Două nuanțe noi de MOV: Tabăra MOV și Atelierul de Creativitate și Reflectare de Crăciun

0 Comment
459 Views

Anul acesta, proiectul MOV – Meditații Oferite de Voluntari, a crescut în două noi direcții: Tabăra MOV – Reinventare prin Armonie și Exprimare de sine (14-17 iunie 2022) și un prim atelier de creativitate alături de membrii din comunitatea de liceeni MOV (18 decembrie 2022). Pentru că este un proiect de suflet, vrem să vă povestim mai multe despre cele două nuanțe noi ale proiectului MOV – ce înseamnă ele, care este de ce-ul din spate și ce părere au liceenii participanți.

Să începem cu Tabăra MOV – Reinventare prin Armonie și Exprimare de sine

În perioada 14 – 17 iunie 2022 am organizat prima Tabără MOV la sediul BMB Coșbuc.

Ce a însemnat asta?

Ei bine, timp de 4 zile consecutive, în intervalul 10.00-14.00, inițiatorul proiectului, Larisa Popescu, alături de echipa asociației, a facilitat și coordonat ateliere și activități având la bază 3 direcții principale:

  1. ReGăsire – Armonie cu mine – Descoperă-te și Fii tu însuți
  2. ReConectare – Armonie cu ceilalți – Relațiile – Omul ființă socială
  3. ReEnergizare – Exprimare de sine – Contribuția cu bucurie în lume

În fiecare din cele 3 direcții, participanții au trecut prin mai multe etape: și-au setat obiectivul zilei, și-au luat “pastila de inspirație” (un citat/video/povestire), au răspuns la întrebări și provocari în 3 feluri: I – Individual, P – în Pereche, G – alături de Grup, au reflectat asupra informațiilor aflate și au setat minim o acțiune pe care să o facă în următoarele 2 săptămâni.

Din fiecare etapă în parte am rămas cu anumite cuvinte cheie. Aceste cuvinte marchează noțiuni noi și funcționează ca o recapitulare a celor 4 zile de Tabără MOV.

Cuvinte cheie din etapa ReGăsire: Zona de confort, Zona de Frici, Zona de învățare, Valorile mele, Scala Emoțiilor, Casele Emoționale, Fricile pozitive, Fricile patologice, I CAN – IQ, Esența mea.

Cuvinte cheie din etapa ReConectare: Echilibru în relație, cele 2 frici primare în relații, spectrul comunicării, cele 4 nivele ale comunicării, 5 limbaje ale iubirii, cooperare, empatie, limire, echilibru.

Cuvinte cheie din etapa ReEnergizare: Valoarea pe care o aduc în lume, Potențialul meu, Sclipiriciul, IKIGAI, Amprenta mea în lume, Sens și Bucurie în Viață

La finalul taberei, participanții au avut o ultimă provocare – Realizarea unui colaj pornind de la tema “Amprenta mea în lume”. S-a decupat, s-a tăiat, s-a lipit, dar cel mai mult s-au cântărit idei, s-au folosit cuvinte cheie din zilele precedente și s-a lăsat cu multă introspecție.

Ce părere au avut liceenii participanți.

M-am înțeles mai bine pe mine, ceea ce mi-a oferit motivație.

Am realizat cât de important este să mă cunosc pe mine.

Am învățat echilibrul dintre ce iubim, la ce suntem buni și de ce are nevoie lumea. Mi-am putut clarifica drumul către visul meu.

Am realizat cât de important este să îmi ascult instinctul când vine vorba de relații. Odată ce tu te cunoști pe tine și îți cunoști valorile, să te conectezi cu celălalt partener va fi mult mai ușor.

Am rămas cu multă energie, dorința să mă cunosc pe mine în profunzime, să știu ce vreau de la viață și ce oameni vreau în jurul meu. Vreau să lupt pentru ce mă face fericită și împlinită.

Să continuăm cu atelierele de creativitate MOV

Duminică, 18 decembrie 2022, am organizat Atelierul de Creativitate și Reflectare de Crăciun, găzduit de prietenii noștri de la Cărturești Verona – în mansardă.

Ne-am bucurat să revedem o parte din elevele participante din Tabăra MOV și am primit cu brațele deschise și prieteni vechi sau noi.

Ce activități am făcut?

Pentru acest atelier am pregătit o combinație specială de activități. Așa că, timp de aproximativ o oră și jumătate, Larisa a fost ghidul participanților în cele 3 activități tip căutarea comorii: realizarea unor decorațiuni și felicitări de Crăciun, o provocare discutată în echipe și scrisoarea surpriză ca moment de autoreflectare.

Mai întâi, am vrut să ne cunoaștem mai bine. Așa că, rând pe rând, am aflat numele participanților și un motiv pentru care sunt recunoscători în acest an. Apoi, în echipe de câte 2, au început provocările: s-au discutat întrebări creative, s-au aflat mici povești personale, s-au creat decorațiuni de Crăciun și s-au dăruit mesaje în interiorul grupului.

Activitatea cu cel mai mare succes a fost scrisoarea trimisă în viitor. Cum vine asta? Fiecare participant și-a scris o scrisoare pe care o va primi peste un an, în decembrie 2023. Ei și-au trimis gânduri în viitor, iar noi ne vom ocupa să le primească pe toate la anul, în decembrie.

La final, în urma participării la activități s-au acumulat punctaje și voturi, iar echipa cu cel mai mare punctaj a câștigat un premiu surpriză.

Care sunt de ce-urile Taberei MOV și al Atelierelor de Creativitate?

Tabăra MOV a pornit din dorința de a construi un spațiu sigur de introspecție, auto-analiză și descoperire.

Să fii la vârsta lor, a liceenilor, poate fi extrem de complicat. Multe întrebări, și mai multe schimbări, atât de multe de făcut și aflat. În același timp, să fii licean poate fi și destul de uimitor. Este perioada în care începi să fii mult mai conștient de persoana ta, de ce îți place sau nu îți place, de ce ai vrea să faci cu tot sufletul și cum ai putea să schimbi tu lumea.

Așa că da! Asta am vrut noi să le oferim participanților din Tabăra MOV. Un spațiu în care toate activitățile sunt gândite și adaptate pentru ca ei/ele să își pună întrebări, să caute răspunsuri, să se descopere pe ei și, bonus, să câștige oameni noi cu care pot crea legături de prietenie.

În continuarea taberei, au reieșit Atelierelor de Creativitate MOV!

Pentru că uneori ai nevoie să testezi apa, atelierele au fost gândite ca o pastilă de creativitate pentru un număr mai mare și mai divers de participanți și pentru o durată mai scurtă de timp. Activitățile din cadrul atelierelor te introduc treptat într-un spațiu în care te vei simți în siguranță să creezi, să visezi, să reflectezi și, desigur, să cunoști oameni noi cu povești noi.

În final, putem spune sincer că cele două nuanțe noi de MOV ne-au colorat frumos experiența. Tabăra MOV a fost ca un ghid interior care te ia de mână și te ajută să te cunoști mai bine, iar Atelierul de Creativitate a fost un cadou de Crăciun cu luminițe strălucitoare și un gând bun pentru sinele din viitor.

Ne dorim ca acesta să fie primul an și să vă povestim cu drag noutăți despre tabără și ateliere în fiecare an, de acum încolo.


Lansăm noua ediție a proiectului MOV – Meditații Oferite de Voluntari

Suntem MOV al 4-lea an la rând! Cu bucurie și...