Scolile prietene au primit coletele calatoare #Creativ la Sat
Cu multa energie si pasiune, copiii de la scolile din Cucorani si Stancesti (judetul Botosani) cu cei de la scoala din Batrani (judetul Prahova) si copiii de la scoala din Sinca Veche (judetul Brasov) alaturi de cei de la scoala din Liebling (judetul Timis) au cautat in satul natal traditii, obiceiuri, legende locale, retete, obiecte stravechi si fotografii din vremea bunicilor, pe care le-au impachetat frumos si le-au trimis fiecare catre scoala-prietena.
Scolile partenere au primit coletele creative si… surpriza! Pe langa obiectele primite si retetele de cornulete, elevii din Cucorani au gasit si o monografie a satului Batrani pe care au citit-o cu mare curiozitate. Au aflat ca satul se afla in zona Carpatilor de Curbura, la poalele muntelui Zmeurat, ce are o altitudine de 1 100 m si ca aici au fost descoperite doua situri arheologice, Coada Malului, cu asezari din secolele al IV-lea inaintea erei noastre si din secolele al IV-lea–al VI-lea era noastra si situl de la „Slobozia” cu o asezare din secolul al V-lea e.n.
In coltul opus, elevii de la Scoala din Batrani au primit un jurnal creativ cu obiceiuri si traditii locale, dar si o provocare: sa invete sa danseze un dans folcloric din zona Moldovei, intitulat Rata, si sa invete strigaturi specifice regiunii.
Si celelalte doua scoli partenere din Liebling si Sinca Veche au facut schimb de informatii culturale despre localitatile lor. Copiii au realizat semne de carte, au pictat oua si icoane, au scris o revista culturala si au facut schimb de retete de gatit si dansuri locale.
Coletul Creativ la Sat, proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), a inceput in martie si pana in mai, 80 de copii din cadrul a 4 scoli membre in Cluburi ACTIV CELS si premiate pe locul 1 in cadrul competitiei nationale CELS (Calatorie Educativa in Lumea Satului), au facut schimb de informatii despre traditiile, obiceiurile si sufletul locului natal prin colete creative. Scopul acestui proiect este de a incuraja copiii din mediul rural sa descopere istoria locului natal, pe care sa o dezvolte cat mai creativ prin desene, jocuri si activitati artistice, ajungand in felul acesta sa colaboreze si sa comunice deschis intre ei. Mai mult decat atat, implicarea in proiectele extrascolare i-a facut sa se bucure si sa valorifice mostenirea culturala locala.