Creativitate, joaca, ingeniozitate! Un colet calator a unit 4 scoli, 80 de copii, 4 evenimente locale si multa pasiune intr-un singur proiect #Coletul Creativ la Sat
In perioada 30 mai – 11 iunie a.c., chiar inainte de finalizarea anului scolar, copiii de la scolile implicate in proiectul Creativ la Sat, au organizat alaturi de profesorii lor cate un eveniment local pe baza continutului aflat in coletul primit de la scoala prietena. Conceput ca un proiect de educatie non-formala si destinat copiilor din mediul rural, activitatile propuse au fost de a-i determina pe elevi sa fie creativi, sa isi descopere mostenirea rurala si sa isi dezvolte imaginatia intr-un mod cat mai jucaus si totodata, educativ.
Lumea satului acolo unde simplitatea, autenticitatea, traditiile si obiceiurile au fost si sunt surse de inspiratie pentru cultura romaneasca isi leagana timpul intr-o clepsidra agitata a modernismului si a vietii pe repede inainte. Mirosul fanului proaspat cosit, povestile despre comori aflate in paduri cu usi ce se deschid intr-o singura noapte pe an, zgomotul carutelor cu roti din lemn deplasandu-se in sat sau obiceiul mersului cu Banda in ultima zi din an, toate sunt amenintate de uitare. De aceea, Coletul Creativ la Sat a fost despre colectarea acestor memorii satesti, impartasirea lor si implicarea creativa a elevilor intr-un proces de „conservare” a mostenirii culturale locale.
Scolile prietene implicate in acest proiect propus de Asociatia Lume Buna si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, au fost din patru judete din regiuni diferite ale tarii si anume: Scoala din Cucorani (in colaborare cu Scoala din Stancesti) din judetul Botosani cu Scoala din Batrani din judetul Prahova, Scoala din Sinca Veche din judetul Brasov cu Scoala Liebling din judetul Timis.
Copiii de la Scoala din Cucorani au fost incantati peste masura de ceea ce au primit in colet, iar reactia lui Sebastian este cea mai sugestiva. „Ce comori am gasit in coletul de la scoala partenera! Am citit din jurnalul prieteniei si am aflat ca si lor (n.r. copiilor de la scoala din Batrani)le place sa citeasca, sa ingrieasca animale, sa invete bine ca sa ajunga cineva in viata. Am avut emotii mari cand am jucat pe roluri legenda satului Batrani, dar pana la urma am reusit sa o interpretam cu bine si ma bucur ca acum acest sat are nu numai batrani, ci si copii veseli si fericiti.” In coletul primit, cei mici au mai primit bratari ale prieteniei, retete de cornulete cu gem, jurnalul prieteniei scris de copii, scrisori, felicitari si fotografii. Surpriza a fost monografia satului Batrani si legenda primita, pe care elevii au fost indrumati sa o transpuna intr-o piesa de teatru.
In partea opusa, elevii de la Scoala din Batrani au primit de la prietenii lor din Cucorani provocarea de a invata un dans popular specific zonei Moldovei, intitulat Rata si strigaturi specifice folclorului din regiune. Gabriela, eleva in clasa a IV-a spune ce a insemnat pentru ea organizarea acestui eveniment: „Sunt foarte bucuroasa ca am participat la evenimentul Coletul Creativ la Sat. A fost o zi de neuitat, deoarece am reusit sa aducem in clasa noastra zestrea botosaneana. Chiar daca nu ne-am vazut fata in fata, simt o legatura puternica cu acesti copii prin schimbul de creatii facut, in care am pus mult suflet. Sper sa mai am prilejul sa particip la astfel de proiecte interesante”.
Pe langa activitatile folclorice, copiii au invatat ca satul Cucorani face parte din comuna Mihai Eminescu, alaturi de satul Ipotesti, locul in care poetul roman a copilarit. Gheorghe Necula, Primarul Comunei Batrani a fost impresionat de organizarea copiilor si de activitatile desfasurate de acestia in cadrul proiectului Coletul Creativ la Sat: „Sunt tare mandru ca m-ati invitat la acest eveniment, unde pentru moment m-ati teleportat in lumea copilariei de la ”tara” traita de mine pe vremea mea. Am apreciat ca satul nostru, Batrani, a ajuns tocmai in Botosani si invers. Sper sa pastrati o legatura frumoasa cu acesti copii pentru ca aveti de invatat unii de la altii si de ce nu, totul sa se concretizeze si intr-o vizita in care sa va cunoasteti personal. Felicitari!!
Si la Scoala din Sinca Veche, Brasov copiii au fost incurajati sa descopere istoria locului natal, pe care sa o exprime intr-un mod cat mai creativ si sa o transmita prietenilor de la scoala din Liebling. Lucru ce s-a intamplat reciproc. Pe langa istoria localitatii Liebling – despre care au aflat ca prima atestare documentara a unei asezari a avut loc in 1332, ca mai tarziu la sfarsitul secolului al XVIII-lea localitatea sa fie infiintata prin colonizarea etnicilor germani – elevii de la scoala din Sinca Veche au primit mai multe provocari din partea prietenilor din Liebling, printre care: sa invete graiul banatean prin poeziile primite („O intamplare dintr-un sat” de Sorin Olariu sau „Averea de pe facebook” de Sergiu Boian) si printr-un cantec intitulat „Zorile se varsa”, dar si sa gateasca retete specifice Banatului. Adina, eleva la Sinca Veche e de parere ca: „Acest proiect a fost ceva nou pentru noi toti, intr-adevar noi, copiii, am fost foarte bucurosi sa trecem printr-o experienta ca aceasta”.
Si copiii de la scoala din Liebling au primit in coletul calator de la Sinca Veche retete specifice Ardealului printre care se numara placinta cu cartofi; un jurnal al scolii; poezii si cantece despre Ardeal, istoria localitatii, fotografii din comunitate pentru o expozitie foto si istoria manastirii dacice de la Sinca Veche, dar provocarea cea mai mare a fost sa invete sa danseze Calusul si Brasoveanca. Ca impresie la cald, mama lui David ne-a spus cu ce energie s-a desfasurat proiectul in clasa copilului sau: „Cu mic, cu mare, profesor sau parinte, toti au aplaudat la final efortul copiilor implicati in proiectul Coletul calator! Dupa ce “au călătorit” a venit si rasplata din partea scolii prietene: Sinca Veche – un pachet mare cu o multime de lucruri frumoase, dulciuri si tricouri personalizate cu semnaturile lor. David are acum tricoul preferat, este foarte incantat de el, il poarta aproape zilnic, doar este rasplata efortului depus!”
Toate evenimentele s-au incheiat cu bucurie si cu promisiunea de a continua comunicarea intrascolara, cat si cu speranta ca pe viitor, vor putea sa viziteze reciproc locurile pe care le-au descoperit in coletul calator. Noi le dorim o vacanta frumoasa, creativa si cu inspiratie!