Platforma ROCultural – resurse online pentru elevi, profesori, școli, companii și comunități românești de la noi și din diaspora
Proiect realizat de Asociația Lume Bună și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
“Unde vă place mai mult, în România sau în Irlanda?”, întreabă Maria, o fetiță de 14 ani, din Vaideeni (Vâlcea). “Eu aș zice Irlanda, am prieteni aici, am mai mult o viață aici, dar dacă trebuia să încep de la început aș zice România.”, răspunde Darius care are 13 ani, s-a născut în SUA și trăiește în Cork (Irlanda) de când era mic. Mai vine în țară să-și viziteze bunicii.
Așa a început în luna martie ROCultural, cu atelierul de patrimoniu, la care se adaugă scrierea creativă, fotografia și actoria, într-o serie de 10 ateliere, timp de 3 luni. De data asta se întâlnesc 20 de copii din 4 sate românești (Piscu – Galați, Vaideeni – Vâlcea, Corlățel – Mehedinți, Faraoanele – Vrancea) cu 10 copii români din diaspora (Cork – Irlanda). Pornesc într-o călătorie virtuală, în care leagă cei 3600 de km care-i despart, descoperind și punând în valoare patrimoniul local și personal. Cei plecați se reconectează cu rădăcinile lor și exersează limba maternă. Cu toții capătă noi perspective venind din zone atât de diferite cultural. La final vor arăta celor din comunitatea lor ce lucruri frumoase îi înconjoară și ce mândri sunt de ele. Pe larg despre această experiență de educație prin cultură, precum și toate creațiile copiilor – în secțiunea PROIECTE.
Profesorii lor coordonatori care-i însoțesc în tot acest parcurs, vor fi într-un schimb direct de experiență cu specialiștii în educație culturală, vor beneficia și de ghiduri despre cum se fac toate aceste ateliere pentru a le putea replica în viitor ei înșiși și vor putea face și un schimb de bune practici între ei. Toate aceste se vor regăsi în secțiunea EDUCAȚIE – o zonă de învățare continuă.
În paralel, facem o listă (de fapt o bază de date mai avansată) cu nevoile materiale pe care le au școlile de la sate cu care colaborăm (fie că e vorba de un videoproiector, sau un fond de carte, ori de un abonament la internet, sau rechizite) și le publicăm, le facem cunoscute. Știm sigur că există companii sau chiar persoane care dispun de toate aceste RESURSE (de exemplu echipamente electronice în bună funcțiune pe care unele firme le înlocuiesc periodic).Le au în dotare și le pot oferi celor care au cea mai mare nevoie de ele fără nici o investiție suplimentară, pentru a fi refolosite. Noi îi punem în legătură, de acum în mod organizat și ne asigurăm că fiecare obiect ajunge la destinatarul lui.
PROIECTE – EDUCAȚIE – RESURSE
Sunt componentele Platformei ROCultural de resurse oferite comunităților (ROC), un spațiu unic în zona de educație nonformală prin cultură. Este integrat pe site-ul asociației, construcția lui am început-o în martie și o vom finaliza în iunie. Am pornit de la experiența câștigată în cei 10 ani de activitate și, mai ales, de la energia canalizată în ultimul an către adaptarea în online cu succes a proiectelor noastre. Principalul beneficiu a fost aducerea laolaltă a atâtor oameni care, altfel, nu s-ar fi întâlnit niciodată.
Platforma ROCultural este un teren fertil, un loc de întâlnire între copii, profesori, specialiști în educație culturală, comunități și companii care vor să ajute. Cele mai variate resurse – materiale, idei, cunoștințe, experiențe, ghiduri de implementare – sunt semințele pe care le plantăm și din care ies proiecte complexe, gândite pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor. Platforma va contribui la asigurarea continuității și sustenabilității acestora.
Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun.
Argument
În satele noastre, inițiativele culturale sau de educație alternativă sunt extrem de rare, spațiile în care copiii pot petrece un timp de calitate după ore aproape că nu există. Nici nu este ușor să ajungi fizic în cele mai îndepărtate colțuri. Anul trecut, când ne-am adaptat întreaga activitate în online (ateliere pentru copii și profesori, chiar și o tabără) am realizat că putem intra în legătură cu mult mai mulți oameni, mici și mari, decât până atunci. Asta pentru că în online se șterg distanțele, dispar și costurile mari legate de deplasări.
Anul acesta am adus 4 specialiști experimentați în educație culturală care nu doar că le vor fi ghizi copiilor și profesorilor lor, dar vor lega toate aceste ateliere tematic între ele ceea ce îi va ajuta pe copii să conecteze mai multe domenii creative.
Iulia Iordan, educator muzeal și autoare de cărți pentru copii îi ajută să “descopere cum să se apropie de patrimoniu, un domeniu atât de variat, de complex și de nuanțat, într-un mod personal și ingenuu”. Alături de Veronica Leca, educator muzeal la Muzeul Municipiului București, vor căuta “drumul spre acasă, care este drumul spre noi înșine. Fiecare pornește la drum cu un patrimoniu personal, căruia îi poate da sens prin împărtășirea lui cu ceilalți. Și oare cum e mai la îndemână să o facem dacă nu prin cuvinte?”. Vor practica apoi fotografia “ca pe o modalitate de a-și stârni imaginația, a visa, experimenta, persevera și a se exprima vizual” alături de Monica Bumbeș, educator cultural și fotograf.
Actrița Katia Pascariu îi va îndruma la final pentru a transmite cât mai expresiv rezultatele muncii lor către comunitățile din care fac parte. Katia spune că “promovez arta angajată, accesibilă tuturor, preocupată de problemele din societatea contemporană: educația, justiția socială, respectarea drepturilor omului, discriminarea și rasismul. Instrumentele artistice folosite în educație produc rezultate precum: empatie, solidaritate, spirit critic, autocunoaștere, încredere, curaj. Cred că dezvoltarea unor programe educaționale interdisciplinare dedicate copiilor și adolescenților este una din cele mai importante direcții pe care politicile publice ar trebui să le susțină.”
La capătul celălalt al celor 3600 de km sunt alți câțiva profesori din diaspora, care încearcă din răsputeri să organizeze și să-i implice pe copiii români în activități care să-i ajute să nu-și uite rădăcinile. Printre ei se numără și Mihaela Drăgan, profesoară de română și franceză, stabilită în Cork de 7 ani. “tot timpul am căutat (împreună cu Liana Ghidel, Cristina Zamfir și Cristian Mihart cu care am și înființat Asociația Romanian Community in Cork) să organizez evenimente pentru copiii români din zona Cork (estimez undeva la peste 5000 de români aici) pentru a-i ține aproape și a le îmbunătăți cunoașterea limbii române. Marea lor majoritate sunt născuți aici, deci prima limbă pentru ei putem spune ca este engleza. Dar au încă rude în România sau Republica Moldova, unde își mai petrec vacanțele și au nevoie de limba română, au nevoie să nu-și uite rădăcinile. De cele mai multe ori părinții își doresc ca ei să poată vorbi și scrie cât mai corect gramatical, ceea ce este destul de greu pentru ei, având în vedere ca studiile le fac în limba engleză. Așa încât încerc mereu să organizez activități cât mai interesante pentru ei cu scopul de a-i atrage pe partea asta, de învățare și practicare a limbii române. Este greu și pentru că nu avem un spațiu în care să putem organiza astfel de cursuri sau ateliere. De aceea a fost extraordinar că am cunoscut-o pe Larisa Popescu de la Asociația Lume Bună vara trecută și am putut intra în acest proiect. Mai ales că, de când a început pandemia, am oprit orice întâlniri de acest gen în Irlanda. Oricum, acesta ar fi primul proiect în care copii de aici sunt aduși laolaltă cu copii din țară și avem mari speranțe că va fi o mare reușită!”
Despre
În Asociația Lume Bună construim motivație prin educație cu sens, bucurie și creativitate. Valorificăm patrimoniul cultural din satul românesc în proiecte complexe, pe termen lung, care au ca scop formarea unei identități culturale, responsabilizarea socială și dezvoltarea creativității copiilor din zonele rurale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun. Toate proiectele asociației au ca ultim scop contribuția la reușita în viață și împlinirea tinerilor, cu impact în dezvoltarea comunităților locale.
Ne adresăm în special copiilor din grupuri vulnerabile, din mediul rural, ale căror șanse educaționale sunt afectate de condiția familiei – un nivel educațional mai redus, familii monoparentale, ori marcate de sărăcie. Ei sunt expuși unui risc mai ridicat de părăsire timpurie a școlii și, în cazul celor care continuă să frecventeze școala, unui risc de acumulări educaționale mai redus. Prevalența sărăciei și un standard de viață mai scăzut fac din mediul rural un context mult mai puțin favorabil învățării, achiziției de cunoștințe și de abilități care să poată fi ulterior utilizate în viața de adult, pe piața muncii sau în relațiile economice. Această situație dificilă a fost mult agravată de pandemie.
Proiectul ROCultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Partener media: Radio România Cultural
Dacă acest material este de interes pentru dv. și îl preluați, vă rugăm frumos să ne trimiteți link-ul la monica.bumbes@asociatialumebuna.com