AFCN interview - about beautiful people, "I can", evolution, results and the fulfillment of a wish

0 Comment
426 Views

Echipa AFCN – Administrația Fondului Cultural Național a fost și este alături de noi de peste 5 ani. Cu ajutorul co-finanțărilor obținute în urma selecțiilor de proiecte, am reușit sa demarăm, continuăm și dezvoltăm proiecte cu impact real.

Tocmai de aceea, cu ocazia celui mai recent proiect al nostru – Antibullying Cultural în diaspora și rural – co-finanțat AFCN, am profitat de ocazia colaborării și am vrut să aflăm mai multe despre personalitatea și mesajul AFCN. Carmen Constantin, reprezentant AFCN, a răspuns cu drag, creativitate și sinceritate întrebărilor noastre.

  1. In primul rand, vă propunem să facem mai bine cunoștință printr-un scurt joc. Să ne imaginăm că AFCN este un personaj de poveste sau de basm. Care este superputerea AFCN? Cum ajută AFCN la construirea unei lumi mai bune?

Personajul de poveste ar fi o albină cu puteri suficient de mari încât să cutreiere non stop prin toată țara, prin cele mai îndepărtate locuri, să adune în jurul ei roiuri de albine harnice care să polenizeze „educația” peste tot și să construiască „stupi culturali”, plini de informații și șanse pentru toți copiii care au nevoie de un alt univers în care visele pot exista și pot fi îndeplinite chiar de către ei.

Superputerea AFCN este perseverența și convingerea fermă că un copil educat, mai ales prin cultură, poate ajunge un adult integrat cu succes în societate și un om frumos. Și întotdeauna oamenii frumoși pot construi împreună o lume mai bună.

  1. AFCN sprijină și co-finanțează numeroase proiecte și inițiative în domeniul educației prin cultură. Ne puteți spune dacă ați observat o creștere a interesului pentru proiecte care pun accent pe educația prin cultură în ultimii ani? De ce sunt ele importante și care este impactul lor pe termen lung în viziunea dvs.?

Da, numărul proiectelor care promovează educația prin cultură crește în fiecare an iar multe dintre proiecte sunt implementate mai ales în localități mai mici, orășele sau comune, chiar sate, acolo unde este foarte mare nevoie de ele.

Proiectele au în vedere utilizarea culturii şi creativității în cadru formal sau alternativ, ca mijloace de educație pentru diverse categorii de vârstă și de foarte multe ori aceste proiecte se adresează copiilor din zone cu infrastructură culturală precară (fără instituții precum teatru, cinematograf, muzeu/casă memorială, bibliotecă, așezăminte culturale etc.), cu alocări bugetare pentru cultură mici, cu un consum cultural redus.

Aceste proiecte sunt importante pentru că deschid orizontul copiilor, îi duc dincolo de limitele impuse de sistem și le permit să vadă că viața se poate trăi și altfel, că există cărți, există teatru, există film și mai ales că ei pot deveni scriitori, artiști, profesori, regizori sau orice altceva le trece prin cap. Învață de fapt conjugarea verbului „a putea”, cu accent pe „eu pot!”.

  1. Și pentru că orice personaj de poveste are provocări și obstacole peste care învață să treacă, ne puteți spune o provocare sau un obstacol observat în derularea și implementarea proiectelor de educație prin cultură? Cum s-a trecut peste acest obstacol?

Provocări și obstacole… despre ele cred că știu cel mai bine operatorii culturali care implementează proiectele. Cred că reticența unora dintre cadrele didactice de a se implica direct în proiectele care se desfășoară în școli este unul dintre obstacole, dar sunt convinsă că pe măsură ce profesorii și educatorii, de ce nu și părinții, înțeleg cât de utile le sunt acestea copiilor, reticența va dispărea ca prin minune!

Noi promovăm pe toate canalele noastre de comunicare rezultatele proiectelor și sperăm ca aceste diseminări continue să influențeze cât mai multe cadre didactice să se implice. Este impresionant să vezi cum percepția despre lume a unor copii se schimbă pentru totdeauna și aceștia au șansa de a evolua.

  1. Proiectul nostru Antibullying cultural în diaspora și rural este posibil și datorită sprijinului AFCN, pentru care vă suntem recunoscători. Proiectul are în vedere (printre altele) atât Promovarea incluziunii, diversităţii şi a toleranţei cât și Adresarea către zonele cu acces limitat la cultură (2 dintre prioritățile AFCN). Suntem tare curioși care este perspectiva dvs în timp (în 2022 față de acum 5-10 ani) despre cele două priorități în proiectele adresate copiilor?

Aceste două priorități au fost luate în considerare de către Consiliul AFCN acum 7-8 ani. A trebuit să avem răbdare un timp pentru ca operatorii să își calibreze resursele în vederea obținerii rezultatelor pe care le doream în momentul în care s-au stabilit prioritățile.

Rezultatele au venit, sunt o mulțime de proiecte de educație prin cultură care se desfășoară în zona rurală sau urbană cu probleme majore de infrastructură culturală. Dar acesta este doar un pas înainte, care, dacă nu este susținut de politici culturale publice coerente va rămâne doar o atenuare a efectului, nu o rezolvare a cauzei.

  1. Și acum, pentru că povestea interviului se apropie de final, vom încheia tot cu un scurt joc. Vă rugăm să completați următoarea propoziție: Pentru o Lume mai Bună, AFCN își dorește să …. și are încredere că fiecare dintre noi poate să ….

Pentru o Lume mai Bună, AFCN își dorește să dispară diferențele dintre „școala de la oraș” și „școala de la sat” și are încredere că fiecare dintre noi poate să contribuie la împlinirea acestei dorințe.


EDU FOTO CULTURAL - Ateliere creative cu participanți din diaspora și comunitățile rurale românești

Artă fotografică, artefacte, Patrimoniu cultural, jocuri de cunoaștere, tradiții, leapșa,...