Cum a fost Gala MOV – Meditații Oferite de Voluntari

0 Comment
381 Views

Dacă ar fi să ne cereți coordonatele Galei MOV – ediția a II-a, ele ar fi: sâmbătă, 11 iunie, Cărturești Modul, 10:30, voluntari MOV, echipa Asociației Lume Bună, prieteni și susținători. Și dacă ar fi să ne întrebați cum a fost ediția a II-a a proiectului MOV, v-am spune pe scurt: 100 de liceeni voluntari care au oferit meditații, peste 100 de elevi din rural care au beneficiat de meditații, 5 materii predate la meditații (română, matematică, informatică, franceză și engleză) și peste 1500 de ore de meditații oferite. 

Doar că proiectul în sine și gala de final au însemnat mult mai mult de atât. Haideți să vă spunem ce a însemnat pentru noi Gala MOV – Meditații Oferite de Voluntari, ediția a II-a.

10:00 – Primul pas

Echipa ALB (Asociația Lume Bună) se strânge în față la Cărturești Modul, unii cu cafeaua încă fierbinte luată de pe drum, alții cu ceaiul aburind. Pentru că locația se deschide chiar la 10:00, suntem primii care intră.

În cateva minute intrăm în locație. Mai sunt mai puțin de 30 de min până ajung liceenii MOV, până sărbătorim reușitele proiectului alături de toți cei prezenți și până începem oficial evenimentul. Așa că suntem peste tot, ca niște minioni organizați.

10:20 – Pregătiri din culise

Scaune aranjate? Bifat! Premii puse pe categorii? Da. Teste cu camera pentru lumină și cadre? S-au facut! Trecem încă o dată prin desfășurătorul zilei? Desigur. Emoții? Încep sa fie. Entuziasm? La capacitate maximă. Suntem gata? Nu, da, poate, CLAR!

10:25 – Primii ajunși, primele îmbățisări

Încep sa vină liceenii MOV. În aer se simte curiozitate combinată cu puțină timiditate. Încep să vină și prieteni ai asociației – oameni cu care și alături de care am strâns amintiri, experiențe, provocări și multe zâmbete. Se aleg scaune, se mută scaune, se fac ultimele aranjări și permutări.

În cât timp începem? Mai e foarte puțin. Hai.

10:40 – Începem!

Colțul MOV dedicat evenimentului e plin! S-au mai adus scaune (în repetate rânduri) și ne-am strâns mai la stânga sau mai la dreapta, să facem loc pentru toaaată lumea.

Larisa, președintele asociației, sparge gheața și le urează tuturor “Bun venit!”. Este un moment emoționant pentru noi, să îi vedem pe toți aici, alături de noi. Așa că marcăm începerea Galei cu o rundă de aplauze, aplauze date cu toate cele 10 degete, pentru fiecare voluntar de liceu implicat în MOV (prezent sau absent) și pentru fiecare elev din rural beneficiar în MOV (din toate cele 10 județe implicate). Le merită cu toții.

Tot Larisa prezintă și invitații noștri speciali: Diana Popescu, Mihail Mușat și Adriana Sumănaru. Pe scurt, ei sunt: prieteni dragi, oameni frumoși, exemple în comunitate și membri de încredere în advisory board-ul asociației.

11:00 – Om drag cu drag de oameni

Primul speaker este Diana – un om cald, cu inima și mintea deschisă, atentă la detalii și cu genul acela de privire care te face să te simți în siguranță și să îți crească încrederea în tine.

Diana îi provoacă pe liceenii MOV la o conversație interioara printr-o serie de întrebări. Le propune să își scoată telefoanele și să răspundă în scris (cât de scurt sau de lung simt ei) la ce îi va întreba. Singura care va răspunde cu voce tare, la fiecare întrebare, este Diana – ea este ghidul și povestitorul nostru în acest joc de auto-cunoaștere.

Povestea începe. Răspunsurile Dianei adună multe zâmbete. Telefoanele scoase. Sute de litere tastate pe secundă și zeci de răspunsuri în gând sau în scris. Câteva priviri în gol care caută răspunsuri în interior.

Noi am rămas cu un mesaj tare fain din partea Dianei:

“E foarte ok să străluciți și să fiți voi înșivă și voi însevă. Să lăsați să se vadă your true self cât mai des din timp. Și atunci când ne vine să zicem “Eh, da, dar n-a fost mare lucru…” și-ți vine așa să te micșorezi, să-ți micșorezi strălucirea, să conștientizați. Să conștientizați că nu e nevoie să vă micșorați strălucirea și că strălucirea voastră nu îi afectează pe cei din jur, decât prin maxim inspirație.”

11:25 – Om deschis care deschide perspective

Urmează Mihail. De Mihail suntem strâns legați – el a fost inițiatorul Asociației Lume Bună acum mai bine de 10 ani, până la preluarea ulterioară a asociației de către Larisa, actualul președinte. Așa că da, pentru noi el este părintele devenit prieten de încredere, sfătuitor sincer și o combinație faină de profesor înțelept și elev extrem de curios.

Mihail își conturează momentul în jurul liceenilor MOV și le oferă un mix: experiențe de pe vremea lui Mihail din liceu, povești despre cum a devenit Mihail cel de acum și câteva sfaturi de luat în și pentru viitor despre curaj, despre schimbare și despre căutare.

Ne-a placut mult când le-a spus liceenilor:

“Nu vă fie teamă să o luați de la zero. Oricând. Cu orice. Apoi, peste nu știu câți ani, o să descoperiți altceva și o să vă spuneți: Cum de n-am știut de asta până azi? Nu, asta trebuie să fac tot restul vieții mele! Ok, n-o să vă apucați mâine, dar dacă vedeți că și mâine vă sâcaie chestia asta, și poimâine, și peste o lună, și peste două luni. Hai să incep. Hai să o iau de la zero. Să nu vă fie teamă.”

11:40 – Om de suflet cu suflet pentru oameni

Adriana este al treilea nostru as din mânecă. Pe Adriana o știm de la începutul activităților asociației și deși drumurile noastre împreună s-au schimbat, ne-a rămas mereu aproape ca prieten implicat, om de acțiune și sfătuitor de încredere și pentru minte și pentru suflet.

Alături de Adriana este Alexandra, voluntar în cadrul organizației Centrul de Advocacy si Drepturile Omului. Discursul lor se concentrează pe întrebarea “Ce vor liceenii să știe când sunt liceeni? Ce ar ajuta?”. Iar aici Alexandra intră în scena, fiind apropiată de vârsta liceenilor MOV.

Din răspunsurile lor, cel mai tare ne-a intrat la suflet următorul îndemn:

“Vedeți ce anume vă atrage la drumul pe care vreți să-l alegeți în viață și vedeți unde mai găsiți chestia asta.”

12:00 – Aplauze pentru liceenii MOV!

Momentul premierii. După un an întreg de meditații oferite, de provocări depășite, de planuri de lecții și teme a venit momentul să scoatem în evidență cei mai implicați liceeni. Cu mândrie, recunoștință și aplauze sincere, anunțăm echipele câștigatoare ale ediției MOV 2021-2022:

🥇 Locul 1: Grupa 5 (coordonator Daria Chiriac)

🥈 Locul 2: Grupa 4 (coordonator Svenja Alexia)

🥉 Locul 3: Grupa 8 (coordonator Cristica Ana)

Și pentru că au fost mulți voluntari implicați care ne-au atras atenția, am vrut să acordăm și 10 premii speciale către:

  1. Vulpescu Sara-Maria, coordonator grupa 1
  2. Voicu Maria, voluntar grupa 5
  3. Ghiță Maria Ruxandra, voluntar grupa 1
  4. Popescu Iulia, coordonator grupa 2
  5. Radu Bianca, voluntar grupa 4
  6. Drăguțescu Ingrid, voluntar grupa 5
  7. Coșereanu Ema, voluntar grupa 5
  8. Maria Sîrbu, coordonator grupa 9
  9. Nițescu Alexandra, coordonator grupa 7
  10. Moldoveanu Mara, voluntar grupa 6

Acum vrem să îi lăsăm pe ei, pe voluntarii MOV, să vă spună mai multe despre experiența din proiect. Testimonialele de mai jos au fost luate din chestionarul final al proiectului, chestionar care a măsurat implicarea voluntarilor și legătura dintre ei și elevii din rural meditați:

“Voiam doar să spun că deși este pusă la destul de multe treburi în gospodărie și are mulți frați din cauza cărora nu poate să aibă mereu liniște în timpul orelor și sunt sigură că nu numai, ea continuă să fie motivată și muncitoare când vine vorba de învățat”  Alecsandra, voluntar Colegiul Național Gheorghe Lazăr

“Deoarece are o soră geamană care nu este înscrisă în program, am lucrat cu amândouă în paralel și mi s-au părut atât de încântate că există cineva care chiar este dornic să le ajute, lucru care le-a făcut să se deschidă foarte mult.” Daria, voluntar Colegiul Național Gheorghe Lazăr

“M-a suprins seriozitatea și hărnicia de care dă dovadă. Am avut multe probleme tehnice, dar, împreună am reușit să găsim și soluții. Mi-a povestit că locuiește cu bunica lui și că ajuta comunitatea în fiecare zi de weekend până la ora 14 la biserică.” Răzvan, voluntar Colegiul Național de informatică Tudor Vianu

“Nu este tocmai o poveste, dar în ultima noastră conversație (în afara orelor de meditații) m-a anunțat cât a luat în teza la română din semestrul II: nota 10. Mi-a mulțumit foarte mult că am ajutat-o să ajungă de la 8 la 10 și mă bucur nespus de mult că am reușit să fac o mică diferență, căci eforturile ei sunt, în final, definitorii.” Mara, voluntar Colegiul Național Gheorghe Lazăr

“Ioana este o fată muncitoare și care dacă muncește poate să ajungă unde vrea. Mereu îmi spune că meditațiile cu mine au motivat-o și i-au oferit multă încredere în forțele proprii. Mi-a zis și că de la mine înțelege mult mai bine decât la clasă, ceea ce era un compliment pentru mine, însă trist pentru sistem, motiv pentru care chiar daca proiectul se va termina eu voi continua să o ajut până la examen. Deși inițial era motivată să meargă la un liceu profesional, deoarece așa a făcut întreaga ei familie, acum ar vrea să încerce la unul teoretic. Eu o încurajez.” Ana, voluntar Colegiul Național Gheorghe Lazăr

12:40 – Cuvinte de final

Pentru noi, MOV înseamnă dăruire între generații, un dialog activ între urban și rural, impact real în viețile copiilor din rural, câștig personal pentru elevii de liceu din urban, efort constant și rezultate vizibile.

Am vrut să știm ce înseamnă MOV și pentru liceenii implicați și prezenți la Gala MOV. Iar ei ne-au răspuns la întrebarea “Ce înseamnă MOV într-un cuvânt?” cu:

Energie. Prietenie. Special. Dezvoltare. Ambiție. Conexiune. Prietenie. Experiență. Empatie. Dedicație. Unic. Iubire. Provocare. Comunicare. Experiențe noi. Dăruire. Inspirație. Bunătate. Nobil. Schimbare. Implicare.

Puteți vedea un scurt video cu răspunsurile lor AICI.
Și pentru că vrem să vă și arătăm cum a fost la eveniment, puteți vedea HERE un scurt video al galei.

Ce urmează?

MOV este un proiect care pune accent 100% pe voluntariat, inclusiv la nivelul echipei de coordonare din partea asociației. Tocmai de aceea, pentru a crește impactul proiectului ne dorim ca ediția a 3-a a proiectului să beneficieze de fonduri pentru a coordona liceenii la un alt nivel și pentru a le facilita ședințe de mentorat cu oameni model din domeniul educației, și nu numai. Iar pentru asta, strângem activ fonduri și avem nevoie de ajutorul tău.

Avem planuri mari și multe vieți de schimbat în bine. Dacă și tu crezi în MOV, te rugăm sa ne ajuți cu o donație.

Poți merge HERE, în pagina noastră dedicate donațiilor directe. Durează fix 5 minute, am cronometrat noi. 🙂


Lansăm noua ediție a proiectului MOV – Meditații Oferite de Voluntari

Suntem MOV al 4-lea an la rând! Cu bucurie și...