitate socială al PEPCO România, implementat local de către Organizația Umanitară CONCORDIA.

De ce am ales comunitatea din Sinești, județul Iași?

Pentru că Școala Gimnazială ”Veniamin Costachi” coordonată de doamna Elena Niga s-a clasat pe locul IV și a avut cel mai mare punctaj din lista de 28 de câștigători, fiind în același timp dintr-o comunitate în care nu am mai organizat Caravana anterior. Așa cum știți deja, noi ne dorim să ajungem în cât mai multe școli, pentru a le oferi tuturor celor implicați experiențe noi și inedite.

Mai multe detalii cu privire la câștigătorii Competiției Club Activ CELS regăsiți aici.

Prima zi de activități – luni, 10 iulie

A fost o zi dedicată cadrelor didactice din Școala Gimnazială ” Veniamin Costachi” (Sinești, județul Iași). Am povestit despre proiectele Asociației Lume Bună și pe tema direcțiilor abordate de noi: dezvoltarea inteligenței emoționale, susținerea unui process de învățare-motivare, competențe din sfera comunicării, creativității și creșterea încrederii în sine.

Am  început cu o recapitulare după trainingul online ținut anterior in luna iunie  și cu povești despre istoricul Caravanei Magia Educației la Sat și Club Activ CELS Sinești. Dascălii s-au pus apoi pe joacă și au experimentat metode nonformale,  au descoperit noi abordări de folosit la clasă în activitățile cu copiii, cu rolul de a face orele mai atractive pentru generatia de azi. Cadrele didactice au primit materialele promoționale cu logo program și parteneri implicați. Semnele de carte s-au bucurat de cea mai mare apreciere având în vedere ca scoala a beneficiat prin program și de o donație generoasă de carti noi si frumus ilustrate, exact pe gustul copiilor.

Achiziția de carte prin suportul oferit de programul Pepcolandia (carti de la Editura Booklet și Editura Litera) , va constitui baza pentru Clubul de lectură al școlii pentru mult timp de acum încolo.

Odată încheiată sesiunea cu cele 18 cadre didactice, am pregătit împreună terenul pentru activitățile cu cei 35 de copii din ziua următoare și am discutat cu elevii organizatori ai expoziției foto despre modalitatea in care vir face fotografii a2a zi si despre evenimentul local din luna septembrie.

A fost o zi cu multe noutăți, iar profesorii au primit noile informații cu entuziasm și voie bună. Elena Niga ne-a mărturisit: la finalul acestora ne-am dat seama cât de important este să fii apreciat, să primești sau să dăruiești un zâmbet.

A doua zi de activități – marți, 11 iulie

În dimineața zilei de 11 iulie a fost mare veselie, mare, pentru cei 35 de copii beneficiari ai Caravanei Magia Educației la Sat in PEPCOlandia; de asemenea, o ocazie foarte bună pentru profesori de a aplica tehnicile învățate în cadrul sesiunii din ziua precedentă.

Cei mici au experimentat jocuri de dezvoltare a abilităților de comunicare, spirit de echipă și exprimarea creativității, sub îndrumarea  cadrelor didactice ce au facikitat cele 6 ateliere dedicate copiilor.

Elevii au experimentat fiecare joc cu entuziasmul soecific lor, au adunat puncte la fiecare atelier și au depășit cu bine provocarea de la Mlaștină cu Crocodili, au creat o Piramida din Morcovi, au înălțat colorata parașuta, au creat un colaj al proiectului, si-au personaluzat cutiuțe orgami și la final au lansat Oul Zburător.

Cel mai consistet premiu a fost prezentat la finalul zilei, este vorba de cărțile achiziționate și donate clubului CELS local,  din aceste cărți vor putea citi cei peste 300 de elevi ai școlii din Sinești!

Pe parcursul zilei, elevii implicați în proiectul EDU FOTO Cultural au avut ocazia să exerseze cele învățate: au făcut fotografii în timpul activităților de teambuilding. La finalul zilei, copiii au primit diplome, materiale promoționale și au fost inviați să împrumute din cărțile dăruite de Editurile Booklet și Litera.

Nu pot descrie în cuvinte bucuria cu care au participat la jocurile propuse. Au primit diplome de participare și au plecat acasă cu o carte sau două, împrumutate de la prezentarea cărților primite de școală în cadrul proiectului. Cărțile au fost donate bibliotecii, pentru a putea beneficia de ele un număr cât mai mare de copii – Elena Niga, profesor coordonator Club Activ CELS Sinești, județul Iași

Dupa-amiază am făcut o evaluare a proiectului prin metoda Cafeneaua Publica împreună cu dedicatele cadre didactice implicate din școala. Temele abordate au fost legate de cum se pot folosi metodele non-formale asimilate în workshop pe viitor în școală, pentru a face orele mai atractive pentru copii.

 Expoziția foto și Conferința de încheiere proiect

În încheierea proiectului, doamna Elena Niga a coordonat organizarea expozitiei foto a proiectului si intalnirea copiilor cu cei șase voluntari de la  Pepco. România.

 Folosind o adaptare a metodei Biblioteca Vie voluntarii si-au prezentat joburile si parcursul educational necesar pentru profesia pe care o fac in cadrul Pepco România.

Curiozitatea copiilor a fost exprimata si voluntarii au răspuns la toate întrebările primite.

Copiii au prezentat voluntarilor fotografiile realizate și au povestit despre activitățile din cadrul proiectului la care au luat parte cu mare entuziasm.

Ne bucură de fiecare data să aflăm de la cei direct implicați în proiectele noastre, cum s-au desfășurat și cum au fost aceaste experiențe pentru ei. Doamna Elena Niga ne împărtășește:

Cred că atat eu, cat si colegii și copiii aveam nevoie de o astfel de experiența cum a fost cea oferita prin participarea in proiectul Caravana Magia Educației la Sat în Pepcolandia. A fost o adevărată încântare să fim in acest proiect! Mulțumim Lume Bună pentru șansa acordată! Mulțumim Pepco România!

După cele doua zile de caravană putem să spunem că a fost o experiență educațională, presărată de: entuziasmul și energia a 35 de copii, curiozitatea și implicarea a 18 cadre didactice implicate și deschiderea și creativitatea celor 10 copii implicați în organizarea expoziției locale.

Mulțumiri: 

Mulțumim doamnei Elena Niga pentru dăruirea și implicarea în cadrul activităților Asociației Lume Bună, mulțumim si întregului colectiv profesoral de la Școala Gimnazială ”Veniamin Costachi” (Sinești, județul Iași) și desigur tuturor copiilor participanti.

Mulțumiri pentru implicarea voluntarilor de la Pepco România la evenimentul din 6 septembrie.

Multumim pentru buna colaborare in realizarea intregului proiect, PEPCO România și Organizatiei Umanitare Concordia, cei care au făcut posibil programul Pepcolandia și care pentru al treilea an consecutiv au ales să susțină Caravana Magia Educației la Sat în PEPCOlandia.

 


Cum a fost în tabăra EDU FOTO Cultural

Emoții, bucuria revederii și multe multe experiențe noi pentru copii...