O conversație cu mentorii noștri CELS inspiraționali
În fiecare an, Competiția Club Activ CELS aduce împreună oameni dedicați care transformă educația, sprijinind generații întregi de profesori și elevi să atingă noi culmi. Pentru această ediție aniversară, am invitat cei 9 mentori CELS să ne ofere o perspectivă personală asupra pasiunii lor, a impactului avut și a lecțiilor valoroase pe care le transmit mai departe. În această ediție, cei 9 mentori coordonează cei 170 de profesori înscriși în ediția cu numărul 10!
Acești mentori sunt mai mult decât ghizi – sunt modele de implicare, creativitate și perseverență. Într-o serie de răspunsuri, ei ne vor împărtăși ce îi motivează să rămână implicați, ce impact consideră că au avut asupra generațiilor tinere, ce valori insuflă profesorilor pe care îi îndrumă și, nu în ultimul rând, ce mesaj ar transmite profesorilor de mâine.
Vă invităm să descoperiți poveștile lor, să reflectați la lecțiile lor de viață și să sărbătorim împreună rolul esențial al mentoratului în modelarea unei educații mai bune pentru viitor.
Acest interviu este o oportunitate unică de a înțelege ce înseamnă să fii mentor în cadrul proiectului CELS – Călătorie Educativă în Lumea Satului și de a celebra contribuția lor neprețuită pentru o Lume mai Bună.
-
LOREDANA TUDORACHE – MENTOR CELS GRUPA 1
Mă numesc Tudorache Loredana-Ștefania și sunt profesor pentru învățământ primar de peste 20 ani în județul Botoșani. Îmi place foarte mult ceea ce fac în domeniul educației formale și nonformale. Doresc mereu să mă perfecționez, să fiu în ton cu noutățile din mediul educațional, să aduc bucurie în sufletele inocente ale copiilor, să dezvolt competențe, să formez caractere și schimbări importante prin sprijinul alocat profesorilor.
Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
Pentru că sunt o persoană muncitoare, perseverentă și implicată în ceea ce fac la clasă, proiectele asociației m-au motivat și m-au antrenat, încă din 2016, an de an, într-o serie de activități educaționale inedite, creative și ingenioase. An de an m-au motivat și micii mei elevi, dorința de a ne autodepăși, de a explora, de a învăța, de a fi creativi, de a ne descoperi calitățile, tradițiile și meleagurile natale, de a fi mai buni în tot ceea ce facem. Ne-au plăcut nespus premiile și donațiile neașteptate obținute în diversele proiecte, drept recompensă a muncii noastre. De-a lungul timpului am căpătat experiență, ne-am dezvoltat imaginația și creativitatea, am dobândit noi parteneri educaționali și mi-am făcut noi prieteni.
Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Toate activitățile desfășurate la club, diverse, utile și plăcute, au avut un impact deosebit, cu siguranță, asupra generației tinere prin tematica abordată, complexă și originală (Revista Creativ la Sat, Coletul Creativ, Scena Creativ la Sat, ”Drag de satul meu”, ateliere de creativitate, antibullying etc.), prin modalități diferite de realizare. Am dorit mereu să insuflu elevilor mei încredere în forțele proprii, să reliefez munca lor, să etalez calitățile și frumusețile noastre, să prețuiască tradițiile, să perpetueze valorile artistice și culturale, să realizeze câte lucruri minunate pot face.
Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Profesorilor pe care îi mentorez încerc să le insuflu aceleași valori ca și elevilor mei, deși majoritatea sunt cadre didactice cu experiență, cu prestanță. Dorința mea este să participe la această experiență de învățare, să facă parte din această minunată comunitate și, mai presus de orice, să ducă la clasă activități nonformale menite să-i educe pe copiii care au parte de dascăli devotați meseriei, să reprezinte omul de care au nevoie la momentul și în locul potrivit.
În calitate de mentor am avut surpriza să încurajez două doamne profesoare să posteze pe grupul de facebook activitățile desfășurate la clasă, câștigând premii importante, cu una dintre ele întâlnindu-mă la Gală la București, primind chiar trofeul. De asemenea, m-am bucurat să ajut două doamne profesoare să încarce lucrări ale elevilor pentru concursul ”Vocea Ta, Vocea Copiilor” și îmi aduc aminte ce bucurie a fost la afișarea rezultatelor câștigătorilor. Am încurajat o doamnă profesoară să participe la Gala din 2024, organizând și mergând împreună la București.
Ce mesaj ați transmite generațiilor viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
Încurajez viitoarele generații de profesori să participe la astfel de activități educative cu și pentru copii și susțin proiectele asociației Lume Bună din considerente expuse anterior.
-
ELENA SPIRIDON – MENTOR CELS GRUPA 2
Cernuți de timp, cei 12 ani petrecuți alături de echipa Asociației Lume Bună, reprezintă cartea mea de vizită ca profesor și om. Spun asta pentru că dezvoltarea profesională, umanistă de care am avut parte, este legată de activitățile realizate în colaborare cu această asociație. Diferența din cancelarie, apropierea de comunitatea care m-a înfiat este dată de înființarea clubului și implicarea copiilor în munca de cercetare în a descoperi valorile autentice locale, a identității fiecăruia.
Promovarea mea și a copiilor din Șinca Veche pe plan județeaa, național și internațional s-a datorat produselor creative obținute în aceste cluburi și a legăturilor cu efect puternic de bucurie și sentimente durabile.
-
PETREA ANA-MARIA – MENTOR CELS GRUPA 3
Sunt bibliotecar școlar la Școala Gimnazială ”Dimitrie Luchian” din comuna Piscu, județul Galați de peste 20 de ani. Sunt o persoana energică, optimistă și dornică de a cunoaște și face lucruri noi!
- Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
The Lume Bună NGO este cea care ne stimulează și ne motivează în fiecare an, prin proiectele și activitățile propuse, apoi copiii, care sunt dornici de astfel de activități inedite, creative și recreative.
- Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Ce poate fi mai frumos și mai înălțător ca elevii implicați în activitățile clubului să ajungă oameni empatici, responsabili, pregătiți pentru viață și dornici de a transmite mai departe tot ce au acumulat.
- Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Colegii din cadrul grupei mele sunt persoane minunate, dornice de a schimba ceva în comunitatea în care își desfășoară activitatea. Împreună, simt acum, că suntem o echipă și că avem de învățat unii de la alții.
- Ce mesaj ați transmite generațiilor viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
Mesajul meu este unul cât se poate de simplu: ”Dacă vrei, poți! Dar pentru a reuși este nevoie de foarte multă muncă, dedicare, implicare și perseverență. Dacă doriți să schimbați ceva în comunitatea voastră PUTEȚI! ”
Pe mine proiectele ASOCIAȚIEI LUME BUNĂ m-au dezvoltat ca persoană, m-au ajutat să devin mai competitivă și să transmit anumite valori atât copiilor, cât și părinților.
-
Elena Niga – MENTOR CELS GRUPA 4
Sunt profesor de matematică la Școala Gimnazială „Veniamin Costachi” Sinești, jud. Iași.
Implicarea mea, an de an, în proiectele asociației este motivată de de mai mulți factori:
- Impactul pozitiv asupra copiilor și a comunității;
- Evoluția personală și profesională;
- Motivația de a participa la schimbare;
- Comunitatea care s-a creat și din care fac parte.
Fiecare proiect aduce o contribuție vizibilă în dezvoltarea personală și profesională a copiilor. Văzând cum aceștia își îmbunătățesc abilitățile, își descoperă pasiunile și devin mai încrezători, este o sursă constantă de satisfacție și motivație pentru mine.
- Cel mai mare impact pe care cred că l-am avut asupra generației tinere, prin proiectele extracurriculare, este contribuția la formarea unor tineri încrezători, autonomi și bine pregătiți pentru viitor.
- Profesorilor pe care îi mentorez încerc să le insuflu: empatia, răbdarea, pasiunea, flexibilitatea, colaborarea, munca în echipă, toate acestea pentru ca și ei să realizeze activități cu impact profund asupra copiilor din cluburile pe care le coordonează.
O întâmplare memorabilă din experiența mea de mentor: în primul an de mentorat, mi s-a atribuit o grupă de profesori pe care să-i coordonez și nu reușeam să creez o comunicare la nivelul grupului (prin WhatsApp) deoarece introduceam doi – trei membri, unul – doi ieșeau și tot așa. Într-un final am reușit să formez grupul, și deși la început mai nimeni nu-mi răspundea indiferent ce întrebam, eu nu am renunțat și încetul cu încetul au început să apară reacții, răspunsuri, să avem o comunicare și să simt impactul meu din rolul de mentor.
Activitățile extracurriculare sunt adevărate laboratoare ale vieții, unde elevii își pot descoperi pasiunile, își dezvoltă abilități și învață lecții pe care nicio sală de clasă nu le poate oferi pe deplin. Din experiența mea în proiectele asociației, am câteva gânduri de împărtășit:
- Fiecare proiect deschide o ușă către viitor;
- Aceste proiecte dezvoltă empatia, colaborarea și spiritul de echipă;
- Copiii își descoperă abilități sau pasiuni de care nu știau că sunt capabili. Rolul nostru este să îi ghidăm ca să își recunoască aceste daruri și să și le dezvolte;
- Uneori, organizarea sau coordonarea unui proiect poate părea dificilă, dar beneficiile sunt imense – atât pentru elevi, cât și pentru profesor. Fiecare pas înainte pe acest drum este o lecție valoroasă și pentru profesori;
- Aceste proiecte lasă o amprentă profundă și de durată;
- Îndrăzniți să le oferiți elevilor experiențe care să le deschidă orizonturile și să le modeleze viitorul.
5. Răveanu Silvia Daniela – MENTOR CELS GRUPA 5
Sunt profesor pentru învățământul primar, actual îndeplinesc și funcția de director al Școlii Profesionale Corlățel din loc.Corlățel, jud.Mehedinți. Sunt un om curajos, puternic, determinat și dornic de a transmite oamenilor de lângă mine petale de suflet și motivație.
Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
Păi, în primul rând mă motivați voi, asociația, prin provocările minunate pe care le propuneți și prin entuziasmul cu care ne încurajați an de an. Dar. mă motivează și copiii prin dorința lor de a face și de a face cu mine, de a mă avea în rândul lor și de a răspunde curajos provocărilor.
Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Mă vor alături de ei, se implică, sunt dornici să descopere și să creeze lucruri noi, sunt empatici și ambițioși. Îi simt și mă simt.
Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Profesorii ,colegii din grupa pe care o mentorez, sunt dascăli minunați,iar împreună formăm o echipă care încearcă să coopereze pentru un viitor mai bun al acestei generații. Valori și lecții învățăm unii de la ceilalți și ne încurajăm mereu pentru a depăși toate momentele mai puțin plăcute.
Povești memorabile nu pot spune că sunt, dar motivant pentru mine este că am reușit să conving colegi din județ că noi facem lucruri frumoase și s-au alăturat, anul acesta fiind al treilea an.
Ce mesaj ați transmite generațiilor viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
Sunt un mentor și la școală pentru tânăra generație , iar ei mă respectă și îmi respectă munca. Sunt foarte implicați alături de mine nu numai în proiectele școlii, dar și în proiectele asociației pentru că puterea exemplului este cel mai frumos mod de a transmite mesaje. Curajul, încrederea și determinarea sunt stelele care te ajută să-ți transformi visurile în realitate.
-
CLAUDYA MARIA NEACȘA – MENTOR CELS GRUPA 6
Profesor Limbi moderne, într-o școală mică, din mediul rural, Com. Găneasa, jud. Olt, decan de vârstă, cred, în comunitate.😀
Mamă pentru cei 3 copii de acasă, dar și pentru cei de la școală (elevii) sau colegele tinere.
- Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
Am descoperit în cadrul Asociației LUME BUNĂ, o oază de aer curat, prospăt, sincer, o comunitate de OAMENI GROZAVI, care pun suflet, dăruiesc și ,,cresc” împreună cu elevii lor. Faptul că suntem sprijiniți, că sunt organizate ateliere de calitate pe tematicile proiectelor, că împărtășim și ne ,,îmbogățim” din experiențele celorlalți, este liant pentru noi, cei din familia de la sat.
- Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Mă străduiesc întotdeauna să deschid ferestre spre lume, spre educație, având permanent alături valori morale. Este ceea ce încerc să transmit mai departe generațiilor de elevi. Credință, respect, dragoste de țară și de cel de lângă noi, adevăr, responsabilitate, politețe, muncă.
- Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Nu aș putea spune că sunt lecții, dar le povestesc mereu despre cât de minunați sunt oamenii din această comunitate, că fiecare dintre noi face o mulțime de alte lucruri pentru mai binele copiilor, că suntem cu toții implicați și dăruim din toată inima.
- Ce mesaj ați transmite generațiilor viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
O astfel de comunitate, implicarea în proiectele asociației, ne ,,crește”. Ne dezvoltă, ne valorizează, ne oferă încredere, ne dăruiește ,,oameni-lumină” pentru inspirație, ,,oameni-sprijin” pentru nevoi, modele de creativitate și de bune practici, modele de copii de succes și proiecte valoroase, pentru inimă și minte.
-
Mihaela Fulga – MENTOR CELS GRUPA 7
Implicarea mea în proiectele asociației LUME BUNĂ este motivată de dorința de a contribui activ la educația și dezvoltarea copiilor din mediul rural, văzând impactul pozitiv asupra dezvoltării lor de a deveni mai încrezători și capabili de a-și valorifica potențialul în urma implicării lor în proiectele asociației, an de an. Valorile pe care am căutat să insuflu profesorilor, ca mentor, sunt: perseverență, colaborare, empație. Cred că cea mai memorabilă experiență ca mentor este aceea că am reușit să transform complet o clasă dificilă pe care am luat-o acum 3 ani, dar și că am reușit să conving unele cadre didactice să continue parcursul alături de „oameni buni” în proiectele asociației. Mesajul meu pentru profesorii pe care îi mentorez este acela de a ieși din zona de confort pentru a se adapta la nevoile elevilor, iar pentru generațiile tinere să nu înceteze niciodată să învețe, pentru că educația este un proces continuu de transformare.
-
Mihaela Savu – MENTOR CELS GRUPA 8
- Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
Ceea ce mă motivează cel mai mult în ultimii ani în implicarea mea an de an în proiectele asociației este faptul că îmi place sa lucrez cu copiii, sa le insuflu dragostea de satul natal, de tradițiile și obiceiurile transmise de la o generație la alta, sa le dezvolt creativitatea și dorința de a afla lucruri noi.
- Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Cel mai mare impact consider că a fost în momentul când am implicat elevii în proiectele asociației, acestea starnindu.le interesul și fiecare era dornic să își aducă propria contribuție în desfășurarea lor, căutând în lada de zestre valori demult uitate .
- Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Profesorilor cărora le sunt mentor as dori sa le insuflu în primul rand colaborare bazată pe comunicare, implicare în propriile cluburi , empatie și curaj în fața noutăților diseminate în grup.
- Ce mesaj ați transmite generațiilor viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
Mesajul meu pentru profesorii cărora le sunt mentor este să nu renunțe, să se implice în proiectele asociației, deoarece la final vor vedea cu adevărat impactul pe care acestea îl au asupra elevilor cu care lucrează .
-
VALENTINA PAPP – MENTOR CELS GRUPA 9
Bună ziua! Mă numesc Valentina Papp și colaborez cu Asociația Lume din anul 2015.
- Ce vă motivează vă implicați an de an și să rămâneți de-a lungul timpului în proiectele asociației?
Îmi plac activitățile pe care le desfășurăm, iubesc oamenii implicați în aceste proiecte, iar schimbul de idei, discuțiile de pe Zoom sunt în beneficiul elevilor noștri.
- Care este cel mai mare impact pe care considerați că l-ați avut asupra generației tinere ?
Nu știu, chiar nu știu…încerc să sădesc câte o sămânță divină în fiecare elev pe care îl îndrum. Încerc să las, în fiecare pui de om, câte un strop din sufletul meu.
Cea mai mare satisfacție am avut-o în perioada pandemiei când, un fost elev, știind că stau la bloc, m-a sunat și mi-a adus un imens buchet de flori.
- Ce valori și lecții încercați să insuflați profesorilor pe care îi mentorați? Care este cea mai memorabilă poveste din experiența dumneavoastră ca mentor?
Îi încurajez pe colegi sa realizeze activități deosebite și să le mediatizeze. Am fost tare fericită când profesorii din grupa mea au obținut diverse premii.
- Ce mesaj ați transmite generațiile viitoare de profesori bazat pe experiența dvs în proiectele asociației ?
Aduceți lumină în sufletele elevilor voștri. Faceti-i să strălucească. Fiecare pui de om merită sa fie fericit!
Încheiem acest interviu cu un profund sentiment de recunoștință față de voi, mentorii noștri dedicați, care prin munca, pasiunea și exemplul personal, ați devenit pilonii acestui proiect extraordinar. Vă mulțumim pentru că, an de an, demonstrați ce înseamnă să fii o sursă de inspirație, să crezi în puterea educației și să contribuiți la transformarea generațiilor viitoare. Prin devotamentul și implicarea voastră, ați plantat semințele schimbării și ați dovedit că educația poate avea un impact profund și durabil. Suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți și suntem onorați să vă avem alături în această călătorie!